İzmir temasları kapsamında Başdenetçi Şeref Malkoç ve beraberindeki heyet, İzmir Valisi Erol Ayyıldız’ ı, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’ nu ve Baro Başkanı Av. Aydın Özcan’ ı makamlarında ziyaret etti. Ziyaretlerinin ardından basına açıklamalarda bulunan Başdenetçi Şeref Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumunun idarenin her türlü eylem ve işlemlerini hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönünden denetlediğini, bunu sadece Ankara’da oturarak yapmadıklarını, illeri dolaştıklarını ifade etti. 

Başvurular Arttı

Bu kapsamda İzmir’de de temaslarda bulunduklarını aktaran Malkoç, ziyaretlerde idareyle ilgili talepleri ve şikayetleri dinlediklerini ifade etti.  Kamu Denetçiliğine yapılan başvurulardaki artışa vurgu yapan Malkoç, “Biz hak arama veya itiraz kültürü çok yaygınlaşmış bir toplum değiliz. Son yıllarda özellikle elektronik haberleşme aracılığıyla bunun biraz daha arttığını görüyoruz. Bunu yanlış kullananlar da var. Ama hak arama usullerini doğru kullananların oranı epey artıyor. Kamu Denetçiliği Kurumu yeni bir kurum olmasına rağmen çalışma temposunu artırdı. Sivil toplum örgütleriyle, basınla irtibatını arttırdı. Bununla da ilgisi var. Hem milletimizin refahı arttıkça, kültürü gelişip yaygınlaştıkça hem de kurumlar kendini tanıttıkça bu artıyor. Hak arama kültürünün yaygınlaşması Türkiye’nin gücünü artırmak demektir.” diye konuştu.

“Hak arama yollarını anlatmaya çalıştık”

Kamu Denetçiliğinin yurt dışındaki vatandaşlara yönelik çalışmaları da bulunduğuna dikkati çeken Malkoç, “Avrupa’da 6 milyon insanımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Özellikle 2017 yılında Avrupa’daki seçimler münasebetiyle yabancı düşmanlığının, ırkçılığın, İslam karşıtlığının arttığını gördük. Oradaki insanımıza, Belçika’ya, Avusturya’ya, Almanya’ya giderek hak arama yollarını anlatmaya çalıştık.” diye konuştu.

Çalışmalar Sürüyor

Malkoç, Türkiye’deki huzurlu ortamı pekiştirmek, eğitimin, sağlığın, güvenliğin daha kaliteli olmasını temin etmeyi önemsediklerini vurgulayarak, idarecilerin, siyasetçilerin bunu yapmak için ellerinden geleni yaptığını, bu hizmetlerin kalitesinin artması, iyi yönetim ilkesinin yerleşmesi, bu anlamda idarenin şeffaflığı konusunda da kurum olarak alandaki çalışmaları sürdürdüklerini anlattı. İzmir programının ikinci gününde Başdenetçi Malkoç ve heyeti, İzmir’de bulunan ulusal ve yerel basın temsilcileri ve vatandaşın idareyle yaşadığı sorunları yerinde dinlemek için Vali, Belediye Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşları, Muhtarlar ve İdari Birimlerin katılımlarıyla Ombudsmanlık, Dostane Çözüm Mekanizması ve Uygulamaları İzmir Toplantısı gerçekleştirecek.

Editör: TE Bilisim