Milyonlarca gencin umut kapısı olan Türkiye İş Kurumu istihdam hizmetlerini çeşitlendirirken, özel istihdam büroları da işe yerleştirmede aktif rol üstleniyor.

Türkiye'nin en büyük özel istihdam bürosu ve kariyer sitesi Kariyer-net "işin olsun" projesiyle 1.3 milyon mavi yakalıya ulaştı. Toplam 80 bin şirkete hizmet veren Kariyer.net Genel Müdürü Fatih Uysal, "Bu sosyal sorumluluk projesiyle usta, sekreter, şoför, garson, berber gibi mavi yakalıların yaşadıkları yerde iş bulması hedefiyle yola çıktık. Bölge bazlı uygulama büyük ilgi görüyor. Altı ayda 150 binin üzerinde ilan yayınlandı, 1.3 milyon kişiye ulaştık" dedi.

Teşviklerin Adı Yetti

Türkiye, 1.5 milyon istihdamın ardından bu yıl da verilen süper teşviklerle yeni bir rekora koşuyor. Teşviklerin yarattığı bu rüzgâr İŞKUR'la birlikte özel istihdam büroları, kariyer sitelerinin çalışmalarına da yansıdı. Kariyer-net Genel Müdürü Uysal, özellikle bilişim ve imalat olmak üzere sektörel teşviklerin etkisinin daha çok görüleceğini vurgulayarak, "Geçen yıla göre ilanlarda yüzde 29'luk bir artış var. Şu dönemde en çok muhasebeci, satış temsilcisi aranıyor.

Turizm sektöründe ciddi bir hareketlenme var. Mühendis, teknisyen, tekniker gibi pozisyonlardaki yüksek talep de üretim ve endüstriyel ürünler sektöründeki canlılığı gösteriyor" diye konuştu.

Belediyelerle de işbirliği yaptıklarını belirten Uysal, "İlk adımı Üsküdar Belediyesi ile attık. Belediyeler kendilerine gelen iş taleplerini bize yönlendirecek. Projeyi tüm illere yayacağız" değerlendirmesini yaptı. Ücretsiz indirilen bu uygulama adaylara bulundukları yerde iş arama, işverene direkt telefonla ulaşma imkânı sağlıyor. İşverenler de ilanlarını ücretsiz yayınlıyor.

Tamamen Türk mühendislerin imzasını taşıyan bu uygulama büyük ilgi gördü. Toplam başvuru sayısı 2.6 milyon, uygulamayı indirip kullananların sayısı 1.3 milyon oldu.

Firma sayısı da 68 bine ulaştı.

En Çok Aranan Pozisyonlar

Başvuru ilanları en fazla satış temsilcisi, mühendis, muhasebe elemanı, teknisyen ve satış müdürü pozisyonlarında artış gösterdi. Mavi yakalılara yönelik bu projede ise en çok ilan yayınlanan pozisyonların başında garson, sekreter, temizlik görevlisi, güzellik elemanı ve aşçı başı çekiyor.

Uygulama üzerinden en çok başvurulanlar ise garson, sekreter, temizlik görevlisi, şoför, aşçı pozisyonları..

Yeni iş ilanlarında yüzde 58'lik artış gösteren turizm sektörü başı çekiyor.

Mart ayında başvuru alan ilan sayısı en fazla olan ilk 10 pozisyona bakıldığında satış temsilcisi pozisyonunun zirvede yer aldığı görülüyor.

Sıralamada yer alan diğer pozisyonlar arasında, çağrı merkezi elemanı pozisyonunda geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 45; teknisyen pozisyonunda yüzde 44, insan kaynakları uzmanı pozisyonunda yüzde 43 ve mühendis pozisyonunda ise yüzde 40 oranında artış kaydedildi.
Editör: TE Bilisim