Türkiye’de 20 yıldır tek başına iktidar olan ve bu süreçte gerek genel, gerek yerel ve gerekse referandumlarla yapılan 10’a yakın seçimin tamamını kazanan AK Parti’ye ve dolayısıyla Cumhur İttifakı’na karşı kurulan 6’lı masa her geçen gün zayıflıyor.

Bu güne kadar 4 defa aynı masa etrafında toplanan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve en küçük ortakları Demokrat Parti Genel Başkan Gültekin Uysal 10 maddelik ilkeler ve hedefler bildirgesi yayınlamasına karşı net bir sonuca varamıyor.

Ali Babacan’ın Deva Partisi’nin kendi amblemiyle seçime girecek açıklaması, Saadet Partisi’nin üçüncü bir aday çıkabilir çıkışı, Kılıçdaroğlu’nun çekilin önümden resti aslında 6’lı masanın bu zamana kadar somut bir adım atmadığının göstergesidir.

6’lı masa 4 kez memleketin sorunlarını konuşmak ve bir yol haritası bulabilmek için tekrar bir araya gelir mi bilmiyorum ama yemek yemekten, muhabbet etmekten öte geçemedi.

Yapılan toplantılarda içerde neler konuşuluyor.

6 Partinin liderinin hangi önemli kararları ve önerileri olacak veya olabilecek mi sorusu da henüz cevaplanamadı.

6 liderin kafasında hangi aday var.

Eski başbakanlardan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun kafasında, eskiden bu işi yapmış, tecrübesi olan çok dürüst bir akademisyen profili var.

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in kafasında ise artık erkek siyasetinden sıkılmış halka umut olabilecek bir kadın siyasetçi profili var.

Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ın kafasında ise geçmişte en az iki ekonomik krizi çözmüş, dış işleri bakanlığı yapmış şöyle hafif toplu, güler yüzlü sakin bir insan profili var.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun kafasında da bu zamana kadar kimsenin demediği, tontoş dede imajı veren, gençlerin de sevdiği videolar çeken birisini tarif ediyor.

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal’ın kafasında ise kimsenin tanımadığı, sürpriz bir isimle ters köşe yapabilecek bir aday profilivar.

Yani anlayacağınız herkes kendini tarif ediyor.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da toplantılarda konuşulanlardan her bir liderin kendini tarif etmesinin yanlış olduğunu ifade ederken, nasıl bir adayın olması gerektiğini şöyle izah ediyor.

Demokrat olmalı diyor. Bunu derken Gültekin Uysal yerinden hareket ediyor, adaletli olmalı derken Ali Babacan yerinden kalkıyor, dürüst olmalı derken Ahmet Davutoğlu üzerine alınıyor, gözlüklü olmalı, kel olmalı en azından seyrek saçlı olmalı derken kendini tarif ediyor.

Bu zamana kadar yapılan görüşmelerde net bir karara varılamazken, bırakın iyiye doğru bir gidişin olması her toplantının ardından farklı görüşlerin ortaya çıktığını görmek aslında 6’lı masanın sallandığının işaretidir.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu aday ben olayım teklifine özellikle İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in sıcak bakmaması Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş isminde diretmesi aslında dolaylı olarak kendisinin aday gösterilmesini işaret ediyor.

Kılıçdaroğlu haklı.

Uzun yıllar ana muhalefet partisinin genel başkanlığını yürütürken her ne kadar hiçbir seçimi kazanmasa da bugün 73 yaşında. 2023 seçimlerinde 74 yaşında hatta 75’inden gün alacak. Seçilebilmesi için son şans. Çünkü 5 yıl sonra yapılacak seçimlerde 80 yaşındaolacak ki o yaşta birinin seçilme olasılığının kalamayacağını kendisi de çok iyi biliyor.

Onun için aday olması için diretiyor.

Temel Karamollaoğlu 81 yaşında. Allah sağlığını versin.

Akşener ise Kılıçdaroğlu’nun adaylığına sıcak bakmaması İmamoğlu veYavaş ismini öne sürüp antrakt kalınmayıp kendisinin çıkmasını hedefliyor.

Yani anlayacağınız bana görealtılı masa sallanıyor.

Dünün güneşiyle bugünün çamaşırının kurutulamayacağı gibi.