Prof. Dr. Baş'ın Rus ve Azeri bilim adamları ile birlikte onuruna yemek verdiği Gorbanovsky, son dönemde Rusya Devlet Başkanı Putin ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iyi adımlar attığına işaret etti. Yemeğe Prof. Dr. Baş'ın ekibinden Prof. Dr. Ünal Emiroğlu, Yardımcı Doç. Dr. Ahmet Hamdi Kepekçi, Fuat Şengül'ün yanı sıra Azerbaycanlı iktisatçılar Prof. Dr. Dümyamali Veliyev, Prof. Dr. Ruşen Guliyev, Prof. Dr. Rauf Memmedov ve Prof. Dr. Xosrov Kerimov da katıldı.

‘Rus-Türk ilişkilerine katkınız çok büyük’

Türk ve Rus hakları arasında yeniden sıcak ilişkiler kurulmasını memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Gorbanovsky, şunları söyledi: "Rus vatandaşlarının hepsi iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine sevinmektedir. Bizim ilişkilerimizin tarihi derindir. Türk-Rus halkları arasındaki ilişkilerin daha da derinleşmesinde sizin büyük emeğiniz var. Sizin Rusya'ya gelişiniz, Duma'da verdiğiniz konferans, Rusya hakkındaki konuşmalarınız, Milli Ekonomi Modeli'nizin Rusya'da uygulanması, bunları hepsi Türk ve Rus halkları arasındaki ilişkilerin daha da derinleşmesine hizmet etmektedir." 

BRICS ülkeleri MEM’i uyguluyor

Milli Ekonomi Modeli'nin (MEM) BRICS ülkelerinde (Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika) uygulandığını vurgulayan Gorbanovsky, "Ekonomi görüşleriniz BRICS ülkelerinde kullanılıyor" dedi. 

Rusya'da liberal modelin çöktüğüne işaret eden Gorbanovsky, "Bu sisteme makyaj yapmak istediler ama bu çöktü. Ben İstanbul'da 4 gün kalacağım. Bu süre içinde sizin Milli Ekonomi Modeli'nizin BRICS ülkelerinde pratikte daha geniş şekilde nasıl hayata geçirileceğini görüşmek istiyorum. Çünkü Hindistanlı ve Çinli arkadaşlarımız yeni iktisadi uygulamalar için Rusya'ya bakıyorlar, Rusya ise size bakıyor."

Prof. Dr. Baş’a BRICS zirvesi daveti

Bir yıl önce BRICS bünyesinde yönetim akademisi oluşturduklarına işaret eden Gorbanovsky, "Biz bu akademide sizin fikirlerinizden faydalanmak istiyoruz. Ekim ayında Hindistan'da BRICS'in zirvesi olacaktır. Bu zirveye devlet başkanlarının yanı sıra işadamları dahil geniş bir katılım olacak. Biz bu zirveye sizin de katılmanızı rica ediyoruz" dedi.

BRICS’ten enerji teklifi

BRICS'in Enerji Birliği'nin Türkiye'de şube açması teklifinde de bulunan Gorbanovsky, şunları söyledi: "Bu adım sizin BRICS ile ilişkilerinizin bir neticesi olacaktır. BRICS'in Enerji Birliği'nin oluşturulması 2 yıl önce Brezilya'da yapılan zirvede Başkan Putin tarafından gündeme getirilmişti ve bundan bir sonra bu birlik oluşturuldu. Yakın bir dönemde 5 BRICS üyesi ülkenin her birinden 50 enerji şirketin yer alması planlanıyor. Biz istiyoruz ki siz de Türkiye'nin enerji alanındaki 10 şirketini bize tavsiye edin ve o şirketler BRICS ülkelerinin  piyasalarına girsin. BRICS 5 ülke tarafından oluşan bir birliktir ama BRICS dost ülkelerle birlikte genişlemeye hazırdır."

BRICS’in Kalkınma Bankası hızlı başladı

BRICS Ülkeleri İş Geliştirme Merkezi Başkan Vekili Prof. Dr. Vladimir Gorbanovsky, BRICS bünyesinde 6 ay önce Kalkınma Bankası kurulduğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi: “Bu bankaya 5 üye ülkeden her bir 990 milyon dolar teşvik vermiştir. Bundan sonra da vermeye devam edeceklerdir. Bankanın ana sermayesi 50 milyar dolardır. Bir de sermayesi 100 milyar dolar olan İstikrar Fonu oluşturulmuştur. Bankadan BRICS üyesi ülke şirketlerinin yanı sıra 30 dost ülkeden şirketlere de kredi verilecektir.”
Editör: TE Bilisim