Yomra Belediyesi son 15 yılda çok büyük gelişim gösterdi. Yomra Belediye Başkanı İbrahim Sağıroğlu çok sayıda projeyi hayata geçirdi. Doğu’da yer alan ilçelerin aksine Yomra büyüdü ve turizmin gözdesi oldu.
 
Yatırımları ile adından söz ettirdi. Başkan İbrahim Sağıroğlu bütün yatırımcılar ile görüştü Yomra’ya davet etti. Başkan Sağıroğlu; Uçaktan, Dal-çık’a, turizm’den yatırımlara kadar çok sayıda konuyu değerlendirdi. İşte  o söyleşi:
 
Söz Verdiğimiz Her Şeyi Yaptık
 
TAKA: Yomra’ya metropol kent görüntüsü verd5iniz. Muhteşem görüntü oluştu. Bit ticaret ve turizm merkezi görüntüsü oluştu. Sizinle çağ atladı. Bize süreci anlatır mısınız?
 


İBRAHİM SAĞIROĞLU: 3 dönem önce Yomra belediye başkanı seçildik. Daha önce muhalefet partisinden seçilmiştik. Allah’a şükürler olsun bugüne kadar girdiğimiz seçimlerden vatandaşımızın önüne çıktığımız beyan namenin tamamını yaptıktan sonra yüzde 5-10 bu dönem ise yüzde 20’nin üzerinde bir fazlalık hayata geçiriyoruz. Fazlasını yaptık ama mega projeleri hayata geçiremedik. Bu tür projeleri hayata geçirirken iktidar desteğine ihtiyaç vardır.  Bunu sadece ekonomik olarak düşünmeyin. Kent meydanı yapıyoruz, kavşak yapıyoruz. İktidar desteğine ihtiyacımız vardır. İktidar destek verince mega projeler hayata geçiyor.
 
Herkesi Yatırıma Davet Ettim
 
Biz ilin doğu tarafındayız.  Şehirler batıya doğru gelişir. Bizim bu tersine çevirdik. Doğuya doğru bir gelişim gösterdik.  7 bin nüfusa sahipti kent merkezi. Geldiğimiz noktada adrese dayalı nüfus sistemi var. Bizim tespitimize göre 50 bin nüfusumuz var, adrese dayalı nüfus sistemine göre 40 bin. Demek ki burada bir hareketlilik, gelişim, canlılık var. Özellikle dışarıya birçok hemşerimiz göç etmişti. Onlar şimdi geriye dönüyor. Dışarıdan, sınır ötesinden çok sayıda kişi geliyor. Bunu başardığımızın inancındayım. Yerel yönetimlerin en önemli konusu şudur;  Bizler seçildikten sonra oturup yatırımcı beklemeyeceğiz. Ben seçildiğim günden itibaren herkese gittim. Yerinde ziyaret ettim, ilçeme yatırıma davet ettim. Hatta marka inşaat firmalarını bile ilçeme davet ettim.  Şimdi büyükşehir olduk, yatırım için bize gelen yatırımcılarımıza bazı arkadaşlarımız randevu veriyor alıyor. Ben asla böyle bir şey yapmadım. Gelen arkadaşlara dedim ki “ne yapacaksınız, kaç kişi çalıştıracaksınız?” ben size imkanlarda yardımcı olacağım. Bu beyanda da benimle görev yapan bütün arkadaşlarımıza, iktidarı ile muhalefeti ile teşekkür ediyorum. Hiç bir yatırımcıyı yarı yolda bırakmadık destek olduk. Bazen ranttan ve menfaatten bahsederler. Bizim rantımız ve menfaatimiz belediyemizdir. Bizim için önemli olan ilçemizdeki insanların menfaatidir. Eğer yatırımcının bir katkısı varsa insanımıza bizim menfaatimiz odur.
 
50 Yıl Yetecek Alt Yapımız Var
 
TAKA: Bu caddelerin içine girsek gökdelenlerin arasında dolaşsak, kaldırımları alt yapısı ile sorunsuz bir kentle mi karşılaşıyoruz. Nüfus çoğaldı, yatırımcılar geldi. Arzu edilen bir noktaya gelmiş. Örneğin Çukurçayır biraz sorunlu büyüdü. Orası ile karşılaştırılabilir mi?
 
İBRAHİM SAĞIROĞLU: Burada yapılan bütün inşaatların alt yapısı 50 yıl sonraya hazırlanmıştır. Geldiğimiz günden sonra içme suyu alanında gördük ki yüksek katlara su basmıyor, çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Ek depoları, kanalizasyonları yaptırdık.  Yomra’nın alt yapısı sorunsuzdur. Geldiğimizde göreve Kaşüstü’nün 3 bin şuan 20 bin nüfusu var. Hızlı gelişim ile beraber, kanalizasyon, yağmur suyu hatları yetersizdi.  Şuan da Trabzon Büyükşehir Belediyemizin yapmış olduğu ihale ile alanlarda içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Sokaksal görüntülere baktığımız zaman daha fazlasını daha iyisini de yapabilirdik. Milletimiz şunu unutmasın; Biz ülke olarak millet olarak ne çektiysek hep yık yapılardan yık bozlardan çektik. Bu paralar milletimizin parası. Çok verimli kullanmamız lazım. Seçildiğimiz günden bu yana hiçbir zaman parasızlıktan bahsetmedik. Halbuki borçlu bir belediye almıştık. 
 
Çok Az Çalışmamız Kaldı
 


Geldiğimiz noktada sokaklarda çok güzel parke döşemesi, ışıklandırma yapabilirdik. Alt yapıyı yapmışız. Enerji hatları itibarı ile hem Telekom hatları itibari ile hala yüz üstünde direkler var. Şehir merkezindekileri inşallah yer altına alacağız. Doğalgazı heyecanla bekliyorduk. Bakanımız Sayın Berat Albayrak’ı ilçe başkanımız ile beraber ziyaretimizde konuyu kendisine arz ettik. Herkes Yanbolu vadisinden alırken biz kavala istikametinden doğalgazımız Kaşüstü sınırına ulaşmak üzere. Hem doğalgazı vatandaşımızla buluşturuyoruz hem de parke çalışmalarını, sokak çalışmalarını yapmış olsaydık çalışma ile tamamını yıkacaktık. Dolayısıyla paralarımız çöpe gidecekti. Doğalgaz çalışmalarımız, ishale çalışmalarımız tamamlandığı andan itibaren biz zaten Yomra Belediyesi olarak kırsalda çok az çalışmamız kaldı. Seçime kadar tamamını bitirmiş olacağız. Önümüzdeki dönem şehir merkezimizdeki kalıcı hizmetler ve eserler ile beraber helalleşme dönemi olacaktır.
 
Projemizi Kendimiz Yaptık
 


TAKA: TOKİ’nin de burada yaptığı çalışmaların ilçeye katkısı nedir?
 
İBRAHİM SAĞIROĞLU: Eski Oymalı caddesi vardı Yomra’nın kuruluş yeri orasıydı. Ama binalarımız ömrünü tamamlamış. Görüntü kirliliği arz ediyordu bu binalar. Biz belki de Türkiye’de ilk ve tekiz. Biz projemizi kendimiz yaptık. TOKİ tarihinde ilktir bu. Buraya bunu istiyoruz dedik. Buranın dönüşümünü yaptık. Çömlekçi ile karşılaştırdığımızda 15 yıldan gidiyoruz. Bir yılda başladık bitiriyoruz.  Sorumluluğu ilçe belediyesi olarak biz aldık. Bir kısım hak sahipleri bize gönül koydu. Ama geldiğimiz noktada 60 dönümlük bir alanda komple eski Yomra’yı yıktık. Yeni Yomra’yı inşa ediyoruz. 547 konut, 27 ticaret merkezi oldu. Şuan da dış cephelerini yapıyoruz. Havalar güzel giderse seçime kadar peyzaj düzenlemesini de yapacağız. Bunu da Yomra’ya kazandırıyoruz. Bütününde tamamında emeğimiz vardır. Sorumluluk aldık 1 yılda başardık.
 
Otopark Sorununu Çözüyoruz
 
En büyük sorunumuz otopark sorunu. Bununla ilgilide harekete geçtik. 15 milyonluk kamulaştırma istiyor. Sanırım 20 milyon civarında da yapımı tutacak. Kaymakamlığımızın oradakiyoldan aşağısının tamamı kamulaştırılmış bedeli verilmiştir. Yıkım çalışmalarımızda tamamlanmış olacaktır. Bölgedeki araçları oraya yönlendireceğiz. Yaklaşık 3 bin araçlık otoparkımız meydana çıkıyor.  Üzerine oraya bir sıra ticaret merkezi koyacağız, gerisini ortasına saat kulesi koyacak olduğumuz kent meydanı yapacağız. Yolcu uçağını Yomra Belediyemize kazandırdık. Bütün çalışmalarımız tamamlandı, yakında yapım çalışmalarına başlayacağız. 15 Temmuz Milet Kıraathanesi olarak düzenleme yapacağız.  Bunu belediye olarak kendimiz çalıştıracağız, istihdam sağlayacağız. Artık belediyelerimizi ticari müessese olarak değerlendirmemiz lazım. Kendi müessesinde insan nasıl mücadele veriyorsa burada da verecektir.  Arık belediyemiz merkezi bütçeden gelmese de belediyemiz personelinin maaşını karşılayacaktır. 
 
Durmak Yok Yola Devam
 
TAKA: seçimden sonra yapacaklarımız şeklinde anlattınız bunları. Bu 3 dönem kuralını nasıl değerlendiriyorsunuz?
 


İBRAHİM SAĞIROĞLU: AK Parti kendi siyasi partisinde 3 dönem görev yapan belediye başkanlarımız tüzük gereği dinlenmeye alınıyor. Ben daha önce 3 dönem başka siyasi partiden yaptığım için benim AK Parti’de birinci dönemim. İnşallah durmak yok yola devam edeceğim.
 
TAKA: Başka neler söylemek istersiniz?
 
İBRAHİM SAĞIROĞLU: Bizim ilçemiz hem özel sektörde hem kamu da çok ciddi derecede yatırımlar aldı. Biz Yomra ilçesi olarak Trabzon’un parlayan yıldızıyız. Karşımızdakiler bizi ne ile eleştirişe eleştirsin. İnsanın vicdanı rahat olacak, benim rahat. Geldiğimiz noktada turizmin başkenti Doğu Karadeniz’de Yomra’dır. Yabancıların en fazla mülk aldığı yer Yomra’dır. Bu da vatandaşlarımızın ekonomik seviyesini, istihdamını yükseltmiştir. Bizim rantımız vatandaşımıza sağlayacak olduğumuz ranttır. Biz bunun mücadelesini verdik.
 
Köprülü Kavşak Turizme Darbe Vuran Bir Projeydi


 
Kaşüstü’nde yapılan kavşakla ilgili acımasız şekilde eleştirdiler. Ama geldiğimiz noktada gözden bir şey kaçırdılar. Orada bir köprülü kavşak Kaşüstü’nün tamamen siluetini bozan, turizm hareketliliğine darbe vuran bir projeydi. Bununla ilgili başta İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu, Milletvekillerimiz, zamanın başbakanı şimdiki TBMM Başkanımız Sayın Binali Yıldırım’a sunmuş olduğumuz proje kabul gördü. Yaklaşık 200 milyonluk proje. Şimdi kuzey tüpü devreye giriyor. Sıkıntılar kalkıyor. Zannediyorum ki Şubat ayının sonunda tamamen bitirmiş olacağız.
 
Güney Çevre Yolu’na Göre Yapıldı
 
3 ayrı noktadan Güney Çevre Yolu’na adapte olacak şekilde hazırlanmış bir projedir. Geleceğe dönük bir yapıdır. 1250 metre uzunluğunda. 720 metresi tamamen tünel ve tüp, 500 metresi dalcık, 750 metrenin üzerinde yeşil alan olarak düzenlenmiştir. Kaşüstü’ne yakışan bir projedir. Bizi sosyal medyada yazılı ve görsel basında acımasızca eleştirenler eğer şu kadar inancı varsa bizden helallik istemek zorunda kalacaklardır. O yatırım bir eser değil şaheserdir. 
 
Golf Sahası Yapacağız
 
Şuan da KYK öğrenci sayımız 6 bin.  3 bin 250 öğrenci kapasiteli bir yurt projemiz var. İnşallah onu da hayata geçireceğiz. Liman bölgesinin hemen bitiminden itibaren 650 dönümlük bir dolgu projesi hazırladık. Bunun içinde yaklaşık 300 dönümlük bölümü Golf Federasyonu Başkanı kıymetli başkanımız Ahmet Ağaoğlu ağabeyimiz ile protokol yaptık, golf sahası yapacağız. Geriye kalan yeşil alan olarak düzenlenecek. Bunun içinde 800 odalı konaklama olacak, beton olmayacak, küçük AVM’Sİ, otoparkı, toplantı ve balo salonları olacak. 150 milyonluk bir proje bakınca ama bizim açımızdan 40 milyonluk bunu da ilçemize kazandıracağız.
 
Öğrenci İçin Yatırım
 
Yomra daha büyük cazibesi olması için gayret göstereceğiz. Biz 25 mahallemizde ana arterlerimizin tamamını bitirdik. Ara arterlerimizde yüzde 90 seviyesindeyiz. 31 Mart akşamına kadar durmadan devam edeceğiz. Önümüzdeki dönem hiçbir vatandaşımızın şu yolum stabilize diye söylemeyecek.   Bunu da tamamlamış olacağız. Projelerimizin kaynağı izinleri hazırdır. Önümüzdeki dönem bunları yapıp hizmete sunacağız. Hizmete geldiğimiz ilk andan itibaren kapımız vatandaşımıza kapımız açık olacak demiştik, her zaman açıktır. Ben vatandaşımın hem ustasıyım, hem hastasıyım hem de dert ortağıyım. Ben vatandaşa rağmen değil vatandaşımla yoluma devam  edeceğim.
Harun Yavruoğlu