Tillo’da İbrahim Hakkı Hazretleri’nin, ‘Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyim' diyerek, yaklaşık 255 yıl önce hocası İsmail Fakirulah hazretleri için yaptırdığı ışık düzeneği, türbesinin içindeki sandukanın başucuna bir kez daha aydınlattı.

Siirt Valiliği himayesinde Tillo Kaymakamlığı ve Tillo Belediyesince ilçe meydanında düzenlenen etkinlik, İl Müftüsü Ahmet Altıok'un Kur'an-ı Kerim tilaveti ve ilahilerle başladı.
Sabah namazının ardından Tillo meydanında bir araya gelen vatandaşlar, "ışık hadisesi"ni izlemek için tekbir ve salavatlar getirerek güneşin doğmasını bekledi.
Güneşin doğmasıyla saat 06.18'de gerçekleşen ve 5 dakika süren hadiseyi vatandaşlar meydanda kurulan dev ekrandan takip ederken Vali Ali Fuat Atik, AK Parti Siirt  Milletvekili Osman Ören, Tillo Kaymakamı Lokman Düzgün  Siirt Barosu Başkanı Nizam Dilek, Tillo Belediye Başkanı İdham Aydın, İl Emniyet Müdür Vekili Sedat Özcan, ve diğer protokol üyeleri türbede izledi.
Hadisenin gerçekleşmesi sırasında tekbir ve salavatlar getirmeye devam eden vatandaşlar, cep telefonlarıyla o anları kaydetti.Vali Atik ve protokol üyeleri programın ardından Türk Kızılay Siirt Şubesince kurulan stantta vatandaşlara çorba dağıttı.

Vali Ali Fuat Atik, ülkemizin değişik illerinden hadiseyi izlemeye gelen vatandaşlarla bir süre sohbet etti.Vali Ali Fuat Atik yaptığı açıklamada, “Işık Hadisesi, hocaya olan muhabbetin, saygının ve aşkın bir ürünüdür.”dedi.
Tillo Güneş Hadisesi, artık dünyanın ilgilendiği bir hadise olarak kabul edildiğini belirten Vali Atik, amacımız bu astronomik ışık sistemini dünyaya tanıtmaktır.”
Programın ardından vatandaşlar, türbeyi ziyaret ederek dua etti.

Işık Hadisesi Nedir ?

İbrahim Hakkı Hazretleri, Tillo’da kendisini yetiştiren hocası İsmail Fakirullah'ın 1734 yılında vefat etmesinin ardından çok üzülmüş ve 'Hocamın başucuna doğmayan güneşi neyleyeyim' diyerek arayış içerisine girmiş. Hocasına, yan tarafında kule bulunan bir türbe ve Tillo’nun yaklaşık 2,5 kilometre uzağındaki bir tepe üzerine taş bir duvar inşa etmiş.
Her yıl ekinokslarda, yani 21 Mart ve 23 Eylül günlerinde doğan güneşin ilk ışıkları, duvarın ortasında bulunan pencereden süzülen güneş ışınları, kuledeki aynaya yansıdıktan sonra ışığın kırılması yöntemiyle pencereden türbeye ve oradan da İsmail Fakirullah Hazretleri'nin başucuna doğuyordu. 1960'lı yıllarda yapılan Restorasyonda, pencerenin yerinin değişmesi sonucu düzenek izlenemez hale gelmişti. 23 Eylül 2011 tarihinde, Siirt Valiliği, Başkent Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Cengiz Işık'ın koordinatörlüğünde, Tübitak Gözlem Evi’nin destekleri ile oluşturulan bir bilim ekibinin üstün gayretleriyle, yeniden çalışır konuma getirilerek, üç asırlık sır çözüldü.
Editör: TE Bilisim