İşte emekli olma şartları ve 'ne zaman emekli olabilirim' sorusunun yanıtı. Detaylar haberimizde...

Çalışmaya başlayan herkesin başlangıçta olmasa da sonradan en büyük isteği emekli olmaktır. Çalışma yaşamının ilk yıllarında pek önemsenmeyen emeklilik sonlara doğru en çok arzulanan ve ne zaman gerçekleşeceği merak edilen bir konudur.

Normal şartlarda bir kişi işe başladığında ne zaman emekli olacağını bilir. Bütün gelişmiş ülkelerde böyledir. Ne var ki bizde uzun yıllar sürekli değişen kanunlarla emeklilik tarihini bulmak bir bilmeceye dönüşmüştür.

Son 20 Yılda İstikrara Kavuştu

Geçmiş dönemlerde, her seçim döneminde emeklilik yaşıyla oynamak, "süper emeklilik" gibi garip uygulamalar getirmek, emeklilik yasalarını arada bir delmek normal uygulamalar haline geldiği için emekliliği hesap edebilmek matematik problemi haline gelmiştir.

Neyse ki son 20 yıldır sosyal güvenlik sistemimiz özellikle emeklilik boyutuyla istikrara kavuştuğu için çalışma yaşamına yeni başlayanlar için emeklilik tarihlerini bilmek kolaylaşmıştır. İşte Milliyet yazarı Cem Kılıç'ın bugünki yazısı:

12.5 Milyon Kişi Emekli

Türkiye'de Kasım 2018 verilerine göre 12 milyon 333 bin 646 emekli var. Emeklilerimizin 7 milyon 711 bini eski SSK'lı, yeni 4/a'lılar. 2 milyon 648 bini eski Bağ Kur'lu yeni 4/b'liler. 2 milyon 224 bini eski Emekli Sandığı mensupları, yeni 4/c'liler. Emeklilerin yaşadıkları il nüfusuna oranı açısından en yüksek orana sahip il Zonguldak. Zonguldak'taki her 4 kişiden birisi emekli.

Zonguldak'ı, Bartın, Sinop, Karabük ve Eskişehir takip ediyor. Emeklilerin il nüfusuna oranının en düşük olduğu il ise Şırnak. Şırnak'ta nüfusun sadece yüzde 2'si emeklilerden oluşuyor. En çok emekli ise 2.5 milyona yakın emeklinin yaşadığı İstanbul'da var. İstanbul'u, İzmir, Ankara, Bursa ve Kocaeli takip ediyor.
 
Editör: TE Bilisim