Amerika Birleşik Devlet’leri tarafından Türkiye’ye karşı alınan yaptırım kararları, ekonomik anlamdaki büyük baskı, Trabzon’un evladı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yaptığı hamleler sayesinde bertaraf edilme noktasına gelindi. ABD’nin başlatmak istediği, ve Türkiye’nin üzerine kurduğu ekonomik kaos oyunun da, nokta isimlerden biri olan Albayrak, sürecin başlamasından itibaren yaptığı hamlelerle doların ateşini düşürmeyi başardı. Bir taraftan ülke temsilcileri, bir taraftan onlarca iş adamıyla yaptığı toplantılarla, ABD’ye karşı alınan gard da her şeyini ortaya koyan Albayrak, herkesin takdirini toplamayı başardı. Trabzonlu olması hasebiyle, şehirde de gurur kaynağı olan Albayrak, bu süreçte ne yaptı, neler yaşadı… İşte o süreç ve bitmek bilmeyen toplantılar… 

Fransa Ve Almanya

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Fransız Finans Bakanı Bruno Le Maire ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Albayrak ile Le Maire'nin görüşmesinde, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliği ve ABD'nin Türkiye'ye yönelik yaptırım adımları ele alındı. Bakanlar, ABD'nin söz konusu uygulamalarına karşı birlikte ve işbirliği içerisinde hareket etme kararı aldı. Albayrak, Fransa Cumhurbaşkanı EmmanuelMacron ve Sayın Le Maire'nin yaptığı Türkiye'ye destek açıklamalarından duyulan memnuniyeti dile getirdi ve teşekkür etti. Bakanlar, ülkeleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi ve mutabık kalınan hususlarda daha yakın çalışma kararı alırken, ekiplerinin hızlı bir şekilde çalışmaya başlaması ve 27 Ağustos tarihinde Paris'te bir araya gelme konusunda mutabık kaldı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Almanya Finans Bakanı OlafScholz ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki bakan 21 Eylül'de Berlin'de bir araya gelme konusunda mutabık kaldı.

O Önemli Toplantı

Bakan Albayrak, yabancı yatırımcılarla telekonferans yoluyla görüşme gerçekleştirdi. Bu gelişme ekonomik anlamda Türkiye için çok önemli ve anlamlıydı. 2 bine yakın yabancı yatırımcının katılması beklenen toplantı beklentinin üzerine çıktı ve 4 bin kişiyle dev bir yatırım toplantısı yapıldı. Bu ABD’ye karşı başlatılan ekonomik direnişin en önemli adımlarından biri olarak adlandırıldı. Bakan Albayrak süreci bu sözlerle değerlendirdi: “Bugün içinden geçtiğimiz süreçte yaşanan dalgalanmaların, karşılaştığımız zorlukların farkındayız. Ülkemizin potansiyelini de biliyoruz. Atacağımız adımlarla süreçten daha güçlü çıkacağız. IMF ile herhangi bir görüşmemiz yoktur. 

Uluslar Arası

Bundan sonra da şimdiye kadar olduğu gibi yabancı para fonlamalarımızı uluslararası piyasalardan sağlamaya devam edeceğiz. Temel amacımız doğrudan yatırım çeken, bölgenin yatırım merkezi bir ülke olmaktır. Piyasalarda son dönemde yaşanan dalgalanmaların Türkiye ekonomisinin temel göstergeleri ile ilgisi yoktur. Bu durum tamamıyla politik gelişmeler ve yatırımcıların Türk Bankacılık sektörüyle ilgili algılarındaki bozulmayla ilgilidir. Türkiye hiçbir zaman piyasa dışı kuralları hayata geçirmemiştir. Sermaye kontrolleri hiçbir zaman gündemimizde olmadı ve olmayacak.

Destekleyeceğiz

Türk bankacılık sistemi sağlıklı ve güçlü, açık döviz pozisyonu yoktur. Bankacılık sektörü mevcut volatiliteyi yönetebilecek kapasitededir. Bankacılık sektörüne destek verme konusunda tereddüt etmeyeceğiz. Bankalardan son dönemde büyük bir mevduat çıkışı yaşanmamıştır. Enflasyonu düşürmek en önemli önceliğimiz. Mümkün olduğunca kısa sürede enflasyonu tek haneye indirmek istiyoruz. Enflasyonla mücadelede para politikaları tek başına yeterli değildir. Merkez Bankası'nı mali politikalarla destekleyeceğiz.

Asla Taviz Yok

Para politikaları ve mali politikaların koordineli ve dengeli olması gerekiyor. Mali disiplinden taviz vermeyeceğiz. Bu kapsamda yapısal reformları önceleyeceğiz. Mali disiplin ekonomimizin en temel çıpalarından biri olacak. Çok ciddi bir tasarruf politikasına gidiyoruz. Tüm bakanlıklara bu konuda hedefler verildi. Bunun yanında gelir tarafında da pozitif performans gözlemliyoruz. Yeni makro ihtiyati tedbirler, sıkı makro ve mali politikalarla daha sürdürülebilir bir büyümeyi yakalayacağız."
Furkan YİĞİT
Editör: TE Bilisim