Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından 2018 yılı ürünü fındık piyasasını düzenlemek için gerekli hazırlıkların yapıldığını söyledi. Pakdemirli, “Fındık üreticilerimizin mağduriyet yaşamaması için her türlü önlem alınmıştır” ifadesini kullandı. Pakdemirli, yazılı açıklamasında, fındıkta fiyat istikrarını sağlamak amacıyla TMO’nun müdahalesine ilişkin değerlendirmede bulundu.

İstikrar Vurgusu

Bu yılki fındık hasadının başladığını hatırlatan Pakdemirli, 700 bin hektar alanda 500 bin civarında üreticiyi doğrudan ilgilendiren ve ülkenin en önemli tarımsal ihracat ürünü olan fındık hasadının bereketli geçmesini temenni ettiğini vurguladı. Pakdemirli, hasatla birlikte fiyat istikrarı ve TMO müdahalesi hususunda tereddütlerin ortaya çıktığının görüldüğüne dikkat çekti.

Üretici Mağdur Edilmeyecek

Üreticinin mağdur edilmeyeceğini söyleyen Pakdemirli, “Görevlendirildiği tarımsal ürünlerle ilgili piyasa düzenleme görevini başarıyla yürüten TMO Genel Müdürlüğü tarafından, 2018 yılı ürünü fındık piyasasını düzenlemek için gerekli hazırlıklar yapılmış ve fındık üreticilerimizin mağduriyet yaşamaması için her türlü önlem alınmıştır. Alım politikalarına ilişkin açıklamalar önümüzdeki günlerde ayrıca yapılacaktır” dedi.

Üreticiye umut verdi

Ordu’da hizmet veren fındık komisyoncusu Osman Çakmak, açıklamanın üreticiyi umutlandırdığını söyledi. Çakmak, “Fındık piyasası tedbirlerle değil fiyat istikrarı ile oluşur. Sezon başlamış üretici bahçesinde ürününün kaç liradan satacağını duymak ve bilmek ister” dedi. Serbest piyasada fındığın fiyatının oluşmasında etkileyeci faktörün devlet olduğunu belirten Çakmak, “Fındık fiyatının oluşmasında en büyük etken ve belirleyici devletin açıklayacağı fiyat oluşturur. Devlet fiyatını açıklar serbest piyasa oluşur. Eğer böyle olmazsa başkaları o serbest piyasayı oluşturur. Bu açıdan değerlendirildiğinde önemli bir açıklama” dedi. Çakmak, kısa zaman sonra da devletin alım fiyatlarını duyurmasını beklediklerini kaydetti.
Editör: TE Bilisim