Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odası’nda dün seçim heyecanı yaşandı. Trabzon’da bir otelde gerçekleşen Olağan Genel kurul’da Mevcut Başkan Metin Kara ile Trabzon Fırıncılar Odası Başkanı Davut İlik’in listeleri yarıştı. Genel Kurulda, dilek ve temenniler bölümünde Başkan adaylarından Davut İlik söz aldı. İlik burada yaptığı açıklamada projeleri ile ilgili bilgiler verdi. İlik dilek ve temenniler kısmında yaptığı açıklamada; “Ahiliğin ilk kuralı esnaf olmaktır. Rabbime şükürler olsun ki sizin karşınıza esnaf olarak çıktık. Hayata geçireceğimiz Projelerimiz ile sizlere fayda sağlamak için ben ve ekibim yola çıktık. Bunun sözünü aldık. Hem Trabzon’un ekonomisine katkı sağlayacağız, hem de esnafımızın ekonomisine katkı sağlayacağız” dedi.
 
“Kara esnaf değil”
 
İlik açıklamasında TESOB Başkanı Kara’nın esnaf olmadığını ve çekilmesi gerektiğini ifade ederek; “TESOB’ta birliğimize bağlı 49 odamız var. Kayıtlı 30 bine yakın esnafımız var. Odalarımız arasında, üyelerimiz arasında bir saç teli kadar ayrım yapmadan tarafsız, eşit ve adil bir yönetim anlayışı ile TESOB’u yöneteceğiz. Sizler gibi ay içinde ödemeleri nasıl yapacağımı kılı kırk yararak düşünüyorum. Vergimi nasıl düzenli öderimi düşünüyorum. Sizler gibi çocuklarımı geleceğe hazırlamak için çalışıyorum. Sizler gibiyim, esnafım. Omuzlarımızda ki yük ağır. Bu hizmet yarışıdır. Adaylarda olmalıdır. Temsile yetkili adaylar, odamıza yakışır şekilde esnaf olmalı. Ben Sayın Kara’ya tekrar çağrıda bulunuyorum. İlk şart esnaf olmaktır.  Kendisi bu şartı taşımamaktadır. Odalar Birliğine üye olmanın ilk şartı esnaf olmak. Kendisi bu şartı sağlamamakta. Kendisinden özür dilemesini ve adaylıktan çekilmesini talep ediyorum.  Esnafımızın sırtında ki kamburu kaldırıp atacağız. Bugün esnafın bayramını ilan edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
8 Yıl Önce Aynı Söz Verdi
 
“Mevcut başkanımız Sayın Kara, 8 yıldır bu görevi ifa etmekte. 8 yıl sonra bugün de vaadi aynı. Ne yapacağız diyor, Sayın Kara” diye İlik şunları kaydetti; “ Esnaf odalarını bir araya toplayacağız 8 yıl önce de aynı sözü verdiniz. Esnaf Odalarını Bir araya toplayacağız, projesi bu.  Derdi esnaf olmayan, kendisi esnaf olmayanın esnaf diye derdi olmaz. Proje diye bir derdi olmaz. 8 yıldır esnafımız için bir şey yapılmamıştır” ifadelerini kullandı.
 
“Esnaf borç batağında
 
İlik açıklamasında; “Sayın Kara’nın övündüğü bir tek şey var. Esnafımız borç batağında sürüklenirken, bir şeyden övünüyor. Kendisi esnaf olmadığı için esnafın derdinden anlamıyor. Kredi verdik. Yüzde 34 kredi verdiğimiz insan sayısı arttı. Esnafa faizle para verip bundan sevinen Esnaf Odaları Birliği Başkanı olabilir mi? Allah müsaade verirse, bu hizmet makamına geldiğimizde esnafımız için yapacağımız projelerle kazançlarını arttıracağız. Banka kapılarından, kredi kooperatif kapılarından kurtarmaya çalışacağız. Hizmette ayrımcılık, odalar birliğinde kayırım olmaz. Bütün esnaf odalarımızın seçilmiş başkan ve yöneticileri saygıyı hak ederler. Burada ki herkes saygındır. Birlik başkanları sadece TESOB’da değil bütün birlikte seçilmiş başkan ve yöneticilere eşit ve adil olmalı. TESOB Başkanı taraf olamaz” diye konuştu.
 
“Verilemeyecek hesabım yok”
 
Mevcut Başkan Metin Kara ise açıklamasında; “Bu bir bayrak yarışıdır. Bu bayrağı her zaman bir adım ileri taşımak bizlerin görevidir. TESOB her geçen gün kurumsallaşarak ilimize ve ülkemize güç katmıştır. Ekonominin can damarı olan esnaf ve sanatkârlarımız bu camianın yöneticileri kendilerini ne kadar geliştirirse ülkemizde paralel olarak mutlak suretle gelişim gösterecektir.  Biz bu mücadeleyi bugüne kadar verdik. Her söze bir cevabım vardır.   Ben 30 yıldır bu teşkilatların çatısının altındayım, bugüne kadar başım dik, alnım ak, Türkiye’nin her bucağı tanır. Benin hiç verilmeyecek bir hesabım yok. Buradan sesleniyorum zerre kadar verilmeyecek bir hesabım varsa ben burada bayrağı çekerim benim yolculuğum buraya kadar derim” cümlelerine yer verdi.
 
42 Yıldır Ticari Hayatın İçindeyim
 
Kara konuşmasında 42 yıldır ticari hayatın içinde olduğunu  söyleyerek şunları kaydetti; “Trabzon esnafını temsil ettiğim için son derece mutluyum.  Bu büyük camiaya hizmet ettik. Allah hiç birimizi utandırmasın. İlk ve ortaokul’dan sonra ayakkabıcılık sektöründe işe başladık. Çıraklığımızı, kalfalığımız 1976, Hür Eller Kundura Sanayini kurduk, 18 yaşındayım. 78’de askere gittim. 80’de terhis olduktan sonra ben işimin başına geldim.4 ortaklı bireylerin en küçüğü bendim ama yine o ticaretin başındaydım. O günün şartlarında 20 kişi 25 kişi istihdam ettirdim. Bu ülkenin ekonomisine de katkı sağladım. 42 yıldır ticari hayatım içindeyim.”
 
Bu Bir Bayrak Yarışıdır
 
Benim şuanda İpekyolu Sanayi Sitesinde iş yerim orada tapusu da bana ait. Hür Eller Sanayi devam ediyorken, toptan deri malzemeciliği yaptım.  Bu bir bayrak yarışıdır. Fakat biz bayrağı aldığımızda TESOB yorgundu.  Bu yorgunluğun sebebini araştırdık ve taşın altına elimizi koyduk. Toplantılar gerçekleştirdik, sorun analizleri yaptık, çözüm önerlileri ve stratejileri gerçekleştirdik. Gelir gider dengesini bir şekilde kurduk. Benim esnaf odaları birliğim güçlü olursa bu güç elbette meslek odalarıma yansıyacak meslek odalarım güçlüyse onların gücüde birliğe yansıyacak, Esnaf Odaları Birliği’de esnaf ve sanatkarlarımızın hakkını aramakta daha öne geçer. Bu birliktelikten geçer. Metin Kara tüyü bitmemiş hakkını ne yemiştir ne yedirtmiştir. Benim verilmeyecek hiçbir hesabım olmadığını buradan paylaşıyorum” diye konuştu.  Olağan Kurula, esnaflar, STK temsilciler, Çevre illerin esnaf ve sanatkarlar odası başkanları ve çok sayıda kişi katıldı.
 
Metin Kara’nın Listesi
 
Asil Üyeler; “Mustafa Özcelep, Temel Korkmaz, Hüseyin Günaçtı, Ekrem Yılmaz, Başaran Maraba, Turan Kaynar.”
 
Davut İlik’in Listesi
 
Asil Üyeler; “Hakan Usta, Aslan Enez, İsmail Hakkı Çobanoğlu, Gökmen Emirzeoğlu, Cemal Burgucu, Hüseyin Er”
Sonay ÇALUK
Editör: TE Bilisim