Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç komisyon toplantısında yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Kamu Denetçiliği Kurumu vatandaşın hayatını kolaylaştırmak, insanımızın idare karşısında hakkını, hakkaniyeti korumak için kurulmuş bir kurum. Vatandaş idare karşısında mağduriyeti var olduğuna inanıyorsa, haksızlığa uğradığına inanıyorsa bununla ilgili yazılı başvuru alıyoruz ve bunları çözmeye çalışıyoruz. Ülke olarak Türkiye Büyük Millet Meclisinin çıkardığı yasalarla insan hakları konusunda, hak ve özgürlükler konusunda Avrupa’nın birçok ülkesinden iyi durumdayız. Burada problem uygulamadan kaynaklanıyor. Bazen çıkarılan güzel yasalar veya belediye başkanlarımızın, başkan yardımcılarımızın yaptığı güzel çalışmalar halkla muhatap olan görevliler tarafından yeterince anlaşılamıyor. Burada vatandaş mağdur olduğuna inanıyor, o zaman bize geliyor.”

Başdenetçi: İdareye Yerindelik denetimi Yapıyoruz

Malkoç konuşmasının devamında “Hakkaniyetli karar alma sorumluluğu mahkemelere bile tanınmamış KDK’nın görev tanımına emanet edilmiştir. Hakkaniyet teriminin sınırlarını genişlettiğimizde idareye yerindelik denetimi yapma yetkisine kadar gelebiliriz. KDK olarak uyma oranlarımızı ilk kararlarımızı aldığımız 2013 yılındaki yüzde 28’lik orandan 2018’de yüzde 70’e, 2019’da bugüne kadar yüzde 78’e kadar ulaştırmış bulunmaktayız. Bunu da adaletin üç önemli özelliğini yerine getirerek yani kolay başvuru, ücretsiz hizmet ve altı aylık yasal karar alma süresiyle kısa zamanda çözümle gerçekleştiriyoruz” dedi.

İdare Yetkilileri: KDK’nın Kararına Yeni Yönetim Olarak Hemen Uyduk

Komisyona çağrılan ilk idare Kadıköy Belediyesi oldu. Belediyenin kentsel dönüşüm projelerinden birisinde yer alan vatandaşa kira yardımı ödememesi hakkında verilen tavsiye kararına uyulmadığını ve bunun da kanunsuz değil ancak hakkaniyetsiz olduğunu ifade eden Kamu Denetçisi Yahya Akman’a belediye başkan yardımcısı cevap verdi. Başkan Yardımcısı Temürlenk, tavsiye kararına uymayanın eski belediye yönetimi olduğunu ve kısa zaman önce vatandaşa kira yardımının ödenerek, yeni belediye yönetimi olarak KDK kararına uyduklarını ifade etti. Dosya böylelikle dostane çözümle sonuçlandırıldı.

Komisyonda görüşülen ikinci dosya belediyeye yapılan bağışların açıklanmamasını, bilgi edinme hakkına aykırı bulan vatandaş hakkında çıkarılan tavsiye kararı oldu. Kamu Denetçisi Tunçak belediyenin yapılan bağışları kamuoyuna açıklamasını talep etti. İdare adına söz alan Biga Belediye Başkanı Erdoğan, uyulmayan tavsiye kararının eski belediye yönetiminin tasarrufu olduğunu ifade ederek kamuoyuna tüm bağışların açıklanacağını söyledi. İdarenin karara uymasıyla dosya sona erdirildi.

TFF’nin KDK’nın tavsiye kararlarına ve bilgi-belge talebine 2016 yılından bu yana sadece iki kere cevap vermesi, çıkarılan dokuz tavsiye kararına uymaması ve KDK denetimini reddetmesi üzerine Kamu Denetçisi Arif Dülger bir konuşma yaptı. Dülger konuşmasında şunları söyledi: “Tavsiyelerimizin tamamı TFF tarafından uygulanabilir niteliktedir. Bilindiği üzere kurumun tavsiye kararları ilgili idarenin isterse uyacağı isterse uymayacağı kararlar niteliğinde değildir. Demokratik, hukuk devletinde ilgili idare fiilen uygulanabilir nitelikteki Ombudsman kararını uygulamakla mükelleftir. Biz TFF’yle iyi ilişkiler içinde bulunmak ve iş birliği yapmak istiyoruz kurumsal olarak. Bu meyanda geçtiğimiz yılın mart ayı başında TFF temsilcilerinin; genel sekreterinin, baş hukuk müşavirinin ve yönetim kurulu üyelerinin katıldığı, Sayın Genel Müdürümüzün de bakanlığı temsilen katıldığı bir çalıştay yaptık. Bu meyanda olumlu ilişkileri sürdürmek istiyoruz.”

İdare adına TFF Yönetim Kurulu üyesi Baykan konuştu. Baykan uluslararası mevzuat ve etik kodlar açısından bir orta yolun bulunması için gelecekte KDK’yla iletişim halinde olunacağını ifade etti.

Malkoç komisyon toplantısına katılan idarelerin beyanlarının ardından şöyle konuştu: “Komisyona çağırdığımız Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı ve Biga Belediye Başkanı, KDK kararlarına uymayanların eski yönetim olduğunu ve kendilerinin KDK kararlarını uyguladıklarını söylediler. Kadıköy ve Biga Belediye Başkanlarının ve TFF Başkanının değişmesine bakarak KDK kararlarına uymayan idarecilerin koltuklarında tutunamadıkları anlaşılıyor.”
Editör: TE Bilisim