Başkan Derman, “Döviz kurları ve benzin sürekli yükseliyor. Son iki yılda doğalgaza yüzde 70 zam yapıldı. Bazı zorunlu harcamaların fiyatları yüzde 200 arttı. Kemer sıka sıka, emeklinin çarşı-pazara çıkacak ekonomik gücü kalmadı” dedi.

 Fakirleşiyor Ve Geçinemiyor

Sosyal güvenlik sisteminin çökmesi durumunda sosyal devletin de çökeceğini belirten Başkan Recep Ali Derman, “2017-2019 döneminde bağlanan emekli aylıkları 1000 liranın altında kaldı. Torba Kanunla, Şubat 2019 itibariyle en az ödeme 1000 TL olarak belirlendi. Bu kapsamda emekli aylığı alanların sayısı 200 bini aştı. 20-25 yıl çalıştıktan sonra, 1000 TL bağlanan aylığı hiç kimse savunamaz. Ülkeyi yönetenler bilmeli ki, sosyal güvenlik sistemimiz çöktüğünde, sosyal devlet çöker” uyarısını yaptı. TÜRKİYE Emekliler Derneği (TÜED) Rize Şube Başkanı Recep Ali Derman, 1 Temmuz 2019 itibariyle emeklilere yüzde 5,01 zam yapılmasının çok düşük kaldığını ve TÜFE artışlarının emeklileri koruyan bir sistem olmadığını belirterek, “Yılın ikinci yarısında doğalgaza yapılan artışlar ile faturalar ödenemez bir tutara yükseldi. Bunun izahı yapılamaz. Emekliler fakirleşiyor ve geçinemiyor” diye konuştu.

 Ödenen Gelir Ve Aylıklar

Derman, 12,8 milyon emekli, dul ve yetimlerin korunmasının ve insanca yaşamaya yetecek aylığın ödenmesi konusunda ülkeyi yönetenlere verilen bir yükümlülük olduğunu söyledi.

Hükümetin son bir yılda aldığı ekonomik ve sosyal kararlarının emeklileri dışladığını ve zam seçeneğini sürekli çalıştıran ve emeklileri yoksullaştıran bir sürecin devam etmemesi için Hükümeti uyaran Başkan Recep Ali Derman, “Ödenen gelir ve aylıklar, temel ihtiyaçların yarısını bile karşılamıyor, bu tablonun düzeltilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

 “TÜİK, Emeklilerin Zamlarını Gizliyor!”

 Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan TÜFE artışının Eylül ayında yüzde 0,99 olarak açıklamasıyla, emeklilerin harcamalarındaki yüksek artışların kayboldu.  418 maddeden oluşan enflasyon sepetinin ağırlıklarının ve temsil yüzdesinin emeklileri korumadığını belirten Derman, istatistiklere ve açıklanan TÜFE oranlarına olan güvenlerinin kaldığını, emeklilerimizi koruyacak tek seçeneğin SEYYANEN ZAM yapılmasından geçtiğini belirtti. Derman, “Son üç aylık TÜFE artışının yüzde 3,24 olması, emeklilerimiz ile alay etmek anlamını gelmektedir. TÜFE artışlarının emeklilerin hakları kısan bir siteme döndüğünden, emeklilerimizi koruyan bir sistemin getirilmesini” istedi. Derman, yaptığı yazılı açıklamada, emeklilere bu yılın ikinci altı aylık bölümünde yapılan zammın yetersiz olduğunu savunarak, SSK emeklisine 17 lira, Bağkur emeklisine 13 lira, tarım emeklisine ise 10 lira zam yapıldığını anımsattı.
İlyas GÜR

Editör: TE Bilisim