Kırgızistan’ın Ankara Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliev  ile Esenboğa’da karşılaştık.
Bazı temasları için Van’a gidiyordu.  HBV Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Zakir Avşar ile birlikte Havaalanı’nda bir saate yakın sohbet ettik.
Büyükelçi Ömüraliev, Ankara’ya altı ay önce atandı. Türk dostu ve Türkiye sevdalısı. Duyarlı ve dikkatli. Hem ülkesini iyi temsil ediyor, hemde Türkiye’yi çok seviyor. Türkçeyi çok iyi konuşuyor.
Büyükelçi özetle: ‘Biz Kırgızler,Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni hep abi bildik ve bilmeye devam ediyoruz.Çünkü biz biriz ve beraberiz.
Kardeşiz..Dinimiz..Dilimiz..Örf ve adetlerimiz aynıdır. Ülkem adına Türkiye Cumhuriyeti devletine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a çok teşekkür ediyorum. Burada kendi evimizdeki gibi huzurlu ve güvenli hissediyoruz.
Türkiye büyük bir devlet ve millet.
Türkiye 16 Aralık 1991'de Kırgızistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk  kardeş ve dost ülke..
*
Bişkek ve Ankara'da 1992'de karşılıklı açılan büyükelçilikler sayesinde ilişkilerimiz her alanda hızla gelişmeye ve derinleşmeye devam ettiğini  belirten Büyükelçi, "Türkiye, bağımsızlığından bu yana dost ve kardeş ülke Kırgızistan'ın her zaman yanında yer almış ve Kırgızistan'ın demokratik gelişimi, istikrarı ve ekonomik kalkınmasına da her zaman destek olmuştur’ ifadelerini de kullandı.
Büyükelçi Ömüraliev iki ülke arasındaki ilişkilerin kurumsal yapıda sürdürülmesine imkan tanıyan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK), Ortak Stratejik Planlama Grubu (OSPG) ve Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantılarının olağan seyrinde devam etmesinden son derece memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
*
Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçisi Ömüraliyev, Türkiye'nin, bağımsızlığını kazandığı tarihten bu yana ülkesini desteklediğini belirterek, iki ülkenin dilinin ve dininin aynı olduğunun altını çizdi.
Ömüraliyev: "Kırgız ve Türk milletlerinin kardeşlik, tarihi ve manevi alanlardaki derin bağları, şu andaki çok çeşitli Kırgız-Türk alakalarının temelini oluşturmaktadır."
Sohbetimizde, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ekonomik ilişkilere de değinen Ömüraliyev, "Şimdilerde iki taraf ticari ve ekonomik bağlantıları güçlendirme girişiminde. Bu alandaki en önemli meseleler, yakınlarda gerçekleştirilecek olan Kırgızistan-Türkiye KEK Toplantısı'nda ele alınacaktır." dedi.
Büyükelçiyi kutluyor, görevinde başarılar diliyoruz.