İnşaat sektörünün en önemli markalarından birisi olan Trabzonlu VARYAP Yomra’da 300 dükanlık sanayi sitesinin temelini attı. 1 yıl içinde tamamlanması planlanan sitede Berberden Cafeteryaya kadar birçok hizmet sunulacak. Temel atma töreni için Trabzon’a gelen VARYAP’ın CEO’su Erdinç Varlıbaş ile Nov Otel’de iftar yemeği öncesinde sohbet ettik.
Türkiye’de Erzurum’da Hastane, Çağlayan Adliyesi, VARYAP Meridyen olmak üzere önemli projelerini tamamlayan VARYAP önümüzdeki aylarda alt yapısını hazırladıkları Yurtdışı proje ile Yunanistan’a gidecek.

İşte VARYAP’ın CEO’su Erdinç Varlıbaş ile sohbetimizin özeti:



Halkımız Ülke Ekonomisine İnancını Yitirmemelidir

Mehmet Erdinç Varlıbaş: Türk insanına vatandaşımıza tavsiyem dövizin artışı karşısında sakin olmaları ve ülke ekonomisine inancını yitirmemesidir. Seksen milyonluk genç ve dinamik bir nüfusumuz var. Dövizdeki artış dikkat edilirse sadece son sekiz ayda başladı. Fakat son bir ayda daha fazla artış olmaya başladı. Seçim sürecine yaklaştığımızda da günlük olarak daha artacak bu belli ki makülatif bir davranıştır. Gerçek durumu simgelemiyor.

Türkiye’nin Asıl Gücü Halkıdır

TAKA: Bu durum aslında dışarıdan da yapılan bir ekonomik saldırı



Mehmet Erdinç Varlıbaş: Birleşik Devletlerin para cinsinden dolar üzerinden dünyada ticaret yapılıyor. Bütün dünyadaki finans sistemi de dolar değiş tokuş sistemi üzerine kurulu burada Türkiye’nin rolü merkez bankasındaki döviz rezervleri ve hazinesinin bir kısım gücü var ama asıl gücü halkıdır. Bana göre dışarıdan Türk halkının psikolojisi bozmaya çalışıyorlar, buna izin vermemek lazım. Biz iş dünyasının temsilcileri olarak yatırımda inşaat sektörün de son on beş on altı yılda beş milyon metre kare konut yapmış bir inşaat firmasıyız. Buna benzer manipulatif hareket ve durumları çok sık yaşadık ama bunların hiç biri yatırım kararlarımızı etkilemedi. Yatırımlarımızı ertelemedik ve bunun sonucunda da kazanan hep biz olduk. Aynı zamanda bize inanan ve güvenen yatırımcılar var. Ülkenin bir trilyon dolar ekonomik büyüklüğü var ve bu rakam az değil. Fakat her şeyden önce seksen milyon nüfusu var. Dünyada Türkiye çok önemli bir coğrafyaya sahip bu kadar önemli bir ülkede ekonomi geçmişte yaşanan bir iki kötü örnekten insanları etkilenmeden geleceğe bakabilecek derecede güçlüdür.

Memleketimizden Kopmadık

TAKA: Sayın Varlıbaş Türkiye ekonomik olarak zor bir süreçten geçiyor. Döviz günden güne parametresini değiştiriyor. Sıkıntılıda bir süreçten geçiyoruz aslında önümüzde de seçim var ama siz dövizin bu dalgalanmasına rağmen siz yatırımlarınızı aksatmıyorsunuz. Trabzon’da da bu anlamda Yomra ilçesine çok güzel bir sanayi bölgesi kavuşturuyorsunuz. Trabzon da çıkıp başka şehirlerde para kazananlar genelde kendi memleketlerine dönüp pek yatırım yapmazlar. Oldukları yerde daha çok kazma hırsıyla diyelim. Dışarda yatırımlarına devam ederler ama Süleyman Varlıbaş ve Varlıbaş Holding Trabzon’da Varlıbaş Avm ardından organize sanayi bölgesi yatırımlarınız devam ediyor ve Trabzon’u mutlu etmektedir. Organize sanayi hakkında düşüncelerinizi hem de bu Trabzon’a yatırım yapmada ki düşüncelerinizi almak istiyorum.



Mehmet Erdinç Varlıbaş: Öncelikle şunu söylemeliyim. Biz ailecek Trabzonlu ve Çaykaralıyız. Her ne kadar ikinci jenerasyon Trabzon’da yetişmemiş olsa da İstanbul’da evimizde haftada üç gün karalahana çorbası pişer. Sabah kahvaltım kuymak ile olur. New York’a, Miami’ye gittiğimde Trabzonspor’un maçı var ise önce maç izlenir sonradan işlerimi hallederim. Biz buradan ruhsal olarak hiç kopmadık, bölgemize şehrimize ilgimiz devam ediyor. Bakın burada temel atma töreni yaptık akabinde iftar yemeğimiz vardı.  Bu iki saatlik arada köyüme gittim ve yaklaşık on beş dakika vakit geçirdim. Çünkü küçüklüğümde de hep giderdik. Bizim ailemizin bireyleri de bu psikolojisi sahip bizim bu da bizi doğal olarak şehire inşaat ve yatırım yapmaya itiyor. Mesela Yomra’da yeni başladığımız proje Trabzon ve Karadeniz sanayisi için çok önemli çünkü iki yüz elli milyon dolarlık bir yatırımdır. İçerisine sosyal çarşılar koyduk aynı zamanda camisi, konaklama birimi, restaurantları bulunmaktadır.


Yani modern ve çağdaş sanayi sitesi yapılmaktadır. İnsanlarımız, esnafımız derme çatma çalışma koşullarına aykırı yerlerde artık çalışmayı bıraksınlar gelsinler burada peyzajıyla, ağaçlarıyla, yeşil ve ekolojik bir çalışma alanı oldu.  Hatta bir derenin kenarında oldu. Bu projede yerlerini alsınlar ve faaliyetlerini sürdürsünler. Aynı zamanda biz satış koşullarını da fiyat anlamın da uygun tuttuk. Bölgenin insanının cebine göre vade koşulları koyduk, amacımız herkes alabilsin diye. Bunu yaparken yapmış olduğumuz il göz ağrımız alışveriş merkezimizin de yedi yılı doldu. Bu süreçte biraz eskimeler olduğunu hissettik ve yaklaşık bir ay sonra kısmetse göreceksiniz alışveriş merkezinde fiziki renovasyona da başlıyoruz. Onunda müjdesini buradan verelim. Yani biz bir yatırım yaptık ötekisine geçtik olmasın İlk göz ağrımız alışveriş merkezimizin de kalitelisini alt yapı sağlayacağız. Aynı zamanda alışveriş merkezi için yeni kiralamalar, Trabzon’da hiç olmayan yeni markalarla görüşüyoruz. Otoparkını, dış cephesi, aydınlatması gibi değişiklikler yaparak baştan aşağıya yenilenecektir. Eylül ayı itibariyle da halkımızın beğenisine ve hizmetine sunacağız.

Arsa En Büyük Sorun

TAKA: Sayın Başkanım bu anlamda size teşvik olmuştur. İbrahim Başkan’nın Yomra’daki sanayi bölgesi projesi onunda katkısı çoktur.



Mehmet Erdinç Varlıbaş: Evet. Hakkını vermek lazım ve biz her vesile ile Sayın Başkan’dan övgü ile bahsediyoruz. Gerçekten bu projenin asıl sahibi neredeyse odur. Biz on yıl önce kadar Trabzon’da sanayi tesisi ve fabrika için arsa arayışımızda bulunduğumuz dönemde bunu duyup babamı arayarak ve kendisine her koşulda yardımcı olacağını ama bu yatırımı Yomra’da mümkün olup olmadığını sorduğunda babam hiç tereddüt etmeden İbrahim Başkan’la buluşup kendisinden yardım istemiştir, ve oda bu arsanın temininde çok büyük emekleri olmuştur. Bu emeklerin sonucunda mevcut arsa bulunmuştur. Biliyorsunuz ki Trabzon’da arsa en büyük sorundur. Aradan geçen yedi sekiz senede ve o proje değişti ve günümüzün ihtiyaçlarına uygun sanayi sitesini projesiyle hayata geçirdik. Hem bu fikrin doğduğu yakın zamanda bundan altı önce hem de bugün inşaatın başlangıç sürecine kadar her türlü desteğini esirgememiştir. Buradan kendisine tekrar teşekkürlerimi iletiyorum.

Yurt Dışında İlk Proje

TAKA: Peki siz Varlıbaş olarak Türkiye’nin birçok yerinde projeleriniz var. İstanbul’daki Adliye Sarayı, Ali Sami Yenİ Stadı ve daha bizim bilmediklerimiz… Yeni projeleriniz var
mı? Antalya’da var zannedersem…




Mehmet Erdinç Varlıbaş: Şuanda Türkiye’de üç projemiz var. Bunlardan bir tanesi Bodrum Yalıkavak’da uluslararası bir otel zinciri ile anlaştık. İnşallah onu da önümüzdeki yıl teslim edeceğiz. Trabzon Yomra’da başlatmış olduğumuz projemiz var ve Aksaray ilinin Adalet Bakanlığına Türkiye’nin en büyük cezaevi kompleksi inşa ediyoruz. Hali hazırda devam eden bir inşaattır. Yaklaşık dört yüz elli bin metrekarelik kapalı inşaat alanına sahip büyük bir yatırımdır. İlk yurtdışı projemiz bir konut projesi Yunanistan’ın başkenti Atina’da yakın bir zamanda lansmanını yaptık.  Oda çok başarılı geçti.

TAKA: Varlıbaş Holding bünyesinde kaç kişi istihdam ediyor? Önemli çünkü günümüzde işsizlik sorunu yaşandığından…

Mehmet Erdinç Varlıbaş: VAR-YAP en yüksek iş hacmine sahip olduğu 2010 2011 dönemlerde yöneticilerde dahil on bin doğrudan kişi şuanda günümüzde ise yaklaşık üç bin kişi doğrudan istihdam ediyoruz. Türkiye ortalamasıyla beş ile çarpıyoruz. Çünkü bir aile fertleriyle beraberinde beş altı kişiyi temsil ediyor. Yani yaklaşık on sekiz yirmi bin kişiye doğrudan ya da dolaylı ekmek kapısı sunuyor.

Ciddi Konut Yatırımı Var

TAKA: Trabzon için konut düşünüyor musunuz? Belki Trabzon pek cazip değil ama bu konuda siz neler düşünüyorsunuz.



Mehmet Emir Varlıbaş: Şu zamanda düşünmüyoruz. Çünkü Trabzon’da son beş altı yılda ciddi miktarda konut yatırımının yapıldığını görüyoruz.  Öncelikle olan gayrimenkul bakış açımız sağlıklı ve sürdürülebilir projeler geliştirmektir. Yani bol miktarda konutun yapıldığı bölgede tekrardan aynı yatırımları yapmanın çok bir anlamı yok. Ama sanayi sitesi projesi olduğu Trabzon’da ya da yakın illerde buna benzer yeni projelere ihtiyaç varken böyle benzer projeleri yapmak daha doğru olur. Yani biz bir projeyi gerçekleştirdiğimizde o projenin başarılı olması hem kendi açımızdan hem yatırımcıların oradan kazançlı olmasını isteriz. Bunların bir tanesinin eksik kaldığı projelere girmeyiz. Bizim bu projemizde bizde kazançlı çıkacağız ama bizden daha çok istiyoruz ki bu yatırım yapan kişiler kazançlı çıksın. Rakamlara baktığımızda da sonucun böyle olacağını gösteriyor. Çünkü bugün satış fiyatlarımız metre karede beş yüz TL civarındadır. Ama aynı yerde Yomra’da konut fiyatların baktığımızda metre karesi beş altı bin liradır. Şimdi o zaman bir ticari iş daha değerlidir. Bugün bu proje bitmiş olsaydı, doğal olarak satış fiyatları metre karesi beş altı bin değerinde olurdu. Yani yüzde yüze yakın fiyat artışı bittiğinde gerçekleşecek. Bir de rakibi yok bu açıdan burada yatırım yapacak olan herkes gayrimenkul olarak kazanç sağlayacak. Biz bundan yana eminiz.

Trabzonda Beş Bin Kişiye İş Kapısı

TAKA: İstihdam anlamında da üç yüz seksen iş yeri ortalama yine bin beş yüz iki bin istihdam buluyor.

Mehmet Erdinç Varlıbaş: Doğrudan bu projenin içinde çalışacak kişi ama bir de burayı besleyecek yan sanayisi bulunmakta ulaşımı, yemeği bu sayı rahat beş bini bulur. Yani Yomra sanayi sitesi beş bin kişiye ekmek kapısı olur diyebiliriz.

Trabzonda Arsa Temini Zor

TAKA: Çok teşekkür ederim. Eklemek istediğiniz bir şey ya da bölge insanına bir mesajınız var mı?

Mehmet Erdinç Varlıbaş: Trabzon halkına şunu söylemek isterim biz çağdaş modern yaşanabilir şartlarda bir iş yeri imkanı sunuyoruz. Bu fırsatı kaçırmasınlar. Çünkü Trabzon’da arsa temini çok zor buna benzer bir arsa da çıkması zor dolayısıyla bu projede toplam üç yüz seksen adet yer var. Zaten bu dönemde bir kısmı satıldı. Burada yaşayacaksa, çalışacaksa ve bu düşüncedeyse isteyen herkes bu projeye sahip çıksınlar. Bu onların projesidir.
Zihni Ağırman