Trabzon CHP Kadın Kolları Başkanı Ayşe Nil Bektaş, TAKA’ya özel açıklamalarda bulundu.

Trabzon CHP Kadın Kolları Başkanı Ayşe Nil Bektaş ile gündemi değerlendirdik. Taka Gazetesi’nin sorularını cevaplayan Başkan Bektaş, Trabzon ve ülke gündemiyle ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu. Yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını belirten Başkan Bektaş, “Şunu da belirteyim sokak çalışmalarında korkunç sefalet gördüm, insanlar gıda malzemelerine ulaşmakta bile zorlanıyorlardı” ifadelerini kullandı. İşte CHP’li Ayşe Nil Bektaş ile A’dan Z’ye röportajımız…

HERKESE ULAŞACAĞIZ

TAKA: İlk başta genel bir soruyla başlayalım, CHP Kadın Kolları Başkanı olarak Trabzon’da yürüttüğünüz faaliyetler nelerdir? Bunlara örnek verebilir misiniz?

Ayşe Nil BEKTAŞ: Benim Kadın Kolları Başkanı seçilmem pandemi başlamadan bir hafta kadar önce oldu, ters bir zaman oldu seçildiğim zaman 8 Mart Dünya Kadınlar Günü faaliyetlerimiz oldu sonra kısıtlamalar ve sokağa çıkma yasakları gelmeye başladı. Biraz bocalama dönemine girdik. Baktık olacak gibi değil, o dönem eşinden ayrılmış, hiçbir destek almayıp, tek başına yaşayan kadınlarımıza ulaşmaya çalıştık. Sosyal yardımlar ve bağışlarla birlikte bir nebze olsun sıkıntılarını gidermeye çalıştık. Bunları yaparken sadece yardım olarak değil, bizim en temel önceliğimiz özellikle AKP’nin güçlü sayıldığı kırsal kesimlerdeki kadınlarla iletişim kurmaktı. Çünkü Kutuplaştırmadan kaynaklı orası senin mahallen burası benim mahallem diye diye insanlar ve kadınlar olarak çok koptuk. Onu da algılayabilmek için ne derecede olduğunu veya yıkabilecek miyiz bu algıyı diye çalışmalar yaptık. Sosyal yardımlarda bizim iletişim aracımız oldu. Bu çalışmamızda çok iyi karşılanmıştık. Temelde hiçbir sorunumuzun olmadığı, hepimizin temel istediği, Türkiye için beklentileri aynıydı.

Sadece kadınlar için değil engelliler içinde çalışmalarımız var, Partinin ilk engelli raporu bizim raporumuz oldu. Burada da AKP’nin güçlü olduğu mahallelerde çalıştık. İlk başta bizi çekimser karşıladıklarında bile sonrasında geri dönüşlerimiz çok olumluydu. Trabzon’da birçok eve kahve sözüm oldu. Şunu da belirteyim sokak çalışmalarında korkunç sefalet gördüm, insanlar gıda malzemelerine ulaşmakta bile zorlanıyorlardı.

SEÇİM KAYGIMIZ OLMADAN SAHADAYIZ

TAKA: Çalışmalarınızı her gün yürütüyor musunuz? Sadece özel günlerde veya belirlediğiniz günlerde mi oluyor?

Ayşe Nil BEKTAŞ: Sadece özel günlerde değil, her gün diyebilirim. Yönetim olarak planlı bir çalışma şeklini ortaya koyuyoruz. Bunu bir aya veya iki aya yayıyoruz, hangi mahalleleri gezeceğiz, kimlerle görüşeceğimizi kararlaştırıp seçim kaygımız olmadan sahaya çıkıyoruz. Tabi özel günlerde ekstra çalışmalarımız oluyor.

TAKA: Genç, orta ve yaşlı kadın kesimi için çalışmalarınız aynı mı oluyor yoksa her biri için farklı mı plan yapıyorsunuz?

Ayşe Nil Bektaş: Hepsiyle bir ilgileniyoruz. Sadece şöyle ayırıyoruz, Dezavantajlı ve dezavantajsız kadınlar... İşçi ve ev kadınları... Eşinden destek alan ve alamayan kadınlar gibi… Bunları bloklayarak ona göre faaliyet yürütüyoruz. Ama bir yaş ayrımımız yok.

KENDİ KANALIMIZDAN SİYASET ÜRETİYORUZ

TAKA: Trabzon’da AK Parti ve MHP Kadın Kolları başkanlarıyla aynı projede göremiyoruz sizi aradaki mesafe neden bu kadar açık?

Ayşe Nil Bektaş: Genelde aynı projeye hitap etmiyoruz. Siyasette Cumhur ve Millet İttifakı diye bir ayrım var onların genel başkanı kadın-erkek eşit değildir diyor biz eşitiz diyoruz. Zaten kendi kanalımızdan siyaset üretmeyi tercih ediyoruz. Bir nevi hayata, demokrasiye, ekonomiye, kadına bakışımız farklı bu yüzden aynı projede yer almıyoruz. Ama mahallelerde bu tamamen farklı hiçbir parti gözetmeksizin herkesin maddi manevi yanında olmaya çalışıyoruz.

GÜVEN VERİYORUZ

TAKA: Sahada yaptığınız çalışmalardan olumlu veya olumsuz geri dönüş alıyor musunuz?

Ayşe Nil Bektaş: Ben olumsuz yönüyle hiç karşılaşmadım. Mahallelere sosyolojik bakış açımızla giriyoruz. Daha önce saha çalışmalarında bulunduğumda tepkiyle karşılaştığım olmuştu. Ama bu sefer herkes kapısını açtı, ben sormadan insanlar benimle konuşmaya başladı. Halkta bir arayış içinde siyaset anlamında da birine güvenmek istiyor. Bize en özel sorunlarını bile çok rahat anlattılar. Bir örnek verecek olursam Yenicuma da muhafazakar bir kadının yanına gittik, kendimizi tanıttık. Biraz geri çekildi gibi oldu fakat biz kadın olarak yanında olduğunu ona hissettirdik. Kadın çıkarken mutlaka bir daha gelin diyerek ısrarlarda bulundu. Bunun sebebi de siyasetten daha çok kadın odaklı çözümler için çalıştığımızdandır. Güven verdiğimizi hissederek bizde çok mutlu olduk.

DEVLETİ ÇÖKERTEN SİSTEM LİYAKATSİZLİKTİR

TAKA: Planladığınız projeler her ilde aynı mı oluyor, diğer illerin kadın kollarıyla da birlikte yürüttüğünüz faaliyetler var mı?

Ayşe Nil Bektaş: Hayır, her ilin sosyolojisi ve sorunları farklıdır. Biz kendi şehrimize göre projeler üretiyoruz.

TAKA: CHP heyeti size maddi manevi destek sağlıyor mu?

Ayşe Nil Bektaş: CHP’den de CHP’li bağışçılarımızdan maddi destek alıyoruz. Özellikle Ekrem İmamoğlu Başkanımızdan oluyor. Açıkçası destek almadan pek bir şey yapılmıyor.

TAKA: Parti içinde olmazsa olmaz dediğiniz kırmızı çizgileriniz neler?

Ayşe Nil Bektaş: Cumhuriyet değerlerini savunmak, genel başkanımızın dediği gibi demokrasi ve kadın-erkek eşitliliği olmazsa olmazlarımızdan. Hz. Ali’nin de dediği gibi devletin dini adalettir. Adalet bizim için en önemlisi. Devleti çökerten sistem liyakatsizliktir. Liyakat ta çok önemli. Basının da özgür olması gerektiğini sonuna kadar savunacağız. Siyasi ahlak yasası, dini siyasete alet etmemek… Kırmızı çizgilerimiz bunlardan ibaret…

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN İÇERİĞİNİ BİLMİYORLAR

TAKA: İstanbul Sözleşmesini savunuyorsunuz, Bunu Trabzon kadınlarına aşılıyor musunuz? Trabzon kadınları bu sözleşmeyi destekliyor mu?

Ayşe Nil Bektaş: Her zaman savunuyoruz. Genel Başkanımız iktidar olduğumuzun ilk haftası İstanbul Sözleşmesini geri getireceğim dedi. Trabzon’daki kadınlarda şöyle bir şey var, bunu söylüyoruz ama İstanbul Sözleşmesinin içeriğini bilmiyor fakat kendi lehine olduğunu biliyorlar. Ben AK Parti’ye oy verenlerle AK Parti’de görev alanları ayırıyorum. Bence sözleşme kaldırıldığında çoğu kadın savunmasız bırakıldıklarını düşünmüşlerdir. Çünkü mahalledeki kadınlar siyasal olarak katılaşmış kadınlar değil daha çok mutfak üzerinden oy veren kadınlar…

KADINSIZ SİYASET OLMAZ

TAKA: Trabzon’ da siyasette kadının rolünü yeterli buluyor musunuz? Kadınların siyasete katılımını destekliyor musunuz ve bunun için bir çalışmanız var mı?

Ayşe Nil Bektaş: Tabi ki... Zaten kadınlar siyasete girmeyip geri kaldıklarında toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanamaz. Kadınların siyasette eşit düzeyde temsil edilmeleri gerekiyor. Biz ilk önce kadınlarla iletişim kurarak üyeliğimize davet ediyoruz. Bir kadınla görüştükten sonra onu orada bırakmıyoruz. Telefonlarını alarak onlarla tekrardan iletişime geçerek onların yanında olduğumuzu hissettirmeye çalışıyoruz. Hiçbir aile gelirsiz kalmayacak, bu gelir kadınlar üzerinden yürüyecek. Boşanmış kadınlar ve ev hanımları asgari seviyede belediyelerimiz üzerinden istihdam edilecek. Bu aile destekli sigortamızı geniş kapsamlı duyurmak için sokağa çıkacağız ve daha rahat yaşayacakları bir ortam sunacağız. Genel merkezimiz de bir şehirde veya bir köyde kalkınan kadınlar için kadın kooperatifleri üzerinden bir politika işletiyor. Bir diğeri CHP Kadın Kolları Genel Merkezi’nin yaptığı şiddete uğrayan kadınlar için ‘YAŞAMAK’ adı altında destek hattı projemiz var. Bunun içerisinde psikolojik destek ve avukat desteği olduğunu sahada tüm kadınlarımıza belirtiyoruz.

KADINLARA İSTİHDAM ALANI SAĞLANMALI

TAKA: Trabzon’da Belediyenin kadınlar için yürüttüğü projeleri yeterli buluyor musunuz? Siz onlara fikir desteği sağlıyor musunuz?

Ayşe Nil Bektaş: Bu konuda bir teklif sunumumuz olmadı. Aslında güzel proje hazırlanıp destek verilebilir. Dediğimiz gibi bakış açıları da çok önemli. Belediye kadın projelerinde manevi değil de  sosyal yardım odaklı oluyor. Kültürel gelişimden daha çok yapılaşmaya önem gösteriyor. Kadın dernekleri onlardan; ev eksenli kadınların ürünlerini pazarlayabileceği Trabzon’un merkezinde bir alan istediler ancak buna bir karşılık alamadılar.

SEÇİLDİĞİMİZ GİBİ SAHADAYDIK

TAKA:  2023 seçimleri için saha çalışmalarına şimdiden başladınız mı? Varsa nelerdir?

Ayşe Nil Bektaş: Siyaset çok uzun soluklu bir şey.  Seçildiğimiz gibi başlamamız gerektiğini biliyoruz. Bir ay sonra çalışmalara da başladık. Seçildiğimiz gibi insanlara ulaşmamız lazım, aksi takdirde seçim zamanı gittiğimizde daha önce beni dinlemediniz şimdi niye dinleyelim gibi dönüşler alırız. Genel Başkanımızın ‘Helalleşeceğiz’ çağrısı vardı. Bu toplumun iç barışı için çok önemli. Bizim sokakta oluşumuzun bir nevi nedeni budur. Çünkü insanlarla iletişim sağlamada kopukluk vardı, onları sağlamlaştırmak seçim zamanı olacak bir şey değil. Daima halkın yanında olunca ancak kopukluklar giderilebilir. Yani seçim varmış gibi çalışıyoruz.  Önemli olan halkın gönlüne girmek.

TAKA: 2023 seçimlerinde mevcut Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nu mu destekleyeceksiniz? Yoksa yeni bir adayın çıkması daha faydalı olacağını mı savunacaksınız?

Ayşe Nil Bektaş: Genel Başkanımı çok seviyorum ve takdir ediyorum. Yerel seçimlerde şehri, belediye başkanlarını seçerken çok büyük bir başarı sağladığına inanıyorum. Mesela Ekrem İmamoğlu’nun tanınırlığı %8 iken İstanbul’a Başkan seçildi. O olsun bu olsun üzerinden gitmiyorum. Genel Başkanımızın vereceği karar en doğru karardır.

SON SÖZ; Geleceğin çok güzel olacağını düşünüyorum. Bir karanlık dönemden geçiriyoruz ama bir sıçrayışın ve değişimin olacağından çok umutluyum.