GEÇMİŞTEN GELECEĞE BİR AŞK HİKÂYESİ

Ülkemizde spor deyince aklımıza futbol geliyor. Yaşlısı genci, kadını erkeği futbol tutkunu olmuş. Voleybol, basketbol, hentbol gibi spor branşları futbolun gölgesinde yaşam mücadelesi veriyor. Trabzon başta olmak üzere bu millet her nedense futbolu seviyor.

Türkiye’de futbol yediden yetmişe herkesin gözbebeği!... Futbol deyince de akla, her yıl zirve mücadelesi veren Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve dördüncü büyük olarak da Anadolu’nun futboldaki en büyüğü Trabzonspor geliyor.

Trabzon halkının futbol tutkunluğu her şeyin ötesinde… Bu adeta bir kara sevda… Trabzonspor şehrin her şeyi… İnsanlarımız futbolla yatıp futbolla kalkıyor. Trabzonspor’un kazanması, o haftayı bayram havası içinde yaşamak demektir. Bir de kaybetmişse o hafta hafakanlar basar insanı. Zaman bir türlü geçmek bilmez.

Peki, hemşehrilerimizin bağrına bastığı Trabzonspor’u ne kadar tanıyoruz?           

Trabzonspor 02 Ağustos1967 yılında kurulmuştur. 1970’te doğduğuma göre bordo mavili kulüp benden üç yaş büyüktür. Gerçi Trabzonspor kulübünün tarihini bir yıl daha geriye götürebiliriz. O zamanlar kırmızı beyaz formayı taşıyan Trabzonspor’un bir yıllık kısa tarihini de bugünkü rakama ilave ederseniz şu an itibariyle kulübümüz 56 yaşında olur. Fakat bu dönemde amatör bir ruh söz konusu olduğu için futbol otoriteleri tarafından dikkate alınmamıştır.

Trabzon’un en eski ve köklü futbol kulüpleri İdmangücü, İdmanocağı, Martıspor, Karadenizgücü takımlarıdır. Bunlar Trabzonspor’un ilk yıllarındaki futbolcu ihtiyacını karşılayarak altyapısını oluşturmuştur.

Bu güzide kulübün teşkil edilmesinde rahmetli Osman Tomruk, Sebahattin Kundupoğlu, Dr.Bahri Çerbatoğlu, Ruhan Öngür, Süha Akçay, Ziyad Nemli ve Refik Karaağaçlı'nın büyük emekleri geçmiştir.

Trabzonspor, 55 yıllık tarihinde olağanüstü başarılara imza atmıştır. Bu süre içinde, yüzüncü yıllarını kutlayan İstanbul kulüplerinin başarılarını yakalayarak, onların korkulu rüyası olmuştur.

Bordo-mavili ekip bu kısa zaman diliminde tam sekiz kez (Biri gasp edildi.)Türkiye Ligi (Süper Lig) şampiyonu olmuştur. Bir o kadar da Federasyon, Başbakanlık, Cumhurbaşkanlığı ve Süper Kupa kazanarak müzesini zenginleştirmiştir.

Türkiye’den ve dünyadan pek çok takımla yaptığımız maçlarda Hüseyin Avni Aker Stadyumu yüzlerce başarıya sahne olmuştur. Barselona, Liverbol, Aston Villa, İnter gibi dünya devleri Avni Aker’in yeşil çimlerine gömülmüştür. Bu takımlar stattan boynu bükük ayrılmışlardır. Hatta Dinamo Kiev gibi o zamanki dünya devlerini deplasmanda yenme başarısını göstermiştir Trabzonspor.

Bordo-mavili takım en son 1984 yılında Mehmet Ali Yılmaz’ın kulüp başkanlığı yaptığı dönemde şampiyon olmuştu. 2010-2011 senesinde Fenerbahçe'yle eşit puanda olmamıza ve de Fenerbahçe'nin şike yaptığı tescil edilmesine rağmen şampiyonluğumuz gasp edilmiştir. O günden beri hep zirveye oynadık ama ipi bir türlü göğüsleyemedik. Yine 1996 yılında Fenerbahçe’yle çok kritik bir maç oynadık. Avni Aker’deki bu maçtan galip ayrılsaydık kesin şampiyon oluyorduk.1-0 öne geçtiğimiz maçtan yenik ayrılarak şampiyonluğu ezeli rakibimiz Fenerbahçe’ye hediye ettik.

Öyle veya böyle 38 senedir şampiyonluk kupasını elimize almak nasip olmamıştı.

Şampiyonluk özlemi tavan yapmıştı Trabzonsporlularda. 

Şimdi yıl 2022 Trabzonspor bütün engelleri aşarak tertemiz şampiyon oldu.

Futbolda Anadolu beyi olan Trabzonspor'un şampiyon olmasında en büyük pay sahipleri olan kulüp başkanı Ali Ağaoğlu'na, teknik direktör Abdullah Avcı'ya , futbolculara ve onları her zaman destekleyen cefakâr taraftarlara teşekkür ediyorum.

Şampiyonluk bordo mavili camiaya hayırlı olsun. Daha nicelerine....