Trabzon’lu Aydın Ailesi Vinç Sektöründeki Başarılı Çalışmalarıyla Adından Söz Ettiriyor
 
Günaydın Vinç Şirketi, Türkiye’de ve Kocaeli’nde, çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Trabzon’un Köprübaşı İlçesi Beşköy Mahallesi’nden,  Kocaeli’ne taşınan Aydın ailesi,  vinç sektöründe adından söz ettiriyor. 
 
Trabzonlu Fahrettin Aydın ve Temel Aydın’ın sahibi olduğu Günaydın Vinç Şirketi, hem hizmet kalitesi bölgede ön plana çıkıyor. Aynı zaman da çok sayıda kişinin istihdam edildiği Günaydın Vinç Şirketi, Ülkede ve bölgede öncü oldu. Temel Aydın, sektörü ve çalışmaları gazetemize anlattı. İşte Aydın’ın, o röportajı:

 
Dede Mesleğini Yaşatıyoruz
 
TAKA: Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Sektöre girişiniz nasıl oldu?
 
TEMEL AYDIN: Trabzonluyum, 25 yıldır Kocaeli’nde ikamet ediyorum. Bu yaptığımız meslek dedemizden geliyor.  Dedemiz, babamız, ailemizde birçok kişi bu sektörde faaliyet gösteriyor. Çocukluğumuzdan beri bu işin içindeyiz.
 
Beşköy’den Çok Sayıda Kişi Sektörde
 
TAKA:Türkiye geneline baktığımız zaman vinç sektöründe faaliyet gösterenlerin birçoğu Beşköylü. Nasıl oldu bu?
 
TEMEL AYDIN: Bizde bu işi dedemiz başlattı. Ondan sonra amcamız, amcamızın oğulları; dayımız, dayımızın oğulları bu şekilde devam etti. Aynı köyden olan dostlarımız da bu işe girdi. Sevdiğimiz bir iş severek yapıyoruz. Bu işi bizim köyden yapan çok kişi var. Neredeyse sektörün içinde olmayan insan sayısı az. 20-30 kişi sektörün içinde var. Ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara ve Bursa yoğunluğu oluşturuyor. Antalya ve Samsun, tarafında yine bu işi yapan akrabalarımız var.

 
Elle Kaldırılamayan Her Yerdeyiz
 
TAKA: İşin riski var mı?
 
TEMEL AYDIN: Elbette riskleri var. Aldığımız makineleri döviz üzerinden alıyoruz. Kaldırdığımız parçalar değerli parçalar. Çoğu parçada kasko yapıyoruz. Bu şekilde hizmet veriyoruz. İşimizden çok memnunuz. Çalışıyoruz, liman işleri olsun, fabrikalar olsun o şekilde devam ediyoruz. Elle kaldırılamayan her yerdeyiz.
 
Sektörde Daralma Var
 
TAKA: Piyasada bir kırılganlık var bu sizi de etkiledi mi?
 
TEMEL AYDIN: Elbette bizi de etkiledi. Sektörde daralma, tahsilatta problem var. Dövizin yukarı aşağıya oynaması hepimizi etkiliyor. İşlerde bir durulma var. Faiz oranlarının yükselmesi çalıştığımız firmaları etkiliyor. Yatırım yapmıyorlar, yatırımlarını bekletiyorlar. Biz de yeni makine alımını durdurduk. İşler yavaş olduğu için almıyoruz. Ülkemize ve milletimize güveniyoruz. Yatırımlar olacak, hep bu şekilde devam etmeyecek o inançtayız.

 
Memleketimize Sürekli gidiyoruz
 
TAKA: Burada mı doğdunuz?  Memleketle aranız nasıl?
 
TEMEL AYDIN: Trabzon’da doğdum, Bursa’da büyüdüm. Memleketimle aram çok iyi, her yıl giderim. İzmit- Cengiz Topel Havaalanından uçak kalkıyor Trabzon’a. Mümkün olduğu sürece: ayda bir kez ya da 2 ayda bir kez gitmeye çalışıyoruz. Orada akrabalarımız, dostlarımız var. Gidiyoruz, ziyaret ediyoruz.
 
Burada çalışmalar Hızlı ilerliyor
 
TAKA: Trabzon’u, buradan nasıl görüyorsunuz? Gelişiyor mu? Gözünüze çarpan bir sorun var mı?
 
TEMEL AYDIN: Sorun görmüyorum fakat Kocaeli biraz daha metropol şehir olduğu için Trabzon ile kıyaslanamayacak şekilde hızlı büyüyor. Fakat Trabzon’da yenilikler var. Yol çalışmaları yapılıyor, stadımız yapıldı. Çalışmalar var; fakat Kocaeli ile kıyaslayamayız. Burası sanayi şehri. Burada her türlü çalışma hızlı ilerliyor. İl olarak İstanbul, Bursa ve Yalova’ya yakın olduğumuz için çalışma imkanımız Trabzon’a göre biraz daha iyi.

 
Trabzonspor çok iyi gidiyor
 
TAKA:Trabzonspor ile aranız nasıl? Maçları takip ediyor musunuz? Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu ve Teknik Direktör Ünal Karaman’ı nasıl buluyorsunuz?
 
TEMEL AYDIN: Doğma büyüme Trabzonsporluyuz. Başka bir takım hiçbir zaman tutmadık. Maçlara gitmeye çalışıyoruz. Hem Başkanımız hem de Teknik Direktörümüz çok iyi. Başkanımızın yaptığı çalışmalar sayesinde Trabzonspor çok iyi bir noktaya geldi. Teknik Direktörümüz Ünal Hoca ile birlikte hem takımın hem de taraftarın yüzü güldü. Şuan takım olarak çok iyiyiz, moralleri yüksek tutmalı ve takımımızın yanında olmalıyız.

 
Sektörü Ayakta Tutmaya Çalışıyoruz
 
TAKA: Sosyal faaliyetleriniz var mı?
 
TEMEL AYDIN: Sosyal faaliyetlerimiz genel de işimizle alakalıyız. Ticaret Odasında komite üyesiyim, orada ticari aktivitelerde bulunuyoruz. Sektörümüz ile ilgili olan arkadaşlarımızı bilgilendiriyoruz. Elimizden geldiği kadar başarılı olmaya çalışıyoruz. Valimiz Hüseyin Aksoy beyefendi de bize bu konuda yardımcı oluyor. Kocaeli Kandıra OSB’de yeni yatırımlar oluyor, Kandıra’ya sanayimiz taşınıyor. Oradaki çalışmalarda da; Kocaeli’ndeki, hafriyatçıların, vinççilerin, inşaatçıların nemalanması için yardımcı olunuyor. Bu şekilde Kocaeli’nde birbirimize tutunarak ayakta durmaya çalışıyoruz. Sektördeki bu sıkıntılar geçicidir. Devletimiz Suriye’ye girdi. Sıkıntılar oldu, inşallah hayırlısı ile oradan da çıkacağız.

 
Operasyonu Zorunlu Görüyorum
 
TAKA: Hükümeti nasıl buluyorsunuz?
 
TEMEL AYDIN: eksiler elbette var, bizler kuluz. Bazı şartlar var yapılması gerekiyor ülkemizin refaha kavuşması için. Kendi ülkemizin plakası bizim olan illerde şehit vermememiz için operasyonu zorunlu görüyorum. Ordumuz, cepheye gittikten sonra başka bir şey konuşmanın bir anlamı yoktur. Askerlerimiz Allah yardımcısı olsun. Başta Amerika olmak üzere AB’nin bize yaptırım uygulamalarını hoş bulmuyorum ve bizim bir bardak su ile aç kalarak neler yaptığımızı atalarımız biliyor. Onun için de Reisin dediği gibi: “ azdan az çoktan çok gider” diyorum. Hayırlı olmasını temenni ediyorum.