Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın iki zincir mağazayla anlaşarak 29 liraya kıyma, 31 liraya da kuşbaşı satışını başlatması ette düşük fiyat rekabetini başlattı. Fiyatlar dip yapmaya başladı. Bakanlığın anlaştığı BİM ve A101, indirimli kıyma ve et satışa sunmaya başlamasının ardından diğer süpermarketler de harekete geçti. Fiyatlar aşağı çekildi. Bakanlığın anlaştığı mağazaların dışında ilk indirim kararı Migros'ten geldi. Migros, kıyma ve kuşbaşı fiyatlarını Bakanlığın belirlediği rakamlarla dün satmaya başladı.

İsteyince Oldu

Bakanlığın fiyatlarda regülasyon çabası ilk günden meyvesini vermiş oldu. Vatandaşları rahatlan indirimlere diğer marketlerinde katılması bekleniyor. Diğer zincir marketlerin de benzer indirimlere gitmesi bekleniyor. ŞOK marketleri henüz çalışma olmadığını açıklarken; Carrefour ise dün gazetelere verdiği ilanla dana biftek fiyatını 59.90 yerine 49.90 liradan satmaya başladığını ilan etti.

Lobinin İstemese De Geri Adım Olmayacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın anlaşmaya vardığı BİM ve A101’de, kıyma kilogram fiyatı 29 TL’den, kuşbaşı 31 TL’den satılıyor. 2 zincir markete ayda 6 bin ton karkas et verilecek. Bu rakam yılda 72 bin tona tekabül ediyor. Türkiye’nin yıllık kırmızı et tüketimi ise 1.2 milyon ton. 2 marketten satılacak et miktarının toplam tüketilen et ihtiyacının yüzde 6'sına tekabül ediyor. Buna rağmen uygun fiyatla et saktışı, besiciyle tüketici arasındaki zincirde fiyatları şişiren lobi bu duruma kızgın. Ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, ‘Geri adım yok’ mesajı verdi.

3 Ay Sonra Fiyatları Stabil Hale Getirecek

Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, yapılan çalışma ile et piyasasındaki fiyatların dengeye oturacağını kaydetti. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bakan Fakıbaba, “İki firmanın aylık 2 bin ton et tüketimi var. Biz bunlara 6 bin ton vereceğiz. Piyasa stabil bir fiyatı yakalayacak. 3 ay sonra bir daha bakalım” dedi. Ucuz etin devamlılığın sağlanması için Bakan Fakıbaba, yerli hayvan yetiştiriciliği yapan besicilerin desteklenmeye devam edileceğini keydetti.

Yemediğim eti başkasına yedirmem

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, ucuz et projesiyle temin edilen hayvanların Müslüman kasaplar tarafından duası ile kesileceğini belirterek, “Bazıları diyor ki ‘helal et değil’. Biz bunlara çok dikkat eden bir iktidarın bakanlarıyız, bunlar bizim için çok önemli. Ben yemediğim eti başkasına yedirmem” dedi. Bakan Fakıbaba, Aydın’ın Germencik ilçesinde Tariş İncir İşletmesini ziyaretinde, ucuz et satışına ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Etler Helal

Projeye yönelik eleştiriler arasında, “Bu etlerin helal olmadığına” yönelik iddialar bulunduğuna işaret eden Fakıbaba, “Bazıları diyor ki ‘helal et değil’. Et, Avrupa’dan geliyor ve bizim oradaki kasaplarımız Müslüman arkadaşlar. Duasıyla bunlar kesiliyor. Bizim kontrolümüz altında. Ben yemediğim eti başkasına yedirmem. Allah da biliyor, çok samimiyim. Bizim zaten karşıladığımız, marketlere verdiğimiz yüzde 10’un bile altında. Biz ne istiyoruz, gariban insanlar, dar gelirli insanlar şu etten yiyebilsin” dedi. Fakıbaba, amaçlarının kimseyle rekabet etmek olmadığını, görevlerinin et satmak değil dar gelirlinin et tüketmesini sağlamak olduğunu dile getirdi.

BİM, verdiği ilanlarla raflarına giren indirimli etleri vatandaşlara duyurdu. İlanda, etlerin Bakanlık tarafından piyasaya sunlan ürünler olduğu ifade edildi. Sözkonusu ilanda şu bilgi yeraldı:”Bu ürünler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ilgili kuruluşu Et ve Süt Kurumu tarafından temin edilen karkas etlerden üretilmiştir.”

Türkiye’nin yıllık et tüketimi 1.2 milyon ton. 2 marketten satılacak et miktarının toplam tüketilen et ihtiyacına oranına bakıldığı zaman çok önemli bir rakama ulaşmadığı görünüyor. Buna karşın uygun fiyatlı et satışı lobileri kızdırdı.
 
Editör: TE Bilisim