Boks Federasyonu’nun bütçe ayırmadığı Oğuzhan Türk, babasının fedakarlığı ile Avrupa üçüncülüğüne uzanan bir başarı hikayesi yazdı

BÜYÜK EMEK VE ALINTERİ VAR

Spor tarihimiz başarı hikayeleriyle dolu… Büyük zorluklar yaşayarak, büyük emekler verilerek isimlerini altın harflerle Türk spor tarihine yazdıran isimler var. Bu isimleri örnek alarak yola çıkan ve bu hikayelerde kendilerinden de bir parça bulmak isteyen nice genç sporcuları görüyoruz. Son yıllarda da Türk sporuna yeni isimlerin kazandırılması adına da yoğun çabaların olduğu aşikar. Ancak öyle şeyler yaşandığına şahit oluyoruz ki ‘pes’ dedirten cinsten. Başarı merdivenlerini yeni yeni çıkmaya başlayan bir sporcunun hikayesine götürmek istiyoruz sizi. Trabzon’un Akçaabat İlçesi’nde yaşayan 18 yaşındaki Oğuzhan Türk… 8 yıl önce başladığı boks sporunda ilk kez katıldığı Avrupa Şampiyonası’nda 3’üncü olarak Bronz Madalya kazanan Oğuzhan Türk’ün hikayesine benzer durumlar muhtemelen birçok sporcunun da başına gelmiştir.

ANTRENÖRÜN YÖNLENDİRMESİYLE BOKSA BAŞLADI

8 yıl önce kilo vermek için gitti spor salonunda dikkatleri üzerine çeken Oğuzhan Türk, antrenörünün yönlendirmesiyle boks sporuyla tanışır. Akçaabat Boks Spor Kulübü’nde lisansı çıkan Oğuzhan Türk, Türkiye Şampiyonluğu ve ikincilikleri yaşayarak Milli Takıma göz kırpmaya başladı. En son Erzurum’da yapılan Milli Takım seçmelerinde dereceye girerek Gençler Avrupa Şampiyonası’na gitmeye hak kazanan Oğuzhan Türk büyük bir sevinç yaşayarak bu mutlu haberi ailesiyle paylaşır. Ancak bir gün sonra Boks Federasyonu’ndan gelen ‘Masrafları karşılayamayacağız’ şeklindeki telefonla genç boksör Oğuzhan ve ailesi yıkılır. Kendi imkanlarıyla Avrupa Şampiyonası’na gitmeye karar veren Oğuzhan Türk’ün babası Güngör Türk, kurbanlık için sakladığı hayvanını satarak oğlunu Avrupa Şampiyonası’na gönderir. Genç boksör, ilk kez katıldığı Avrupa Şampiyonası’nda büyük bir başarıya imza atar. 10-22 Nisan tarihleri arasında Bulgaristan’ın Sofia kentinde düzenlenen Gençler Avrupa Şampiyonası’nda 86 kg’da Avrupa Üçüncüsü olmanın mutluluğunu yaşayan Oğuzhan Türk ailesini de gururlandırır.

OĞLUM İÇİN KURBANLIK FEDA OLSUN

Baba Güngör Türk, yaşanan süreci TAKA’ya anlattı. Oğlu Oğuzhan Türk’ü, Bulgaristan’ın Sofia kentinde düzenlenen şampiyonaya göndermek için kurbanlık hayvanını sattığını açıklayan baba Güngör Türk, federasyon yetkililerinin kendilerine yardımcı olmadığını söyledi. Avrupa Üçüncüsü olan evladının başarısından ötürü sevinçli olduğunu ifade eden baba Güngör Türk, federasyonun kendilerini yarı yolda bırakmalarına kırıldıklarını cümlelerine ekledi.

MUTLU OLDUK, GURURLANDIK

Milli Sporcu Oğuzhan Türk’ün babası Güngör Türk, çocuğunun Avrupa’da başarı elde etmesinden dolayı gururlandığını belirterek şunları söyledi; “Çocuğum Erzurum’a kampa gitti. 27 kişi içerisinden 12’ye kaldı. Oğlum beni aradı seçildim Avrupa’ya gideceğim dedi. Tabi gururlandık. Türkiye’yi temsil edeceğiz. Bayrağımızı göndere çekeceğiz hoşumuza gitti. Ondan sonraki gün Altar Hoca beni aradı. Bana, ‘Güngör, Türkiye Boks Federasyon’undan haber geldi, federasyonun parası yokmuş. 12 kişi içerisinden 6 kişi şampiyonaya gidecek ve bu çocuklar arasında senin çocuk yok’ dedi. Ne olacağını sorunca, gönderebiliyorsan kendi cebinden göndereceksin cevabını aldım.

20 BİN TL GÖNDERDİK

1.250 Euro civarından bir rakam talep ettiler o da 20 Bin TL’ye karşılık geldi. 20 Bin TL’yi verdik. Bizde de o kadar birikim yok. Hayvancılıkla uğraşıyorum ne yapalım ne edelim karar verdim hayvanımı sattım. Kurbanlık hayvanımı yok pahasına sattım, acil olduğu için yok pahasına sattım. Çocuğumu gönderdik. Sattığım kurbanlık hayvan 20 Bin TL’yi doldurmadı. Biraz birikimimiz vardı onu da kattık gönderdik. Gitti çok şükür derece elde etti. Belki bu olaylar olmasaydı çocuğum daha fazla iyi dereceler elde edecekti. Bu yaşanan olayı kafasına taktı o problemlerle çocuk oraya gitti. Bu problemlerle çocuk ne kadar başarı sağlayabilir ki? Yine şükürler olsun üçüncülükle geldi.

UÇAK BİLETİNİ BİLE ALMADILAR

Bizi gururlandırdı. Dönüş yapacaklar, çocuk beni aradı. İstanbul’da kaldığını söyledi. Çocuğumun uçak biletini almamışlar. Orada akrabalarımız vardı rica ettik Allah razı olsun aldılar uçak biletini yolladılar çocuğumu. Ondan sonra da diyorlar ki Türkiye’de spor niye ilerlemiyor? Kardeşim sen gencine sahip çıkıyor musun? Çıkmıyorsun. Federasyonun gençleri Avrupa’ya gönderecek parası yokmuş. Her yere para var buraya yok. Böyle bir şey olur mu ya? Federasyon bizi yarı yolda bıraktı. Kırıldık açıkçası. Biz elimizden geleni yaptık çocuğumuzu gönderdik çok şükür madalyası ile döndü. Federasyon bu kadar mı aciz?

O ZAMAN FEDERASYON NİYE VAR?

Madem benim çocuğumu Avrupa’yı gönderemeyecek bu federasyon niye var? Tamam ben göndereyim çocuğumu federasyon o zaman bıraksın orada neden devletin maaşını boşu boşuna alıyorlar? Ayıptır ya! Ben çocuğumun arkasında dururum ama çocuğum bu sebepten dolayı bokstan soğudu. Çocuğum için boks bir sevda, bir tutku. Hedefinde boks müsabakalarında dereceler elde etmek var. Okul okuyor ama onun için boks sevdası başka. Böyle sorunlar çıkınca oğlum çok sevdiği boksu bırakma aşamasına geldi. Niye bırakacaksın diye sorduğumda, ‘Her zaman bizim karşımıza böyle problemler mi çıkacak?’ diye bana cevap verdi.

ÇOCUĞUM İÇİN ELİMDEN GELENİ YAPACAĞIM

Hedeflerinin Türk bayrağını göndere çekmek olduğunu ifade eden Güngör Türk, çocuğunun bu olay nedeniyle azminin gittiğini söyledi. Güngör Türk, “Ne anlamı kaldı şimdi çocuğumun azmi de gitti. Bizim hedefimiz çocuğumun Türk bayrağını en yükseğe taşıması. Her zaman arkasındayız. Gün gelecek yine kurbanlığımı satıp çocuğumuzu turnuvalara yollayacağız. Çocuğumun bayrağımızı yükseklere çekmesi için ben uğraşacağım. Elimizden geleni yapacağım. Yine olsun yine hayvanımı satarım hiç gözüme gelmez” dedi.

BOKS BENİM İÇİN BİR TUTKU

Boks sporunun kendisi için bir sevda, tutku olduğunu söyleyen 18 yaşındaki Milli sporcu Oğuzhan Türk, “Hayallerimi gerçekleştirmek istiyorum. 8 yıldır boks sporuyla uğraşıyorum. Büyük hedeflerim var. Ama yaşadığım bu süreç beni olumsuz etkiledi. Her şeye rağmen mücadele etmek istiyorum” dedi. Süreçle ilgili de konuşan Oğuzhan Türk, “Kampa çağırdılar, bize orada seçme yaptılar. Seçmeyi geçtim, kazandım. Sonra milli takıma katılmaya hak kazandım. Federasyon altı kişinin parasını karşılayacağını söyledi. O altı kişinin içerisinde ben yoktum.

HEDEF DÜNYA ŞAMPİYONASI

Sonrasında babam masrafları karşılamak için parayı bulmaya çalıştı. Kurbanlık için ayırdığı hayvanı sattı. O parayla Avrupa’ya gittim, orada derece yaptım üçüncü oldum. İlk kez yurt dışına çıktım. İlk kez Avrupa Şampiyonası’na katıldım. Yaşanan süreç beni olumsuz etkiledi, buna rağmen üçüncü olarak döndüm. Daha iyi bir dereceyle dönebilirdim. İnşallah bundan sonraki şampiyonalarda daha iyi dereceler alacağıma inanıyorum. Önümüzdeki aylarda Gençler Dünya Şampiyonası var. İnşallah federasyon bizi oraya gönderecek. Şu an hiçbir şey belli değil. Çalışmaya devam edeceğim. Dünya Şampiyonası’na katılırsam orada inşallah İstiklal Marşımızı okutacağım” ifadelerini kullandı.

OLİMPİYAT’I KİM İSTEMEZ Kİ?

Her sporcunun hayalinin Olimpiyat Oyunları olduğunu da sözlerine ekleyen Oğuzhan Türk, “Kendimi geliştirmek istiyorum. İlk kez katıldığım Avrupa Şampiyonası’ndan üçüncülükle dönmem önemliydi. Dünya Şampiyonası’ndan sonra tabi ki Olimpiyat Oyunları’na da katılmak istiyorum. 2024’te Paris’te yapılacak olan oyunlara gitme şansım var. Bunun için çalışmaya devam edeceğim. Olimpiyat Madalya’sını almayı hangi sporcu istemez ki? Ben de çok başarılı olmak için elimden geleni yapacağım” ifadelerini kullandı. 

OĞUZHAN’IN GELECEĞİ ÇOK PARLAK

Milli Sporcu Oğuzhan Türk’ün kulübü olan Akçaabat Spor Kulübü Başkanı Ahmet Kalkışım da şunları söyledi; “Oğuzhan 8 yıl önce salonumuza geldiğinde kendisinde ışığı görmüştük. Çok yetenekli ve akıllı bir sporcu. Geleceğinin parlak olduğuna inanıyoruz. Biz de kulüp olarak kendisine destek olmaya çalışıyoruz. İlk kez katıldığı Avrupa Şampiyonası’nda çok büyük bir başarıya imza attı. Bizleri gururlandırdı. Daha büyük başarılara imza atacağına inanıyoruz. Çok çalışması gerektiğini kendisi de biliyor.

DİĞER FEDERASYONLAR DA BÖYLE Mİ YAPIYOR?

Böyle yetenekli sporcuları Türk sporuna kazandırmak herkesin görevi. Boks Federasyonu’nun izlediği tutum bizi fazlasıyla üzdü. Bir federasyon, sporcusunun masraflarını nasıl karşılayamaz? Bu yükü ailenin omuzlarına nasıl yükler? Akıl alır gibi değil. Diğer federasyonlarda da böyle bir uygulama var mı bilmiyorum. 18 yaşındaki, geleceği parlak olan bir sporcuyu küstürmemek gerekiyor. Türk sporunun daha da ileriye gedebilmesi adına bu sporculara daha fazla destek olunmalı. Boks federasyonu da artık bu kararlarını gözden geçirmeli. Gencecik sporcuların hayallerini yıkmayalım. Sonuçta kazanan Türk sporu olacak.”

SALİH BIYIK