Uzmanlar özellikle hortum afetleri konusunda, "Çevresel sorunlar, küresel ısınma ile ortaya çıkan küresel basınç sistemlerindeki değişiklikler, sera gazının denizlerde yol açtığı sıcaklık, bunun sebep olduğu basınç farklanmaları, ani sıcaklık değişiklikleri, bu tür felaketleri zaman zaman yaşatır" diye konuşuyorlar.

İklim değişikliğinin en çok yaşanacağı bölgelerin başında Akdeniz’in geldiğinin açıklanmasının ardından Antalya, hortumun yıkıp geçtiği çok sayıda afete ev sahipliği yaptı. En fazla can ve mal kaybına yol açan son hortum, bugün yani 2019 yılının 24 Ocak günü meydana geldi.

Özellikle Batı Antalya'yı vuran hortumlar, bölgede can ve mal kaybına neden olmaya devam ediyor. Dün yine Kemer, Kumluca, Finike ve Kaş'ta meydana gelen hortum felaketinde 1 kişi hayatını kaybederken 20 yaşında bir üniversite öğrencisi kayboldu, 1'i ağır 11 kişi de yaralandı.

Bölgede hortum nedeniyle müyük maddi hasar da meydana geldi.Peki uzmanlar hortumların yol açtığı afetlerin artışı konusunda neler diyor?

Önlem almada yetersiz kalıyoruz

İklimler olumsuz yönde değişmeye devam ettikçe de kışın hortumlar, seller, fırtınalar, yazın ise susuzluk, kuraklık ve orman yangınları artmaya devam edecek.

Bonn’daki BM İklim Değişikliği Konferansı’nda yapılan açıklamada Türkiye’nin dünyada iklim değişikliğine karşı önlem almada 56 ülkenin içinde 47’inci sırada olduğuna dikkat çekilirken, özellikle Antalya bölgesinde 2001 yılından bu yana meydana gelen hortum sayısındaki önemli bir artışın nedenleri de uzmanlar tarafından tartışıliyor. 

Yağış ve sıcaklık rejimi değişti 

Peki, son yıllarda ve özellikle Eylül - Kasım aylarında Akdeniz ve Ege kıyılarımızda meydana gelen hortumlar sayıca ve etkisi açısından neden arttı? Uzmanların da dikkat çektiği bu değişim konusunda uzmanlar çok çeşitli görüşler ortaya koyuyorlar.

 İTÜ Meteoroloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Selahattin İncecik hortumların artış nedenlerini şöyle açıklıyor:

"Türkiye’de 1818’den bu yana kayıtlı 385 hortum olayı var. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’ne göre de 2001’den bu yana önemli bir artış gözleniyor. Peki eskiden yoktu, şimdi neden oluyor? Bu sorunun cevabını şöyle verebiliriz: Türkiye’nin yağış rejimi değişti.Bir ayda beklenen yağış bir günde yağıyor. Bunların sayısı artmaya başladı. Sadece hortum değil, tüm bu hadiseler özellikle son 30 yıl içinde ciddi artış gösteriyor. 1980’lerde dünyada yılda ortalama 40 civarında sel oluyordu. Şimdi bu sayı 200’e çıktı. Giderek bu tür fırtınalar artıyor. Güneydoğu Avrupa ve Türkiye en çok etkilenecek coğrafya. Çok dinamik bir bölgede yaşıyoruz. Güney Fransa, İtalya ya da İspanya’daki iklim şartlarından çok farklı. Türkiye’de hem sıcaklık artıyor, hem de yağış rejimi değişiyor.”
Editör: TE Bilisim