Sempozyum eş başkanı Doç. Dr. Haluk Çalışır, İstanbulGöztepe'de yaşayan ve hiç egzersiz yapmayan bir kişinin yılda 223 gram zehirli toz soluduğunu belirterek, "Bu oran Ankara Kayaş'ta yılda 319 gram, İzmir Gaziemir'de ise 205 gram. Her yıl 30 bin insanımızı kanser, kalp yetmezliği, inme, KOAH gibi hastalıklardan kaybediyoruz. Havamız temiz olsa, geçen yıl yaşamını yitiren 30 bin kişi aramızda olacaktı." dedi.

Yılda 30 Bin Kişi Ölüyor

Türk Toraks Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Osman Elbek ise, "İnsanlar İstanbul Göztepe, Aksaray ve Esenyurt'tan kaçmalı. Bu yerler yaşanamayacak kadar kötü durumda. Ankara kapkara! Hiçbir yer nefes alamıyor. Ankara'yı hızlıca terk etmemiz gerekir. Ankara eski havasına döndü, katil aramızda" uyarısında bulundu. Sempozyumda Türkiye'de her yıl 30 binden fazla insanın hava kirliliğine bağlı sağlık sorunlarından öldüğü vurgulanırken, Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Fuat Kalyoncu şunları söyledi: "Hava kirliliği her yıl akciğer kanserine bağlı ölümlerin yüzde 25'ine, zatürreye bağlı ölümlerin yüzde 17'sine, inmeye bağlı ölümlerin yüzde 16'sına, iskemik kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin yüzde 15'ine ve kronik obstrüktif akciğer hastalıklarına bağlı ölümlerin de yüzde 8'ine neden oluyor."

Havası Temiz İl Yok

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Kayıhan Pala, yaptığı açıklamada, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre İstanbul Esenyurt, Ankara Kayaş, İzmir Gaziemir son bir yılın havası en kirli yerleşim alanları. Rize dışındaki tüm illerimizin havası kirli. Ege'de de Manisa, Uşak, Muğla, Denizli, Afyon'da PM10 oranları tahminlerin üzerinde. 11 Kasım 2016 ile 31 Ekim 2017 arasında PM2.5 değerlerini incelediğimizde Dünya Sağlık Örgütü'nün kriterlerine uyan hiçbir kentimiz yok. İstanbul Kağıthane, AnkaraCebeci, Demetevler ve Sıhhıye, Kocaeli Kandıra, Çanakkale Lapseki ile Tekirdağ Çerkezköy gibi 30 yerleşim birimindeki PM2.5 değerleri olması gereken değerin üstünde" dedi.
 
Editör: TE Bilisim