Trabzon Köprübaşı’ndan çıkan ve Ankara’nın önde gelen iş adamlarından olan Osman Nuri Kandaş Taka Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Turgut’un sorularını cevapladı

Doğduğu Yeri Hiç Unutmadı

rabzonlular eğer Türkiye’nin Çimentosu ise bunda bölgenin dışına çıkıp Türkiye’ye yayılan iş adamlarının ciddi tekisi vardır. İş adamları gittikleri yerde çalışırlar ve çalıştıkları yerde de sosyal etkinliklere katılır ve ciddi katkı sağlarlar.

Osman Nuri Kandaş da bunlardan birisi. Babası yıllar önce Köprübaşı’ndan çıkmış Başkente yerleşmiş. Sonra da çocukları onun bıraktığı yerden devam etmişler.
Trabzon’un Köprübaşı ilçesi Arpalı mahallesinden giden Osman Nuri Kandaş da doyduğu yeri seven ama doğduğu yeri de unutmayan bir değerimiz. Ankara’da Yenimahalle 61 numaradaki Enam İnşaatın Yönetim Kurulu Başkanı.

ENAM inşaat, teknik ve ekonomik olarak en son sistemleri kullanarak kendi alanında sektörle ilişki içinde olan tüm kişi ve kuruluşların tanıdığı, güvendiği, saygı duyduğu ve çalışmak istediği bir inşaat firma. Kaliteli Alt yapı ve üst yapı projeleri ile sektöründe yükselen yıldızı konumdadır. Enam İnşaat sayısız projeyi başarılı bir şekilde hayata geçirmenin haklı gururunu yaşamakta.

TAKA Gazetesi Yayın Kurulu üyeleri olarak uğradık ve kendisiyle sohbet yaptık. Hem Trabzonu hem de iş dünyasını ve 2.ligden birinci lige oradan da süper lige taşıdıkları Ankaragücü’nü.

Kandaş, Ankaragücü Başkan adaylığınız konuşuluyor diye sorduğumuzda şunu söylüyor: ‘Kayseri’de şampiyonluk maçımızı 27 bin kişiye oynadık. Camiamız büyük bir camia. Başkanlık için adımın geçmesi gurur verici. Sayın Başkanımız devam ettiği sürece aday olmam. Ama desteğini bana verdiği anda da aday olur, hizmet ederim.’

Birbirimize Omuz Verdik

TAKA: Trabzon Köprübaşı Arpalı’dan Ankara’ya varan bir başarı hikayeniz var. Sizi Ankara’ya taşıyan süreci ve başarılarınızı öğrenebilir miyiz?

KANDAŞ: Babam 1967’de askerlik bittikten sonra Ankara’ya geldi. O günden bugüne yaklaşık bu 52 yıllık süreçte memleketimizle olan bağımızı hiç kopartmadık. Yöreye olan sevgimiz ve ilgimiz azalmadan devam etti. İş ve eğitim hayatımın ardından belli bir noktalara gelmeyi Allah nasip etti. Bugünden sonra belki daha ileri noktalara gideriz belki bulunduğumuz konumu ararız orası muallak ama bu noktaya gelirken her zaman hemşerilerimizle içiçe olduk. Elimizden geldiğince birbirimize omuz verdik.

Tüm Coğrafya Bizim

TAKA: Memleketinizle olan bağlarınız nasıl, ilerleyen dönemlerde Trabzon’a yatırım yapma gibi planlamanız var mı?

KANDAŞ: Trabzon’la hiç bağımı kopartmadım. Ticari faaliyetlerimiz dahi devam ediyor. Ancak memleket dışında büyümek hatta ülke dışında büyümek çok önemli. O noktada sadece bir coğrafyaya bağlı kalmak da insanı çok mutlu etmez.

Sorunları Bertaraf Ederiz

TAKA: İnşaat sektöründe ciddi ağırlığınız var. Ancak son zamanlarda sektörün de sorunları var. Bunlar aşılabilecek mi. Bu konudaki görüşleriniz nelerdir?

KANDAŞ: Bu sıkıntıları ben büyüme sancısı olarak görüyorum. Büyüyor ve gelişiyoruz. Siz de taktir ederseniz ki hiçbir büyüme sancısız olmaz. Bunlar hayatın içerisinde olan dertlerdir. Bu dertleri büyüterek, bu dertlerin -bertaraf edilemeyeceğini düşünürsek zaten çözemeyiz. Olumlu bakmamız gerektiğini düşünüyorum. Her şeyin düzeleceğini düşünürsek o zaman düzelmeye  başlayacaktır. Herkes öncelikle kendi kapısının önünü süpürmeli. Ekonomik anlamda ülke geçinemiyorsa bireyler de geçinemiyor demektir. Bireyler geçinirse ülkeler de kalkınıyor demektir. Dolayısıyla biz birey olarak ekonomik anlamda işimizde hassasiyet gösterirsek bunun ülke ekonomisine de yansımasının mutlaka olacağını düşünüyorum.

Trabzonspor Ankaragücü Kardeş Oldu

TAKA: Ankaragücü ile Trabzonspor taraftarları arasında ciddi bir dostlu var. Bunu tribünlerde dahi görebiliyoruz. Bu köprünün kurulmasında sizin etkiniz oldu mu?

KANDAŞ: Yıllardan beri Ankaragücü ile Trabzonspor taraftarları arasında sıcak ilişkiler devam ediyor. Ama bu kamuoyuna pek yansımıyordu. Son dönemlerde kamuoyunun da dikkatini çekti. Özellikle de sosyal medyada insanlar birbirileriyle daha rahat ulaşmasından kaynaklı bu ilişkiler daha da sıkı fıkı hale geldi. Yıllardan beri Anadolu’nun iki güzide örnek teşkil edecek şekilde bir tutum ortaya koyuyor. Diğer kulüplere de örnek olmasını isterim. Elbette 2.ligde iken Trabzonspor taraftarlarının Ankaragücü lehine slogan atması ve destek vermesi dostluğu geliştirdi. Biz de katkı sunmuşuzdur..

Sosyal Sorumluluk

TAKA: Ankaragücü’nde yöneticilik yaptınız. Bu süreç hakkında da açıklamalarda bulunabilir misiniz?

KANDAŞ: 2014 yılında Ankaragücü 2. Lig’deydi. Kapanma noktasına kadar gelmişti. Ankara’da yaşadığım için Ankara’nın ekmeğini yediğim için sorumluluk hissettim. Bu noktadaAnkaragücü’nün kapanması yok olması kabul edemeyeceğimiz bir senaryoydu. O günküyönetim kurulu arkadaşlarımız ve başkanımızla 6 yıl içerisinde Ankaragücü’nü Süper Lig’e taşıdık. Çok önemli bir görevi yerine getirdiğimizi düşünüyorum. Çünkü insanoğlu, yaşantısı boyunca hayatta iz bırakmalı Sosyal sorumluluk taşımalı. Geriye dönüp baktığımız zaman sadece para kazanmış olmak rahat bir yaşam sürmüş olmak insanlara faydalı bir şeyler yapmadıktan sonra pek bir önemi yoktu Sosyal sorumluluk anlayışımızı Ankaragücü’nden kullandık. Haliyle başarı gelince de farklı bir tat aldık.

​Bütün Kulüplerin Ekonomisi Sorun

TAKA: Ankaragücü sıkıntılarını aşabilecek mi?

KANDAŞ: 2 ay önce Olağanüstü Genel Kurul gerçekleştirildi. Ben Başkan vekilliği görevindeydim, bıraktım. Ondan sonra yeni genel kurulda devam etmedim. Ama 2 ay önce bıraktığım Ankaragücü diğer Süper Lig kulüplerine göre ekonomik anlamda sıkıntıları olmasına rağmen diğer kulüplere nazaran çok büyük sorunları olmayan bir kulüptü. Günümüz spor ekonomisinde bütün kulüplerin sıkıntılar var. Bunların aşılması noktasında hükümetimizin yapılandırmayla ilgili girişimleri oldu. Bundan sonra da inşallah süreç doğru ve güzel yönetilir.