Turizm İşletmecileri ve Seyahat Acentaları Derneği (TİSAD) Başkanı Murat Çavga konu ile ilgili açıklama yaptı. Çavga açıklamasında, “2016 yılında turizm sektörüne yönelik uygulanan acil eylem planının devamı niteliğinde bir dizi çalışma yapılmış ve bunlardan biri olarak turizmcilere yeşil pasaport verilmesi öngörülmüştü. Mal ve hizmet ihracatçıları 23 Mart 2017 tarih ve 30016 sayılı Resmi Gazete'de 2017/9962 sayılı “İhracatçılara Hususi Damgalı Pasaport Verilmesine İlişkin Esaslar Hakkında” Bakanlar Kurulu Kararı ile yeşil pasaport almaya hak kazandılar. Bu kanun turizmcileri kapsamış gibi görünse de seyahat acenteleri için hizmet ihracatının alt limitinin 1 milyon dolar olarak belirlenmesi seyahat acentelerini mutlu etmedi” dedi. 

Talep Ediyoruz

Çavga açıklamasında, “Şuanda ülkemiz; 1. 2. ve 3. derece kadrolarda bulunan veya sözleşmeli devlet memurlarına, TBMM eski üyelerine,– Eski bakanlara, Kadro derecesi 1.,2. veya 3. derece iken emekliğe ayrılan veya görevden çekilen memur ve diğer kamu çalışanlarına,  Devlet sporcusu unvanını taşıyan atletlere ve ihracatçılara yeşil pasaport vermektedir” diyerek şunları kaydetti, “A sınıfı seyahat acentelerinin hizmet ihracat kotası kaldırılarak bu kapsama alınmasını talep etmekteyiz. Turizme odaklandığımız, Turizm sayı ve gelir hedeflerimizi yükseltmeyi hedeflediğimiz bu günlerde bu hamle turizmcilerin elini güçlendirecektir. Yeşil pasaport sahiplerinden vize istemeyen Almanya, Avusturya, Azerbaycan, Bahreyn, Belçika, Belarus, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Çek Cumhuriyeti,  Çin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsrail, İtalya, Kuveyt, Lüksemburg, Macaristan, Norveç, Pakistan, Peru, Romanya, Sırbistan Karadağ, Slovakya, Slovenya, Ukrayna, Yemen, Yunanistan gibi birçok ülkeye girişte vize sorunumuz kalmayacaktır. Seyahat acenteleri bu ülkelere kolaylıkla gidebilecek ve pazarlama faaliyetlerini gerçekleştirecektir. Bu hamle Schengen vizesi için konsolosluk kapılarında uğraşan turizmcilerin zaman ve para kaybının önüne geçecektir. Avrupa ülkelerinden Az süreli schengen vizesi alan turizmcilerin Schengen vizesi için ödedikleri paralar ülkemiz ekonomisinde kalacaktır. Bunu söylerken bugünlerde Schengen vizesi için ortalama 100 euro yani 600 lira civarında masraf edilmektedir.” 

Başkanımızın Desteğini Bekliyoruz

Başkan Çavga açıklamasını şu şekilde tamamladı, “Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Ersoy ve TURSAB başkanımız sayın Firuz Bağlıkaya’dan bu konuda desteklerini istiyoruz. Cumhurbaşkanımızın önemle üzerinde durduğu Turizm gelirlerimizi artırmamız için bu hamle önümüzü açacaktır. Bunları söylerken bu talebimiz yerine geldiğinde denetiminin de yapılmasını öneriyoruz. Yeşil pasaport hakkı verdiğimiz turizmcilere kurallar koyalım. 2 yıl içinde ülkeye turist getirmeyen, katma değer sağlamayan  turizmcilerin yeşil pasaportunu iptal edelim. Bizler yeşil pasaportu prestijimiz için değil işimiz ve ülkemiz için istiyoruz.”

Editör: TE Bilisim