Şampiyon Derecikspor’un şampiyon hocası Eyüp Narşap’tan TAKA’ya çok özel açıklamalar

Trabzon 1.Amatör Küme Play-Off Grubunda son olarak Faroz Yalı’yla berabere kalmasına rağmen en yakın takipçisi Necmiati’nin Araklı karşısında sahadan 1 puanla ayrılmasıyla şampiyonluğa ulaşarak Bölgesel Amatör Lig’e yükselen 1985 Derecikspor Teknik Direktörü Eyüp Narşap, TAKA Gazetesi Spor Muhabiri Salih Bıyık’a çok özel açıklamalarda bulundu. Narşap, şampiyonluğun öyküsünden, Trabzon futboluna, Trabzonspor ve Trabzon ekiplerine dair çok çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Narşap şunları söyledi:

TAKIMIMIZI ANALİZ ETTİK

Soru: 1985 Derecikspor 1.Amatör Lig’de şampiyonluğa ulaşarak BAL’a yükseldi. Neler söylersiniz?

Eyüp Narşap: Ben normal oynanan ligin bitmesine 4 maç kala geldim. Lider olan bir takımdı Derecikspor. Orada daha önce beraber çalıştığımız bir oyuncu grubu vardı. Yönetim kurulu bize teklifi götürdüğünde hem kadro kalitesinin hem de yönetimin düşüncesinin bizle aynı çerçevede olduğuna emin olduk ve bu teklifi kabul ettik. Derecikspor’un lider olması ve kadro kalitesinin de iyi olması bizden önceki teknik heyetinde çok büyük bir payı var. Adem Sali hocamı bundan dolayı kutluyorum. İyi bir ekip hazırlayıp bırakmış. Kontrol altına aldığımız ekiple ilgili kendimizce halledilmesi gereken şeyler olduğuna inanıyoruz. Önce ekibimizi 1 hafta 10 gün kadar tanıma süreci gerçekleştirdik. Her ne kadar oyuncularımızı tanısak da o anki konumlarını fiziksel durumlarını oyun mantalitesini tamamen analiz etmemiz gerekiyordu. Bu analizleri yaptıktan sonra eksikleri üzerine giderek kendi oyun anlayışımızı, kendi oyun anlayışımıza uygun yapıyı oluşturabilecek fiziksel detayları tamamlamaya çalıştık. Sonra Play-Off süreci bir hafta sonra başladı. O bir haftalık süreçte kendi oyun felsefemizi oluşturmak mutlak süreçle uzun sürecekti. Bu süreyi en ekonomik şekilde kullanmaya çalıştık. Yönetimimize de teşekkür ediyoruz bununla ilgili bir kamp süreci oluşturdu bize. Bu kamp sürecinde basit detayları hallettik. Play-Off’ta sonuçları beklediğimiz seviyeye getirdik ve şampiyon bitirdik.

BAŞROL OYUNCULARIMIZIN

Soru: Sizce şampiyonluk nasıl geldi? Şampiyonluğun öyküsünü nasıl tanımlarsınız?

Eyüp Narşap: Mutlak suretle elimde çok değerli bir teknik ekip var. Doğru bir yönetim çok önemli. O yüzden yönetimimi kutluyorum. Olaya güvenli, soğukkanlı, sakin, teknik adamlarına çalışabilecek bir alan açan bir yönetimin olması önemli. Futbolu bildiğini iddia edip futbolun üzerine teknik adamların saha içindeki işleyişinin üzerine çok konuşan yönetimlerin çok iş yaptığı görülmemiş. Yönetimler, yönetim kurulunu idare etmeyi becermeli; takımını, saha içini teknik adamların yönetmesine izin vermeli. Bu konudan dolayı yönetimimi kutluyorum. Böyle bir yönetimle çalıştık. Onlar kulübü ve yönetim kurulunu idare ettiler. Takımı ve sahayı da bizim idare etmemizi sağladılar. Bununla ilgili çalışma alanını bize açtılar ve olanakları sağladılar. Herhangi bir materyal problemi de yaşamadık. Bu anlamda da bizi desteklediler. Oyuncularımızın maddi ve manevi bütün problemleri giderildi. Doğal olarak da bize çalışma ortamı oluşturuldu. Çalışma ortamı oluştuktan sonra işleyişin doğru yürüyebilmesi adına bütün fedakarlığı sergileyen bir teknik heyetim var. Buradan Yardımcı Antrenörümüz Şenol Boz hocama, kondisyonerimiz Onur Alemdar hocama, kaleci hocamız Halil İbrahim Habib hocama emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Bugün ki şampiyonluğun mimarı onlardır. Tek başına ne benim ne yönetimin ne de oyuncu grubumun başarabileceği bir başarı değildir. Bu uyumun gerçekleşmesi şampiyonluğun en önemli öykülerinden biriydi. Ama başrol oyuncularımızın. Onları alınlarından öpüyorum. Şampiyonluğu oyuncularımız çok istedi. Biz de başardık. Nasip bize oldu. Onları bu çabalarından dolayı tebrik ediyorum. Kulüp menajerimiz Bayram Yol’da şampiyonluğun en önemli mimarlarından biri oldu.

SOĞUKKANLILIK, DENEYİM VE TECRÜBE

Soru: Şampiyonluk yolunda karşınıza çıkan engelleri nasıl aştınız?

Eyüp Narşap: Benim antrenörlükte 21’inci yılım. Çok genç yaşta antrenörlüğe başladım. Doğal olarak çok büyük deneyimler yaşadım. Trabzon’da şampiyonluk deneyimi birden çok defa yaşadım. BAL’a çıkmayla ilgili serüveni birkaç kez direkten döndüm. Bunu hem Erdoğduspor’da hem de CMZ Derecikspor’da yaşadım. BAL’a çıktık dediğimiz dönemler de bu mutsuz sonu yaşadık. Soğukkanlılık, deneyim ve tecrübe önümüze çıkabilecek engelleri ne şekilde aşabileceğimiz ile ilgili bize mutlak suretle rehber oldu. Başaramadığımızda neden başaramadığımızı birilerini suçlayarak değil. Kendi eksiklerimizi gözlemleyerek kendimizi mukayese ederek bu eksikleri tamamladığınız da kendinizi de tamamlamış bir teknik adam oluyorsunuz. Buna deneyimli hocam Eşref Akyazı’nın bir sözüyle cevap vermek istiyorum, kendisini yağdediyorum, ellerinden öpüyorum. “Bilmediğinizi bildiğinizde başaracaksınız” diyordu Eşref Hocam. Biz bilmediğimizi eksik kaldığımızı öğrendiğimizde mutlak suretle kendimize yeni yollar açıyoruz. Ben bilmediğimi anladığımda büyümeye ve gelişmeye başladım. Her antrenörümüzün bilmediğini fark etmesini istiyorum. Bu bizi gelişime açacaktır. Bilmediğimizi lütfen fark edelim. Şampiyonlukları bize bilmediklerimiz getirecek.

HER MAÇIMIZ FİNAL GİBİYDİ

Soru: Birbirinden önemli karşılaşmalara çıktınız sizce şampiyonluğun kırılma noktası neresi oldu?

Eyüp Narşap: Öyle bir fikstürümüz vardı ki bizim, yani şu maç şampiyonluğun kırılma maçı oldu diyebilir miyim yani hep final oynadık. Rahat bir tane maç oynadık o da sıfır puanla sanırım 6’ncı haftaydı bize gelen Beşikdüzü Yeşilköy maçıydı. Bir tek rahat maç onu oynadık sonra ligden çekildiler. Ben ligden çekilme düşüncelerini de o kulüp için söylemiyorum hangi kulübümüz Play-Off sürecinde ligden çekiliyorsa çok ağır buluyorum. Bunun Trabzon futboluna çok büyük bir darbe olduğunu düşünüyorum. Play-Off’a çıkmış takımların çekilmesini Trabzon futboluna hakaret olarak görüyorum. Belki bazı futbolcular scoutlar tarafından izlenecek, bazı oyuncular değerli görülecek. Biz de maç oynamak istiyoruz. Bazı rakiplerimiz maç oynamadan geçti. Biz bütün maçlarımızı oynadık. O oyuncularımız maç oynayarak gelişecek.

BU BENİM İKİNCİ İŞİM DEĞİL

Soru: BAL planlamasını yaptınız mı? Kadro anlamında ne gibi değişiklikler olacak? Yönetimle görüşmeniz oldu mu?

Eyüp Narşap: Bu çok belirsiz bir durum. Bununla ilgili şu an için konuşmak çok zor. Kulübümüzün kendi gerçekleri var. Kulübümüz kendi gerçeklerini etüt edecek analiz edecek. Bir hazırlık yapacak. Bu hazırlıkların ardından teknik adam olarak bizle çalışmak isteyecek. Bizle çalışmak istedikten sonra kulübümüzün şartlarına uygun olduğuna inanıyorsak onlara evet diyerek çalışma kararı alacağız. Sonra planlama konusunu konuşacağız. Biz yönetimimizle sezonu uyum içerisinde bitirdik. Yönetimimizin de bizimle uyum içerisinde sezonu bitirdiğine dair düşünceleri var öyle söylüyorlar. Biz yönetimimizle çalışmaktan memnunuz. Yönetimimizde bizimle çalışmaktan memnun olduğunu söylüyor. Benim mesleğim bu. Ben ayın 15’inde gidip 6-7 Bin TL maaş çekip futbol takımlarında da bir şekilde ikinci işi olarak görüp idame ettiren bir teknik adam değilim. Benim mesleğim bu ikinci bir işim yok. O yüzden ben bunu en iyi şekilde yapmak zorundayım. Ben bunu en iyi şekilde yapmak istiyorsam kulübümün de en iyi şekilde yapmasını istiyorum. Onların futbol anlayışları benimle uyuştuğu sürece benim de teknik adam olarak kulübümle çalışmama gibi bir durum söz konusu değil. Kulübümle çalışmaya devam ederim. Önce onlar bizimle çalışmak isteyecek. Önce planlarını bu şekilde hazırlayacaklar. Sonra da onların plan ve şartları bizimle uyuşacak. Biz de evet deyip çalışacağız.

KENDİLERİNİ ANALİZ ETSİNLER

Soru: Çok çetin bir mücadele oldu. Mücadele ettiğiniz takımlar hakkında neler söylersiniz?

Eyüp Narşap: Futbol takımlarımız rakiplerimiz mutlak suretle bir planla sezona giriyorlar. Hepsi maddi bir külfet oluşturuyor. Öncelikle amatör yöneticilik yapan yöneticileri kutluyorum. Çünkü karşılıksız para harcıyorlar. Kayıtsız şartsız gecesini gündüzüne katıp, 1 lira geliri olmadan yeri geliyor sponsorlara yüz kızartıp hep antrenörlere iş istihdamı sağlıyorlar. Hep futbolculara kazanım sağlıyorlar. Oyunculara çalışma ortamı sağlıyorlar. O yüzden amatör yöneticilik yapan herkesi kutluyorum. Futbol takımlarımıza gelince mutlak suretle kaybedenler kazananlar düşüncelerine ulaşamayanlar hedeflerine varamayanlar olacak. Tekrar söylüyorum, olamama sebeplerini karşı takımlarda değil kendilerinde arasınlar. Kendilerini analiz etsinler. Takımlarını teknik heyetlerini bütün detaylarını gözden geçirsinler. Benim yönetimimde neyi eksik yaptığını gözden geçirmeli. Bütün takımlarımızın gelişimimi bu şekilde olacaktır.

MUTLULUĞU HAK EDİYORLARDI

Soru: Derecikspor tarihinde ilk kez BAL’a yükseldi ve bu da sizin yönetiminizde oldu. Bu size neler hissettirdi?

Eyüp Narşap: Şampiyonluk önemli bir duygu. İnsanları mutlu etmek önemli bir duygu. Sadece şampiyon olup kendi yaşadığınız sevinç değil, karşınızda sevinebiliyor olan bir kitleyi görmek çok önemli. İnsanların hayatına dokunduğunuzu hissediyorsunuz. Dünyanın en güzel şeyi kendin mutluyken etrafında başka insanların da mutlu olmasına sebep olabilmektir. Bu çok önemli bir haz. O yüzden Derecikspor halkı, Derecikspor yönetimi, oyuncuları o mutluluğu hak ediyordu. Bütün camialar çok büyük emek verdi. Sanıyorum şampiyonluğu hak edecek emeği biz vermişiz ki biz olduk. Şampiyonluğumuzun içerisinde manipüle edilebilecek hiçbir yorum yok olamaz da. Son maç berabere kalarak şampiyon olduk. Herkesin şampiyonluğumuzla ilgili saygı duymasını istiyorum. Alkışlamaktan çekinmesinler. Derecikspor’un şampiyonluğunu alkışlasınlar. Yarın başkalarının şampiyonluğunu biz alkışlarız. Başaran herkesi alkışlarız.

REAKSİYON GÖSTERDİK

Soru: Son Faroz Yalı maçında 80’inci dakikada geriye düştünüz. O an neler düşündünüz?

Eyüp Narşap: Son maçımızda saha içerisiyle teknik heyetin bağlantısı koptu. Oyuncularımız çok büyük bir stres yaşadı. Şampiyonluk geliyor geliyor stresi etkiledi. Uzun yıllardır şampiyonluk için mücadele eden oyunculardan kurulu bir kadroya sahibiz. Yaş ortalamamız düşük genç oyunculara sahiptik. Takımın takımdaşlık duygusu, takımına aidiyet duygusu o kadar yoğun oluşmuştu ki şampiyon olamayız kaygısı strese dönüştü. Oysaki çok az teknik adamın kullanacağı bir cümledir, maçtan önce şöyle bir cümle kurdum oyuncularıma; “Bu maç yenilebilirsiniz de bu yenilgiyi bütünüyle üstüme alırım rahat olun.” Bu cümleyi birçok teknik adam kullanmaz. Takımımızın üstündeki stresi almak, kaygıyı ortadan kaldırmak önemliydi. Biz geçiş oyunu oynuyoruz. Bu oyundan tamamen koptuk maçta. 1’inci bölgede çok geçiş problemi yaşadık. Oyun planını değiştirdik. Biraz kaygıdan uzaklaşınca kendimize geldik. Yediğimiz golden sonra reaksiyon gösterip golü bulduk. İyi ki o golü yemişiz belki de hiç reaksiyon gösteremeyecektik.

ŞAMPİYON OLMAKTAN DUYGULANMAM

Soru: Maçın son düdüğünün ardından sahada çok duygusal anlar yaşandı şampiyon bir teknik direktör olarak o anları nasıl anlatırsınız?

Eyüp Narşap: Beni etrafımda duygulandırabilecek en önemli şey, etrafımdaki insanların mutluluk gözyaşları dökebilmesidir. Bir kitlenin sevinebilmesine vesile olmaktır. Ben bundan mutluluk duyarım. Yoksa bir şeyi kazanmaktan duygulanmam. Şampiyon olmaktan da duygulanmam. Çünkü işimizi yapıyoruz. Daha önce de olduk yine olacağız inşallah. Teknik heyetimin verdikleri emekler sonucu onların sevinebildiğini görmek, oyuncularımı sevinç yumağı haline gelmiş gözleme sahip olmak beni duygulandıran ve mutlu eden taraftı.

YARIŞMACI BİR EKİP

Soru: Gelecek sezon için beklentileriniz nelerdir?

Eyüp Narşap: Mutlak suretle BAL Ligi’ne hakim olduğumuzu düşünüyorum. 5 yıllık bir BAL Ligi deneyimimiz var. Bu grupta şampiyon nasıl olunabilir konusunda belli bir birikime sahibiz. O yüzden şampiyonluk yarışı vermek isteyen bir yapının içinde olmak istiyorum. Öncelik benim kulübümündür. Kulübümüz bu yapıya sahip bir organizasyon oluşturacaktır diye düşünüyorum. Böyle bir organizasyonun içerisinde olmaktan mutlu olurum. Yarışmacı ve şampiyonluk ekibi oluşturmak ve bu ekibin içerisinde yer almak istiyorum.

SPORCULARIMIZA SAYGISIZLIK EDİLİYOR

Soru: Trabzon takımlarının gelişimi hakkında neler söylemek istersiniz?

Eyüp Narşap: Dışarıda çalışarak edindiğim bilgilere dayalı söylüyorum. Biz futbol olarak geriye gitmişiz. Futbolla ilgili tek iyi olan yanımız futbolcu ve teknik adam sayımız. Bu konuda iyiyiz ama nitelikli, verimli ve doğru bir işleyiş mi yönetiyoruz kesinlikle hayır. Trabzon’da tesisi olan kulüp yok. İlçe takımlarının içerisinde 1-2 tane takımın var onların da kaliteli bir tesisleri yok, hiçbir takımın yok. Trabzon dışına gittiğimizde neredeyse tesisi olmayan kulüp yok. O yüzden biz bu konuda çok gerideyiz. Antrenman sahalarının durumu ortada. Sadece ASKF’nin çabasıyla olacak iş değil. Cahit Erdem Başkan çok emek veriyor senelerdir fakat bir Cahit Erdem nereye yetsin? Merkezde inanılmaz bir saha problemi var. Bu konu gözden geçirilmeli. Trabzonspor’daki işleyiş yürüten arkadaşlar var. Sertaç bey, sahalarla ilgili sorumlu. Çok ciddi anlamda bize yardımcı oldu. Bize alan açmak imkan vermek çalışmalarımızda bize yardımcı olmak için çok çabaladı. Ben çok faydalandım kendisinden. Bu konuyla ilgili Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve siyasilerden destek bekliyoruz. Oyuncularımızın duş alacak alanları dahi yok. Bu sporcularımıza saygısızlıktır.

AVCI ÖRNEK BİR ROL MODEL

Soru: Trabzonspor şu an şampiyonluğa emin adımlarla ilerliyor. Bir teknik direktör olarak Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı’nın bu başarısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Eyüp Narşap: Abdullah Avcı hocamızı kutluyorum. Ben 42 yaşındayım. 94-95 yılından beri Trabzon futboluna hakimim. Trabzon’a bu güne kadar gelmiş ilk kez sahada tribünde basın konuşmalarından futbolun saha içi organizasyonlarından bahseden bir hocayla çalışıyoruz. Bu ilk. Bundan önceki hocalarımızın hepsi olayın duygusun, motivasyonunu, hakemini, saha içi organizasyonlarının her birini dışına alarak ele aldı. Çok kaliteli kadrolarımız oldu. Futbolu saha içinde konuşan derdini saha içinde anlatan şampiyon olabileceğine inandığım tek teknik adamla çalıştığımızı düşünüyorum ben. Türkiye’yi şu anda Avrupa’da temsil edebilecek tek teknik adam. Trabzon’un görmüş olabileceği en kaliteli teknik adamlardan biridir. Ona sahip çıkalım hocamıza destek olalım. Stadyumda maçları izleyip kendimce analizlerimi yapıyorum. Onun yaptığı bazı oyun formasyonlarıyla ilgili ben de kullanabilir miyim diye düşünüyorum. Yapmaya çalışıyorum. Örnek bir rol model.

TAKA GAZETESİ’NE TEŞEKKÜR EDERİM

Soru: Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Eyüp Narşap: Trabzon’da şampiyonluk yaşamış bir teknik adamım. Çok fazla yerel gazete var. Bütün süreçte bütün ilgi ve alakayı gazetenizden gördük. Bundan dolayı TAKA Gazetesi’ne teşekkür ediyorum. Amatör’de bir bakış açısı sergileyen kurumunuza teşekkürlerimi sunarım. Şampiyon olmuş takımın görsellerini farklı yerlerden bularak değil şampiyon olmuş takımın yanında olup o süreci yaşamak, bütün değerlerine saygı duyan, bu süreci yanında takip eden gazetenizin bu duruşu bizler için çok değerli. Bu emeğin sahibi sizlersiniz. Sizi kutluyorum. Trabzon’u Trabzon dışında temsil eden çok teknik adam var. Bu teknik adamlara Trabzon basınında da sahip çıkılsın istiyorum. Çok zor şartlarda Trabzonlu hocalar dışarıda çalışıyor. Trabzon dışında çalışan hocalara sahip çıkarak onların motivasyonunun arttırılmasını isterim.