Amacım, hiçbir kurumu ve kişileri eleştirmek değil,  uygulamada yaşanan aksaklıklarının giderilmesi, tespit ve önerilerimi sunmak içindir.

Sarı Basın Kartı(Mavi Kart) eskiden Başbakanlık- Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nce veriliyordu, şimdi ise Cumhurbaşkanlığı İletişim Dairesi Başkanlığınca.  Her yerde geçerli, önemli bir kimliktir. Sevgili Fahrettin Altun’dan ricam sarı basın kartları mavi oldu en azıdan bir tarafına Cumhurbaşkanlığının forsu işlense de kamu görevlileri kartın muhtevasını farkedebilse..

Bu kartlar,  almak için belli şartları ve bekleme süreleri olan, Basın Kartları Komisyonu tarafından verilen önemli bir karttır. Şartları yerine getirmeyenlere verilmez. Ülkemizde 16 bin civarında basın kartı ve çeşitleri bulunduğunu  tahmin ediyorum..

Basın mesleğinde 20.Yılını aralıksız olarak,(Basın Kartı sahibi olarak) dolduranlara ”Sürekli Sarı basın Kartı “ verilir. Bu kadar önemli kart, birçok kurumda kimlik olarak kabul görmüyor, bankalar bile normal, gişe işlemlerini yapmıyor.

 Başkent Ankara’da böyle ise taşrayı siz düşünün. Bu konuda bir genelge veya başka bir çözüm bulunmalı diye düşünüyorum. Bir kamu kurumuna girerken, gişedeki memur” kimlik” dedi, basın kartını gösterdim” olmaz” dedi. Kurum kimliğini gösterdim, ille de nüfus kimliği“ dedi..

”Sizin kurum kimliğiniz geçersiz mi? Dedim..Şaşırdı..Giriş ve danışma bölümlerine, iletişimden yoksun birilerini bilerek mi koyuyorlar, anlamış değilim..

Başka bir sorun. Basın Kartı sahipleri istemeleri halinde “ Taşıma Silah Ruhsatını” alabiliyorlar. Beş yılda bir ruhsat yenileniyor. Burada önemli olan basın Kart’ının yürüklük süresine bağlıdır

Üst düzey kamu görevlilerine belli meslek guruplarına ,”Görevlerinin devamına Bağlı “ olarak verilen silahların vergisi yoktur.

Gazeteciler kamu görevlisi sayılmıyorlar mı? Kamu adına görev yapmıyorlar mı? Neden beş yılda bir yüklü bir vergi ödemek zorunda bırakılıyorlar? bir taşıma ruhsatın beş yıllık vergisi 10.359.00TL gibi yüksek bir vergisi var..

Her beş yılda bir alınan bu yüklü vergilerinin kaldırılmasını, diğer kamu görevlileri statüsüne almalarını, vergiden muaf tutmalarını arzu ediyoruz..

Başka önemli bir sorun ise şu: eskiden silah ruhsatı almak için, basın kartının devam edip etmediğini gösteren belgeyi getirmek gerekiyordu. Şimdi ise bürokrasiyi azaltmak için, bu yazıya gerek kalmadı ve Emniyet müdürlükleri, kartın devam edip etmediğinin sistemde görüyor. Buraya kadar normal.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Dairesi başkanlığı, haklı olarak,  basın kartların kontrollerini sağlamak, kaçak ve süreleri dolan kartları önlemek için, tanıtım kartlarına süre getirdi. Ve belli sürelerle  bu tanıtım kartlarını yeniliyor, değiştiriyor.

Sorun şu, tanıtım karların süreleri ile basın kartların yürürlük süreleri karıştırılıyor. Şöyle ki, silah ruhsatını yenilemek için verilen evraklar arasında bir tanesi de basın kartın fotokopisidir.

Daha iyi anlaşılması için, kendimden örnek vereyim. Tanıtım kartım süresi 15 Haziran 2022’de doldu, kart basımı devam ettiği için, yeni kartımı, haklı olarak verilemedi. Silah ruhsat birimi de haklı olarak, ”Sizin kartın süresi doldu” demek zorunda kaldı.

Bende haklı olarak, süresi dolan tanıtım kartın süresidir. Ve yenisi baskıdadır. Önemli olan kartımın yürürlükte olup olmamasıdır ki,  devam ettiğine dahil sistemden görebilirsiniz önerisinde bulundum. Sorun çözüldü..

Sonuçta o kişinin görüş açısı ve tecrübesine kalıyor. Özetle, basın kartlarına konulan değişim tarihleri, bazı kurumlarda sorun yaratıyor. Tereddüt hasıl oluyor. Bunu sadeleştirmek gerekiyor. Tanıtım kartına bağlı değil, basın karların yürürlükte olup olmadığını gösteren basit bir yazı sorunu çözer diye düşünüyorum..

Cumhurbaşkanlığı İletişim Dairesi Başkanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğümüzün değerli bürokratları bir araya gelip, bu sorunu basitleştirirlerse böyle sorunlar yaşanmamış olur.

Bizimkisi sadece bir öneri, takdir tabi ki bu kuramlara aittir..