MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, fındık üreticilerinin sorununun araştırılarak sorunların çözümüne yönelik alınabilecek tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırma önergesi verdi. Öneriye 3 muhalefet partisinden de destek geldi. AKP ise öneriye karşı çıktı. Muhalefet tam kadro TBMM’de olmayınca önerge AKP oylarıyla reddedildi. Önerinin oylamasında tartışma da çıktı. Oy sayısında divan üyeleri arasında anlaşmazlık yaşandı. Daha sonra oylama tekrarlandı ve 135 kabul, 155 ret çıkınca öneri kabul edilmedi. AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan, fındıkla ilgili kendilerinin de hazırlık yaptığını ve önümüzdeki günlerde araştırma önergesi vereceklerini söyledi.

TBMM'den Geçmedi

Önerge sahibi MHP'li Erhan Usta ise, stratejik ürün olan fındıkla ilgili yapısal sorunlar bulunduğunu belirterek “Dünya üretiminin yüzde 70'ini yapıyoruz. Dünya ihracatının yüzde 75'i Türkiye’de. Ama yurt içerisindeki satış fiyatını dahi belirleyemiyoruz. Hala TMO’nun açıkladığı bir fındık fiyatı yok. Şu anda 12 liradan, 13 liradan, 12,5 liradan, 11,5 liradan fındık satılıyor” dedi. CHP Trabzon milletvekili Ahmet Kaya sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Fındık üreticilerinin sorunları Meclis'te araştırılsın diye önerge verdik. Çabalarımız sonucu konu bugün görüşülmek üzere Genel Kurul'a getirildi. AKP'li vekiller verdikleri "RET" oylarıyla fındıktan geçimini sağlayan milyonlarca insanı bir kez daha yarı yolda bıraktı!" ifadelerine yer verdi.

Baronlar Sevindi

Ortahisar Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Bekar sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösterdi. Bekar, “Bu fındık konusunda bir defada MHP’li Cemal Yeşilyurt’un ifade ettiği gibi, gelin CHP’nin verdiği fındık araştırılsın önergesine hep beraber evet diyelim haykırışına, evet diyecektiniz. Bu üreticinin duasında arkanıza alacaktınız. İlk defada yüce Meclis’imizde Ak Parti+CHP+MHP+ İyi Parti’nin oyları ile Ülkemizde 10 milyon insanı ilgilendiren ve Baronların insafına terk edilen Fındık konusunda ciddi bir milli adım atılmasına vesile olacaktınız. Ne yazık ki, ülkenin Birliği bütünlüğü ve kaynaşması noktasında çok fazla göremediğimiz bir mutabakatı, Fındık konusunda da göremedik. En çok üzülen başta bizler ve fındık üreticileri olmuştur. Sevinenlerse sadece baronlar olmuştur.” ifadelerini kullandı.
 
Dayatma Yaptılar

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih Cora “Biz bu konuda haftaya birlikte önerge verelim dedik. Bunun bir kaç parti tarafından siyasi malzeme olarak kullanılmasını grup olarak uygun görmedik. Haftaya hep birlikte çok daha kapsamlı bir önerge vermeyi teklif ettik hayır şimdi imzalayın diyerek dayatma yapıldı. Parti kültürümüzde istişare vardır. Yetkili kurullarımızla görüşüp haftaya önerge vermeyi (diğer siyasi partilerle ortak imza İle ) düşünüyoruz. Doğru olan budur. Her gün bir ürün hakkında(üzüm fındık incir buğday çeltik vs) önerge verilse meclis çalışamaz. Bu oylamanın muhalefet partisi Mv tarafından istismar edilmesi de ayrı bir garabettir. Çünkü onların sandalye çoğunluğu iktidar partisinden daha fazladır. Madem öyle kendi kafalarına göre hazırladıkları önergelerine sahip çıkıp Meclis’ten geçirselerdi. Çoğunlukları var. O zaman bizim gurubu haklı olarak eleştirebilirler. Meclisteki teamül araştırma önergelerinin ortak imza İle verilmesi yönündedir. Bugün bu teamüle aykırı davranıldı. Korsan önerge ile siyasi çıkar oluşturulmaya çalışıldı. Haftaya gruplar biraraya gelir samimi iseler ortak Önerge hazırlanmasını kabul ederler. Konunun her yönü ile takipçiyiz. Bilgilerinize” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim