Terörle mücadelede son yılların en başarılı dönemlerinden birini yaşayan Türkiye, örgütün simge isimlerinin yanı sıra farklı kategorilerde aranan ele başlarını da bir bir temizlemeye başladı.Güvenlik unsurları 'terörü kaynağında yok et' prensibinden hareketle gerek yurt içinde gerek yurt dışında çok önemli operasyonlar düzenleyerek örgüte büyük darbe vuruyor.Mücadele başarılı bir şekilde devam ederken, maalesef özellikle son dönemlerde şehit haberleri üst üste geldi. Son olarak TSK'nın Irak'ın kuzeyindeki gözlem noktasına yapılan saldırıda bir askerimiz şehit oldu.

PKK ne yapmaya çalışıyor?

Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar söz konusu süreci değerlendirdi.Yaşanan saldırıların tekil olarak değil bütünsel bir yaklaşımda değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Ağar, son 14 günde 14 şehit verildiği bilgisini paylaştı.Sürecin daha iyi anlaşılabilmesi için bazı hatların net şekilde bilinmesi ve genelden özele bir değerlendirilmesi yapılması gerektiğine işaret eden Ağar, 'PKK ne yapmak istiyor?' sorusuna madde madde yanıt verdi:

1- Teröristler, Türkiye'deki siyasi kutuplaşmayı derinleştirmek, toplumu şehit haberleri üzerinden bölmek istiyor.
2- PKK unsurları her sene mutlaka 'Sözde Bahar Atılımı' adı altında bir atak yapmak istiyor. Bununla temel olarak 'halen güçlü olduklarını' göstermek istiyorlar.
3-Bu saldırıların ardından gelişecek siyasi sonuçlar üzerinden Türkiye'yi yeniden bir açılım sürecine zorlamak istiyorlar.
4-Toplum ve siyaset üzerindeki etkilerini göstermek ve bu etkinin devam ettiğini göstermeyi hedefliyorlar.
5-Söz konusu saldırılarla Kandil'in etkisinin devam ettiğini hem kendi tabanlarına hem de Türkiye'ye ispat etmeyi amaçlıyorlar.

Gözleri Fırat'ın Doğusundan uzaklaştırmak istiyorlar

Teröristlerin son dönemlerde artan saldırında temel amaçlardan birinin 'Dikkati mümkün olduğu kadar Fırat'ın Doğusundan uzak tutmak' olduğu uyarısında bulunan Ağar, örgütün bu adımla güvenlik güçlerini 'içerideki operasyonlara' hapsetmek istediğini söyledi.

Terör unsurları Türkiye-Rusya-İran kafa kafaya gelsin istiyor

Üst üste gelen saldırıların sadece iç siyaset üzerinden değil, bölgedeki tüm dengeler üzerinden okunmasının daha doğru olacağının altını çizen Ağar, şöyle devam etti:

"Teröristler düzenledikleri saldırılarla Türkiye-Rusya ve İran'ın kafa kafaya gelmesini de arzu ediyorlar. Maalesef bunu Tel Rıfat'ta özellikle Rusya ile ilişkilerimizin bozulması noktasında başardılar.

Son dönemlerde sıklaşan saldırılarla Astana sürecini de hedef alıyorlar. Amaçlarının Astana'yı bitirmek olduğunu söylemek mümkün."

Suriye'deki Türk üslerine ve Mehmetçiğe yönelik saldırılar son dönemlerde arttı.

S-400'ün ertelenmesi ya da iptalini istiyorlar

Ağar ayrıca teröristlerin Türkiye'nin S-400 alma isteğini ertelemesi ya da iptal etmesi istediğine dikkati çekerek, "Söz konusu saldırıları düzenleyen PKK-YPG unsurlarının bağımsız olmadığını hepimiz biliyoruz. Bu teröristler, büyük güçlere angaje olarak hareket ediyorlar ve onların maşası olarak davranıyorlar. Bölgede Türkiye'yi istemeyen güçlerin planlarını uygulayan bir yapı olarak ellerinden geleni yapıyorlar. Öncelikli hedeflerinde 'Türkiye'nin sadece kendi sınırlarında terör mücadelesi vermesi ve Mehmetçiğin o bölgeden tamamen çıkması var" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim