Yerli kaynaklarının keşfi ve ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı çok önemli bir projeye imza atıyor. Türkiye’nin her 5 kilometresinden toprak örneği alıp yer altındaki maden zenginliğini tespit edecek, Enerji ve Tabbi Kaynaklar Bakanlığı'nın hayata geçireceği bu önemli adım, Bakan Berat Albayrak tarafından başlatılıyor.

Her 5 Kilometreden Örnek Alınacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın talimatı doğrultusunda olan çalışmada, Türkiye’nin her 5 kilometresinden örnek alınacak, buraların hangi maden açısından zengin olduğu belirlenecek. Ayrıca gökyüzünden görüntüleme ile topraklarımızın jeofizik röntgeni de çekilecek.

Deri Ve Bitki Tortusu Alınacak

Bakanlık çalışmasına göre, Türkiye’nin her 5 km’sinden toprak, dere ve bitki tortusu alınacak. Hangi maden açısından zengin olduğu belirlenecek.  Tüm maden ve yer altı zenginliği araştırmaları için başvurulacak veri deposu oluşturulmuş olacak. Türkiye'nin ekonomisine büyük katkı sağlayacak bu önemli projenin hedefleri, radyoaktif minerallerin, kömürün, petrol ve doğalgazın, endüstriyel hammadde ve metalik madenin, jeotermal enerji aramaları ile çevre kirliliğinin araştırılması ve tektonik hatların belirlenmesi.

2017 Yılı Sonunda Yüzde 80'i Tamamlanacak

Albayrak’ın talimatı ile başlatılan çalışmayla hangi bölgede hangi madenlerin olma olasılığının daha yüksek olduğu ortaya koyulacak. Çalışma yıl sonuna kadar 200 adet, 2017’de 87 adet dere sedimanı örnek alım işi gerçekleştirilecek, böylece 2017 sonu itibarıyla jeokimya haritalarının yüzde 80’i tamamlanarak, sektörün hizmetine sunulacak ve maden aramacılığındaki en büyük eksikliklerden biri giderilmiş olacak.

57 Element İncelenecek

Türkiye’nin ilk defa başvuracağı yöntem ile kuzeyden güneye, doğudan batıya her 5 km’sinde bir adet dere sedimanı, bitki ve sulardan numune alınıp; altın, bakır, kurşun, demir, molibden, nikel, lityum, uranyum gibi 57 elementin analizi yapılacak. O bölgedeki toprak zenginliğinin ne olduğu, yer altında hangi madenlerin olabileceği ortaya koyulacak. 

Havadan Röntgen Çekilecek

Türkiye’nin büyük bir kısmının dağlık ve ormanlık oluşu, jeolojik ve jeofizik araştırmalarını zorlaştırırken, bu alanda istenen veriler bugüne kadar sağlanamadı. Daha önce tüm jelojik verileri karadan ölçümlerle toplamak büyük zaman ve ekonomik kayıplara yol açtığı için havadan jeofizik veri toplama kararı alındı. 2017-2018 yıllarında yapılacak çalışma ile Türkiye Jeofizik Anomali Haritası yenilenerek radyoaktif mineraller, kömür, petrol ve doğalgaz, endüstriyel hammadde ve metalik maden, jeotermal enerji aramaları ile çevre kirliliğinin araştırılması, tektonik hatların belirlenmesi, çevre jeofiziği ve iletken zonların araştırılması gibi tüm yerbilimleri konularında alt yapı bilgileri hazırlanacak.
 

Editör: TE Bilisim