Trabzon’da inşaat sektörüne yeni bir soluk getiren Saral Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Semih Sarıalioğlu, sosyal medyada paylaştığı videolarla gayrimenkul sektörünün fenomeni oldu. Sarıalioğlu ile gayrimenkul sektörünü ve konut kredi faizlerini konuştuk.
 
Sarıalioğlu, Ziraat Bankası’nın faiz oranlarını 0.98 seviyelerine düşürdüğünü belirterek şu anda gayrimenkule yatırım yapma zamanı olduğunu söyledi. Trabzon’un emlak piyasasının canlanması için yurt içi ve yurt dışında birçok fuara da katılan Sarıalioğlu, “Fuarlara devam ediyoruz. Şu anda seçiyoruz. Her fuara katılmıyoruz. Bazı fuarların karından çok zararı olduğunu ve para kazanma için olduğunu gördük. Artık eleyerek katılıyoruz. Yılbaşından sonra Dubai’de bir emlak fuarı olacak. Saral Gayrimenkul olarak oraya katılacağız” dedi.
 
Mevduat Asla Kar Değildir
 
Ziraat Bankası’nın bugün açıkladığı 0.98 faiz oranı sektöre gerçek anlamıyla bir nefes aldıracak. Satışları da etkileyecek. İnsanlar şu anda ellerinde ki paraları bankada mevduata yatırmayı kar biliyor. Bu yanlış bir algı. Mevduata yatırdığı parayla aylık bir kazanç elde ettiğini sanıyor. Kimisi de dövize yatırarak kar etmek istiyor. Bunlar asla ve asla kar edemiyor. Şu anda oralardan aldıkları kar geçici karlardır.
 
Konut Fiyatları İki Katına Çıkacak
 


Piyasada şu anda yeni üretilen gayrimenkul yok. Yeni inşaat başlayan yerler yok. Önceden biz senede 20 tane kat karşılığı yer verirdik. Şu anda böyle yer talep edip alan yok. Bu da demektir ki şu anda üretim yok. Dolayısıyla sıfır daire de yok. Durum böyle olunca da hazırda bitmiş daireler azalmaya başlıyor. Piyasalar ne kadar durgun da olsa satış var. Hazırda ki daireler eksildikçe belki de bir yıl sonra eldeki stok tamamen eriyecek. Eldeki stok eridiği zaman ise daire sayısı da azalmış olacak. Daire satışı azaldıkça yeni üretim de olmayınca elde sınırlı sayıda satılık daire kalacak. Döviz kurların artması nedeniyle daire yapım maliyetleri de arttı. Şu anda ekonomide bir dalgalanma olduğu için artan maliyetler fiyatlara yansıtılmıyor. Bu geçiş ortamı geçtiği zaman dairelerin üstüne bu fark vurulduğu zaman gayrimenkul satışları iki katına çıkacak.
 
Gayrimenkule Yatırım Yapan Kazanacak
 
Ben yaklaşık 3 aydır herkes döviz ya da mevduata yatırım yapmayı bıraksın, bu durgun dönemde gayrimenkule yatırım yapsın diyordum. ‘Herkes satarken alan, herkes alırken satan olsun’ diyorduk. Ama gün geldi, bugün Ziraat Bankası çok büyük bir kampanyaya elini değdirdi. 0.98 vade farkı vurdu. Dolayısıyla bizim bir yıl sonra planladığımız hedef bugün gerçekleşti. Piyasanın durgunluğunu anlayıp yatırım yapanlar kazandı. Ama inanıyorum ki şu bir ay içerisinde daire rakamları en az yüzde 30 prim yapacaktır.


 
Alan Aldı
 
Döviz kuru üstüne vurulmuyordu, krediler yüksekti, daire satışı da yoktu. Kurlardan gelen zamları kimse dairelere vuramıyordu. Şu anda döviz yükselmeye devam ediyor. Herkes dövizini yavaş yavaş bozdurmaya başlıyor. Kredi ortamı da istenilen orana çekildi. Daire alamayanlar çok pişman olacak. Bir ay içinde dairesini alan aldı, alamayan hem yüzde 30 zamla daire alacak hem de daire bile bulamayacak.
 
Herkes Satarken Alın Herkes Alıken Satın
 
Bizim bir sloganımız var. ‘Herkes satarken alan, herkes alırken satan’ olun. Bunu yapanlar gerçekten kazanır. Piyasa kriz ortamındayken herkse satıyorken gayrimenkulü toplayabildiğiniz kadar toplayacaksınız. Bu süreçte en az fiyatlar yüzde 30 düşmüş olur. Herkes feryadı figan şekilde satmaya çalışıyor. Bugünkü gibi krediler aşağı çekildi, döviz kurlarının bozdurmaya başladığı dönemde herkes almaya geçecek. O zaman da biz üstüne yüzde 30 kar koyarak satmaya başlayacağız. Bir örnekle açıklarsak bir milyon TL paranız varsa gayrimenkul fiyatı yüzde 30 aşağı düzünce 700 bin TL’ye o gayrimenkulü alıyorsunuz. Geçiş dönemi geçince de üstüne yüzde 30 karla bir milyon 300 bin TL’ye satıyorsunuz. Arada 600 bin TL gibi ciddi bir kar var. Bunu hiçbir sektörden kazanamazsınız. Burada sağlam gayrimenkul danışmanını seçersen parana para katarak ticaret yapmış oluyorsun. Pazara da faydan oluyor. İnsanlara, ekonomiye, döner sermayeye faydan olduğu gibi her şekilde sahada varlığını belli ediyorsun.


 
Özel Bankalarda Çekecek
 
Ziraat Bankası bu hamleyi yaptıktan sonra özel bankalar da ister istemen faiz oranlarında bir iyileştirmeye gidecek. Özel Bankaların genel müdürlükleriyle toplantılarımızı zaten yapıyorduk. Faizlerin aşağı çekilmesini kendileri de istiyor. Bunu bizler için değil kendileri için istiyor. Piyasada konut kredisini yüksek faizlerden dolayı veremiyorlardı. Şu anda görüyoruz ki Ziraat Bankası bunları tetikleyecek. Onlar da faizlerini bir an önce aşağı çekerek piyasada ki varlıklarını göstermeleri lazım. Yoksa konut kredisini sadece Ziraat Bankası verir. Kısa dönemde de bu olacak. Büyük ihtimalle de yılbaşına kadar faiz oranları düşer.
 
Projeler Başlar
 
Trabzon’da yaklaşık 6 aydır yeni başlayan proje yok. Faizler aşağı düşüp müteahhitlerin elinde ki stoklar boşalmaya başladığı zaman otomatikman talep artacaktır. Talep artınca da müteahhitler kat karşılığı daire yapmak için yer bakmaya başlayacaktır.


 
Kriz Temizliktir
 
Bazen kriz ortamları temizlikten geçer. Bazı müteahhitlerimiz vardı. Maddi imkanları rahat değildi. Barter dediğimiz sistemle daire satarım heyecanı vardı. Pimapenciye, tuğlacıya, demirciye, betoncuya, kapıcıya daire veririm. Bana da 20 daire kalır. Bu daireleri de satarsam nakdini alır inşaatı bitiririm hedefi vardı. Artık gün o gün değil. Parası varsa müteahhit olabilecek. Parası yoksa bu sahada varlığını belli etmeyecek. Bana göre bu dönemler güzel dönemler. Geçtiğimiz yılda ki krizleri de yaşadım. Sektörde 19 yıldır vardım. Trabzon’da ciddi oranda gayrimenkul verdik. Parası olan müşterileri daire sahibi yapmaya devam edecek.
 
Piyasa Gerçek Müteeahhitlerin
 
Şu anda yer araştırması yapılıyor. Önceden sağlam bir müteahhit bir yere gidip yüzde 40 veriyordu. Arkasından cebinde 3-5 kuruş olan müteahhit gidip yüzde 50 teklif ediyordu. Gerçek müteahhidin önünü kesiyordu. Kendisini de bitiriyordu. O tarz müteahhitler ortadan kalktığı için toprak sahipleri de oranları yüzde 35-38 seviyelerine çekti. Piyasada artık gerçek müteahhitler olacak.
 
Trabzon’a Eşsiz Köy
 
İstanbul’da üst düzey bir firmayla görüşmemiz devam ediyor. Çok yakında da Trabzon’da 3 bin daireye başlayacak. Yaklaşık 400 dönüm arazi üzerine mükemmel bir köy kuracak. Şu anda yerlerini ayarladık sayılır. Alternatif yerlerimiz de var. İçinde koleji, okulu, sağlık ocağı, camisi ve yaşam komplekslerinin hepsinin olacağı bir projeye Allah’ın izniyle başlayacağız. Bunun şu anda piyasa araştırmalarını yapıyoruz. Raporlamalarını çıkartıyoruz. Sektörde iyi olduğumuzdan dolayı biz sadece emlakçılık değil danışmanlık yapıyoruz. Müşteriye 19 yıllık birikimimizi sunuyoruz. Biz evin içindeki talep ve arzuları müteahhitlere de sunuyoruz. Bunların toplantısı yapılıyor. Dış yatırımcılar Trabzon’da alış veriş yaptığı için bunları bizden dinliyor. Yakında projemizin adını da açıklayacağız. Bu müteahhidimizde bu kriz ortamını bilip görüyor. Ama, 2 yıl sonra elde avuçta daire olmayacağını da biliyor. Şu anda kriz ortamında başlamak istiyor.
 
Sektör Dibe Vuruyor
 
Gayrimenkul sektörüne yasayla düzenlemeler gelmişti. ‘Merdiven altı’ tabir edilen küçük dükkanlarda emlakçılık adı altında değnekçilik yapılmayacaktı. Bizim oda başkanımız sağolsun, Ankara’da ki toplantılara gittiğinde bizi yenilikçi ve iyi hale getireceği yerde mevcutta olanları kabul ettirmenin hedefi ve heyecanı içinde oldu. Normalde Türkiye genelinde lise mezunu olamayanların emlak sertifikaları iptal edilerek yeterlilik belgesi verilmeyecekti. Bir de 30 metrekarenin altında olan ofisler kapatılıp 60 metrekarenin üstünde ofisler olacaktı. Ama oda başkanımız Ankara’ya giderek Trabzon’un lise mezununu ilkokula çektittirmiş bir de 30 metre kare şartını da 15 metrekareye çektirdi. Bunu da başarı olarak görüp anlatıyor. Sektörü yenilikçi gelişmiş ve ufku açık  uzman bir ekip güvenilir ortamlar da hizmet vermektense mevcudu koruyarak sektörü param parça etmeye yol haritası belirlemiş. Bunu da kendince başarı sayıyor.
 
Çığır Açtık
 
Biz gayrimenkulümüzü uluslar arası bir site üzerinden satıyoruz. Burada da aidatlar çok yüksek.  Ben İnşaatçılar Odası başkanı seçilseydim bunları komple oda adı altında üyelerle birlikte  yaptıttırarak fiyatları aşağı çektirecektim. Bugün gelinen süreçte yaptıramadım. Tek birey olarak mücadele ettim. İşimiz ve sektörümüz gereği hizmet vermek zorunda olduğumuz için yüksek bütçelerde ödemeye devam ediyoruz. Bundan dolayı da mustaribiz. Biz Saral Gayrimenkul olarak kendimizi çok daha farklı yeniledik. Yeni bir çığ açtık. Yeni bir uzmanlık alanı açtık. Sosyal medyada olsun kendi sitemizde olsun video çekimleriyle insanlara daha iyi anlatıyoruz. Kriz ortamında daha da büyüme hedefi koyduk. Video çekimlerinin de çok faydasını gördüm. Yurt dışında çoğu pazarda varlığımızı belli ettik. İstanbul pazarından bile müşterilerimizden video çekme talebi alıyoruz. Sektörümüzün reklam yüzü olduk. BAHATTİN BAŞTÜRK