Görevli bulunduğumuz 21 aylık süre zarfında terörden altyapıya, ulaşımdan istihdama pek çok sorun ve ihtiyaçla devraldığımız belediye hizmetlerini; hızlı, operasyonel ve çok yönlü bir hizmet anlayışıyla yerine getirerek Tunceli’nin huzur, güven, eğitim ve turizm şehrine dönüşmesi için önemli adımlar attık.

 “Terör şehri” olarak devraldığımız Tunceli’yi huzur şehrine dönüştürmek için kamu kurum ve kuruluşları ve hayırseverlerimizin yoğun desteğiyle, kısa sürede hayata geçirdiğimiz 625 Milyon ₺ tutarındaki projelerimizi sizlerle paylaşmak isteriz.

➢ Görüntü kirliliği içerisinde bulunan sahalar; ahşap yürüyüş ve bisiklet yolları, kır bahçeleri, iskeleler, spor sahaları, çocuk oyun alanları, plajlar, açık havuz ve toplam 200.000 m² peyzaj düzenlemesi yapılarak yaşanabilir mekânlara dönüştürülmüştür.

➢ İşsizliğin en önemli sorunlarımızdan biri olduğu Tunceli’de, açılan üç tekstil fabrikası ve bir özel çağrı merkeziyle, 2500 vatandaşımıza iş ve aş imkanı sağlanmıştır. Fabrikalarda üretilen ürünlerin sekiz farklı ülkeye ihracatı başlamış ve Tunceli istihdamda son sıralardan ilk sıralara yükselmiştir.

➢ Türkiye Rafting Şampiyonası, ülkemizde ilk defa düzenlenen Türkiye Yamaç Paraşütü Akrobasi Şampiyonası ve Türkiye Su Jeti ve Flyboard Şampiyonası’na Tunceli olarak ev sahipliği yapmış bulunmaktayız.
➢ Munzur Nehri; almış olduğumuz gondollar, gezi teknesi, sürat motoru ve su jetleri ile canlandırılarak ulusal ve uluslararası düzeyde turizme açılmıştır.

➢ Görüntü kirliliği yaratan eski kent meydanı, 3.000 m² alanda ışıklandırılma ve peyzaj düzenlemesi yapılarak havuzlu, kafe ve restoranlı Yeni Kent Meydanına dönüştürülmüş ve şehir merkezi estetik bir görünüme kavuşturulmuştur.

➢ Yapıldığı günden beri yenilenmeyen, yağmur ve kar sularının sızması sonucu viraneye dönen Yeraltı Çarşısı, yenilenen 85 mağazası ve en modern haliyle, engelli vatandaşlarımızın da ihtiyaçları doğrultusunda müşterilerine hizmet eden bir iş merkezine dönüştürülmüştür.

➢ Karanlık, yıkık, tek bir bitkinin bile olmadığı refüj, yol ve kaldırımlar, 9 km lale motifli ışıklandırma ile yepyeni bir görünüme kavuşturulmuş; muhtelif alanlarda 28.000 m² kilit taşı ve 32.000 m² bordür çalışması ile 16.000 m engelli yürüyüş yolu yapılmıştır.

➢ Öncesinde kürekle yılda 10.000 m² asfalt yapılırken, aldığımız finişer ve tır ile yılda 950.000 m² sıcak asfalt çalışması yapılmıştır.

➢ Hizmete açılan aşevimiz sayesinde ihtiyaç sahibi 1000 vatandaşımızın evine her gün 3 çeşit yemek, sıcak koruma özelliğine sahip sefer tasları ile gönderilmiştir.

➢ 1155 Tuncelili üniversite öğrencisine festival bütçesi ve hayırsever vatandaşlarımızın katkısı ile toplam 1.848.000,00  burs imkânı sağlanmıştır.

➢ Harabe haldeki duraklar, içerisinde kütüphanesi bulunan, klimalı, modern duraklara dönüştürülmüştür.

➢ Çeşitli hizmetlerde kullanılmak üzere 6.000.000,00 ₺ değerinde finişer, greyder, tır, otobüs, dorse, engelli minibüsü, yemek dağıtım minibüsü ve servis minibüsü alınarak yeni araç filosu halkımızın hizmetine sunulmuştur.
➢ Yıllarca kazaların yaşandığı ve sürücüler için tehlike oluşturan Demiroluk Virajı genişletilerek olası kazalar engellenmiştir.

➢ Mahallelerimize, 24 oyun parkı ve 6 semt sahası yapılarak çocukların oyun oynayacağı, gençlerin spor yapacağı alanlar ilimize kazandırılmıştır.

➢ Daha önce Tunceli dışına çıkma imkânı bulamayan 2019 çocuğumuz uçaklarla, İstanbul, İzmir, Ankara, Afyon, Denizli, Çanakkale ve Aydın gibi ülkemizin değişik illerine geziye gönderilmiştir.

➢ Vatandaşlarımızın sosyalleşmeleri için Kadın Yaşam Merkezi ve Millet Kıraathanesi kurulmuştur.

➢ Farklı türde pek çok canlıya ev sahipliği yapan ilimizde, Türkiye’nin en işlevsel ve doğal yaşam alanına sahip, 500 hayvan kapasiteli Sokak Hayvanları Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi kurulmuştur.

➢ Sadece yılın belirli gün ve haftalarında hatırlanan engeli olan vatandaşlarımıza “Hatırlanmak Bir Gün Değil Her Gün Projesi” sayesinde ulaşılmış, engeli olan 2529 vatandaşımızın her fırsatta ziyaret edilmesi ve tüm isteklerinin yerine getirilmesi sağlanmıştır. Özel tertibatlı araçlar engeli olan vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuştur.

➢ Tespit ettiğimiz yetim ve öksüz evlatlarımıza mektup yazılarak “Eğer annen veya baban hayatta olsaydı özlemini çektiğin ve ondan almasını istediğin şey ne olurdu?” diye sorulmuş, gelen cevaplar doğrultusunda 279 evladımızın istekleri yerine getirilmiş, devletimizin merhameti, şefkati ve sıcaklığı hissettirilmiştir.

➢ İl merkezimize kazandırılan Çay Keyfi Sokağı ve Sanat Sokağı ile kentimiz rengârenk şemsiyeli ve ahşap kaplama iş yerlerinden oluşan sokaklara kavuşturulmuştur.

➢ İlimizi futbolda temsil eden Dersim 62 Spor’a yepyeni bir otobüs hediye edilmiştir.

➢ Yeni evlat sahibi olan ailelerimiz ziyaret edilerek, anneye çiçek, bebeğe ise altın hediye edilmiş; bebeklerin ilk 6 aylık ihtiyaç malzemeleri karşılanmış, mutluluklarına ortak olunmuştur.

➢ Munzur Üniversitesi’nde öğrenim gören ve maddi durumu yetersiz 1062 öğrencimize 1 yıl boyunca yemek desteği verilmiştir.

➢ 89 şehit ailemiz, 55 gazimiz evlerinde ziyaret edilmiş ve Valilik Konutu başta olmak üzere kendileri ile düzenli bir şekilde bir araya gelinmiştir. Bunun yanı sıra, şehit yakınlarımız, gazilerimiz ve muhtarlarımız ülkemizin çeşitli yörelerine geziye gönderilmiştir.

➢ Yalnız yaşayıp, sağlık sorunlarından dolayı kendi ev işini yapamayan yaşlılarımıza, evlerinde günlük temizlik ve kişisel bakım hizmeti verilmiştir.

➢ 146 öğrenci kapasiteli kreş ve gündüz bakımevimiz ile 1-6 yaş arası çocuklara yönelik modern bir eğitim merkezi hizmete açılmıştır.

➢ Her ay bir yazar, bir tiyatro ve bir konser etkinliği ile Tunceli’nin sosyal hayatı renklendirilmiştir.

➢ Çocuklarımızın zamanlarını eğlenceli bir şekilde geçirebileceği Çocuk Sokağı inşa edilmiş, içerisinde midilli ve pony bulunan At Çiftliği kurulmuştur.

➢ Tunceli’nin kutsal mekanlarından biri olan Anafatma güzergâhının 65.000 m² yeşil alan, piknik alanı ve 2 adet plajı içeren projesi hazırlanarak yapımına başlanmıştır.

➢ Şehrimizin doğalgaz altyapısı inşaatı tamamlanmış, Tunceli’ye ilk kez doğalgaz verilmeye başlanmıştır.

➢ İl merkezimizde yıkılmaya yüz tutmuş, tehlike arz eden 30 metruk bina gerekli önlemlerin alınmasıyla yıkılarak yerine hayırseverlerimiz tarafından yapılacak olan kütüphane ve konferans salonu gibi projeler hazırlanmıştır.

➢ Eğitim ve kültür seviyesinin çok yüksek olduğu ilimizde vatandaşlarımızın Türk ve Dünya edebiyatını tanımaları ve kitap okumaya ilgilerini arttırmak amacıyla şehrimizin belirli yerlerine kitap dekorları yerleştirilmiştir.

Devletimizin şefkatini, merhametini ve sıcaklığını başta şehit ailelerimiz, gazilerimiz, yetim ve öksüz çocuklarımız, engeli olan vatandaşlarımız ve yaşlılarımız olmak üzere yöre halkımıza göstermeye çalıştık.

Başta Cumhurbaşkanımızın ve Bakanlarımızın katkılarıyla uzun yıllardır konuşulan fakat bir türlü hayata geçirilemeyen projeleri; “biz” fikriyle, takım ruhuyla, yerel imkânları en güzel şekilde kullanarak hayata geçirdik.
 
Sizleri de Tunceli’de görmekten mutluluk ve onur duyarız.

Editör: TE Bilisim