Final Eğitim Kurumları Türkiye’de ve Trabzon’da eğitimde fark oluşturmaya devam ediyor. Yaptıkları etkinlikler ile farkındalık oluşturuyor, geleceğe birey yetiştiren  Final Eğitim Kurumları Trabzon’da daha iyi bir eğitim için kolları sıvadı.  Yeni eğitim yuvasının temelini attı.
 
 Trabzon’un Ortahisar İlçesi Erdoğdu Mahallesi’nde yapımına başlanan ve 2019 yılına yetiştirilmesi planlanan okul Fen Lisesi ve Anadolu Lisesi olarak eğitim verecek. Final Temel Liseleri Bölge Sorumlusu Mustafa Tosun ile temeli atılan yeni binayı ve eğitimi konuştuk. İşte o röportaj;
 
Çok Çalışmalıyız
 
TAKA: Kurum olarak yıllardır eğitim camiasının içerisindesiniz, başarınızın sırrı nedir?
 

Mustafa TOSUN: 40 yıldır bu işin içerisindeyiz. Trabzon’da hizmet veriyoruz. Üniversitelere çok sayıda öğrenci yerleştirdik. Sokakta yürürken öğrencilerimiz ile karşılaşıyoruz. Kimi milletvekili olmuş, kimi bakan olmuş, kimi müdür olmuş. Bunlar bizim gurur vesilemiz oluyor. Burada başarı üniversiteye öğrenci yerleştirmek değil hayat başarısıdır. Biz final okullarında bunu yapıyoruz. Bu başarı çok çalışmaktan geliyor. Ben haftanın 7 günü çalışırım. Elbette burada arkadaşlarımız görevlerini yapıyorlar. Ben eğitime aşık bir insanım. Ben hukuk okudum, hukuk büromda var ama ben burada keyif alıyorum. Başarının birinci şartı çalışmaktır. Millet olarak çok çalışmalıyız. Hangi meslekten olursanız olun çok çalışmanız lazım.
 
Final İlkerini Uyguluyoruz
 

Çok çalışmanın yanında Final Eğitim Kurumları’nın ilkelerini burada uyguluyoruz. Bu çok önemli. Final’de öğrencilerimizin ve velilerimizin tüm isteklerini yerine getiririz. Gece dahi öğrencilerimiz öğretmenlerimize telefon ile ulaşabilirler. Biz burada dersler bittikten sonra etüt çalışmaları yapıyoruz. Üniversite yerleştirme sonuçları belli oldu. Çok gurur duyduğumuz, duyacağımız sonuçlar aldık. Üniversiteye hazırlanan öğrencilerimiz ile biz gece etütleri yaptık. Birincisi çok çalışıyoruz, ikincisi Final Temel İlkeleri ile çalışıyoruz.
 
Dünyayı Takip Ediyoruz
 
TAKA: Öğrencilerinizi geleceğe hazırlarken neleri dikkate alıyorsunuz?
 
Mustafa TOSUN: Bir kere eğitimci olarak dünyayı takip ediyoruz. Dünya’da neler oluyor? Eğitimde ile ülkelerde eğitim nasıl büyüyor? Neler yapılıyor? Hepsini takip ediyoruz. Final yönetim merkezi her yıl eğitim fuarlarına katılarak yurt dışında eğitimde ileri olan ülkelerin eğitim sistemlerini her yıl takip ediyor. Teknolojiyi çok iyi takip ediyoruz, uygulamaya çalışıyoruz. Bunlar her eğitim kurumunda olması gereken şeyler. Bizde farklı olarak şunlar var; her öğrenci bizde ayrı bir dünyadır. Öğrenciyi kişisel özelliklerine göre onların eğitimini önemsemek ve ona göre davranış göstermek. 

 
Öğrenciyi Yeteneğine Göre Yönlendiriyoruz
 
Öğrenci spora meraklı ise o tarafını büyütmeye çalışıyoruz. Çocuk sosyal etkinliklere meraklı o tarafını güçlendiriyoruz. Üniversiteye yönlendirirken de o tarafa yönlendiriyoruz. Herkesin doktor, mühendis olması gerekmiyor. Bu ülkeye her alanda yetişmiş insan gerekiyor. Tüm öğretmenlerimiz Final Kurum kültürünü, Final Temel ilklerini özümsemiş insanlardır. Her arkadaşımız Final çatısı altında görevinin ne kadar önemli olduğunu biliyor. Çocuklara, velilere hizmet vermenin ne kadar önemli olduğunu biliyor ve dört elle sarılıyor. Büyük bir hassasiyet ile görevimizi yapıyoruz.
 
Yabancı Dili Önemsiyoruz
 
TAKA: Yabancı dil ve spor oldukça önemli, Final Temel Lisesi’nin bu konuda nasıl çalışmaları var?
 

Mustafa TOSUN: Geleceğe yönelik temel ilkemiz şu her öğrencimizin bir yabancı dili öğrenmesi lazım ve ikinci yabancı dili de öğrenmesi lazım. İkinci yanancı dili de vereceğiz. İkinci yabancı dili; komşu ülkelerimiz Rusya olan ilişkileri, Araplar ile olan ilişkilerimiz, İran ile ilişkilerimiz var. Ticaret yaptığımız, ilişkilerimizin iyi ülkeler dikkate alınarak ikinci yabancı dil veriyoruz. Ama şu aşamada İngilizce veriyoruz. Bunu çok önemsiyoruz.  Yabancı dil önemli ve önemsiyoruz. Yeni binamıza taşındığımızda Türkiye Genelinde Final Okullarında yapıldığı gibi yabancı dil öğretmenleri ile yabancı öğretmenler ile derslerimizi vereceğiz.
 
Spor Önemli
 
Sporu çok önemsiyoruz. Trabzon’da her genç, her öğrenci spor ile ilgilidir. Türkiye üçüncülüğümüz var boks alanında. Öğrencilerimizin, gençlerimizin spora yönelmesi lazım. Spor öğrencinin başarısını artıracaktır.
 
Çanakkale’yi Örnek Gösteriyorum
 
TAKA: Türkiye genelinde eğitime yatırım yapıyorsunuz. Yeni bir lisenin temellerini attınız. Temeli atılan lise ile ilgili bilgi alabilir miyiz?
 
Mustafa TOSUN: Zor bir süreçten geçiyoruz. İnşaat maliyetleri anormal derecede arttı. Bu ülke bizim ülkemiz, şartlar zor olabilir. Başka ülkemiz, Türkiye’miz yok. Bana bir çok kişi ya zamanımıdır şimdi yatırım yapmanın. Otur yerinde diyorlar. Onlara şunu söylüyorum; “Bu ülke bizim ülkemiz, bu Türkiye bizim Türkiye’miz” ben bunu diyen arkadaşlara Çanakkale’yi örnek gösteriyorum, Kurtuluş Savaşı’nı örnek gösteriyorum. Şartlar zor evet ne yapalım? Ama Çanakkale’den daha mı zor? Kurtuluş Savaşı’ndan daha mı zor? Dolayısıyla bu ülke kalkınacak. Bu ülkeyi başkaları gelip kalkındırmayacak. Biz kalkındıracağız, daha çok çalışacağız. Devletimizde destek veriyor. Yatırımcının yanında oluyor. Bu ülke böyle ayağa kalkındıracağız. İnşallah okulumuzu 7-8 ay gibi bir sürede bitireceğiz ve gelecek sene eğitim öğretim yılına yetiştireceğiz.
 
Bölgenin İhtiyacını Karşılayacak
 
Bu okulumuz şehir merkezinde, şehir dışındaki kampus okul dediğimiz okul türü değil. Dolmuş ile her türlü ulaşımın sağlanabildiği Kanuni Bulvarı üzerinde yer alıyor. Sayın Bakanın bu konuda sözü var en kısa zamanda Kanuni Bulvarı bitecek. O da bittiği zaman Akçaabat’tan başlayarak Yomra’ya kadar bir interland alanı içerisinde okulumuz. Biz burada Fen ve Anadolu Lisesi açıyoruz. Erdoğdu Bölgesi’nde çok kalabalık bir nüfus var, genç nüfus var. O bölgedeki liseler diğer bölgelerdeki liselerden daha az yeterli. O bölgede de bir ihtiyaç gidermiş olacağız. Dolayısıyla Fen Lisesi’nde fen lisesi programı uygulayacağız. Sınav ile öğrenci alacağız. Anadolu Lisesi’nde de Milli Eğitim Bakanlığımızın Anadolu Lisesi müfredatını uygulayacağız. Burada sınav yapmayacağız ama kriter koyacağız. Okul başarılarına dikkat edeceğiz. Oradaki Fen ve Anadolu kontenjanımız okul bittikten sonra bakanlık tarafından belirleniyor. 20 dersliğimiz var. 8’i Fen Lisesi için ayrılmıştır. 12 dersliği Anadolu Lisesi için. 400 civarında kontenjan oluşturuyoruz. Birinci yıl hemen 400 öğrenci ile başlamayacağız. Kademeli bir şekilde artıracağız. Burada ki öğrencimizi de oraya taşıyacağız. 200 öğrenci ile başlamayı planlıyoruz.
 
Gençlerimize Güveniyorum
 
TAKA:  Ailelere ve öğrencilere ne söylemek istersiniz?
 
Mustafa TOSUN: Üniversiteye yerleşen gençlerimize hayatlarında başarılar diliyorum. Ailelerini tebrik ediyorum. Başarı aile başarısıdır. Başarı ya da başarısızlık sadece çocuğa ait değildir. Ayrıca üniversiteye giriş sistemi yıl içerisinde değiştir. Soru yapıları, sınav sitemi, soru sayıları değişti. Gençlerimiz, öğrencilerimiz bu sene zor bir yıl geçirdiler. İstediği yeri kazanamayan öğrenciler ümitsizliğe düşmesinler. Çalışmalarını sürdürsünler, daha çok çalışarak hazırlansınlar. Bu ülke bizim ülkemiz. Hep birlikte zor şartlardan geçiyoruz. Bu ülkeye sahip çıkacak olan gençlerdir. Ülkenin geleceği onlarındır. Biz gençlerimizi çok seviyoruz. Pırıl pırıl gençliğimiz var. Gençlerimize güveniyorum. Türkiye’mizi geleceği parlaktır.
Sonay ÇALUK