Tütünün insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle ülkemizde halen yılda, 2,72 milyar dolar ekonomik kayıp olmakta, bir günde 300, bir saatte 12 kişi olmak üzere, yaklaşık 100 bin kişi her yıl sigara nedeniyle erken ölmektedir. Bu ölümlerin büyük çoğunluğu 35–69 arasındaki yaşlardaki kişilerde görülmektedir. Ülkemizde erkeklerin yaklaşık % 60’ı, kadınların % 20’si ve tüm toplumun yaklaşık % 40’ı, sigara içmektedirler. Sigara içme oranları kişilerin eğitim durumları ve statüleri yükseldikçe de hızla artmaktadır. Özellikle kadınlarda sigara içme oranları son yıllarda hızla artmakta olup, kadın sağlık personeli ve öğretmenlerde erkeklerle aynı düzeye ulaşmıştır. Bu da eğitim ve sigarayı bırakma çabalarında zorluk oluşturmaktadır. 

Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ olarak kabul edilen 9 Şubat tarihini siz de bir başlangıç kabul edip, sağlıklı yaşama ilk adımı atabilirsiniz. Kalp hızınızın ve kan basıncınızın ilk günden itibaren normale dönmeye başlayacağını, dolaşım ve akciğer fonksiyonlarınızın birkaç haftada düzelme göstereceğini biliyor musunuz?  Kalp krizi riskiniz ise ilk 2 yıl içinde göreceli olarak azalacak. Sigara bırakma kararını hayata geçirmek için izleyeceğiniz adımlar:  Sigarayı bırakmak için en önemli kişisel nedenlerinizi yazın. 

Sigarayı bırakmak için takviminizden bir tarihi işaretleyin ve değiştirmeyin.  Sigarayı bırakma sürecinde sizi nelerin beklediğini bilin.  Sigara içme isteğinizi tetikleyen sosyal ortamlardan, durumlardan uzak durun.  Sigara bırakma tedavisinde etkinliği kanıtlanmış ilaçları kullanmak için uzmanlardan yardım alın. Sakız veya bant şeklindeki nikotin tedavisi bırakmanıza yardımcı olabilir.  Aile ve arkadaşlarınızdan sigara içme isteğinizi önlemek için desteklerini isteyin.  Bir önceki denemedeki başarısızlık bir sonraki denemede başaramayacağınız anlamına gelmez. Bırakma kararlılığından asla vazgeçmeyin. 

Editör: TE Bilisim