Trabzon'daki olay, 28 Mayıs 2005’te ilçeye bağlı Kuruçam köyünde meydana geldi. Köydeki evinde yalnız yaşayan Fatime Balcı, evine giren kimliği belirsiz kişinin, bilinmeyen nedenle bıçaklı saldırısına uğradı. Saldırgan suç aleti bıçağı eve bırakıp, kaçarken, çığlık sesi üzerine eve gelen komşuları yaşlı kadını kanlar içinde buldu.

İhbar üzerine adrese gelen sağlık ekiplerince yapılan kontrollerde, 17 yerinden bıçak darbesi alan kadının, olay yerinde hayatını kaybettiğini belirledi.

İlçede jandarma ekiplerince, o dönem yapılan çalışmada evde yapılan incelemede herhangi bir şeyin çalınmadığı anlaşılırken, faile de ulaşılamadı. Yıllar önceki olay yeri incelemesinde, maktuleye ait çanta içindeki kağıt üzerinde parmak izi ile evin değişik yerlerinde şüpheliye ait olabileceği değerlendirilen kan lekeleri bulunmuş ancak süreç içerisinde de DNA incelemesi yapılan 63 kişi hakkında eşleşme sağlanamamıştı.

Cinayet 16 yıl sonra aydınlatıldı

İl Jandarma Komutanlığına bağlı Jandarma Suç araştırma Timi (JASAT) bünyesinde oluşturulan özel ekip, zaman aşımı yaklaşan faili meçhul cinayeti mercek altına aldı.

Teknik ve fiziki takipte bulunan ekiplerin, yürüttüğü titiz çalışmaların yanı sıra gelişen son teknoloji ortamında yapılan kan ve parmak izi eşlemesiyle cinayet çözüldü.

Ekiplerin hummalı çalışmasıyla, cinayeti olay tarihinde 18 yaşında olan şüpheli H.B.’nin (34) işlediği saptandı. Kan örneklerinin uyuştuğu ve cinayeti işlediğinin ortaya çıkması sonucu zanlı H.B., dün İzmir iline gitmek isterken Ortahisar ilçesinde yakalanarak gözaltına alındı. Sorgusu tamamlanan şüpheli, adliyeye sevk edildi.

AİLESİ KONUŞTU

Fatime Balcı’nın yeğeni Ogün Bakırcı, “Kendisi benim halam oluyor. 16 yıldır jandarma çalışmasını yapıyordu katilin yakalanabilmesi için. Köyde neredeyse herkesten DNA örnekleri alınmıştı. Ama yapılan incelemeler sonucunda katil bulunamamıştı. Herkes bizden şüpheleniyordu. Akrabalar arsında güven kalmamıştı. Herkes birbirinde şüpheleniyordu. Hepimiz sanık olarak ifade verdik. Kimsenin yüzüne bakamaz olmuştuk. Jandarma ekipleri bu yıl ağustos ayından itibaren yaptıkları soruşturma sonrasında bir başka şüpheliye rastladılar. Olay yerinde delil olarak kan örneği vardı. İşte o kan örneğinden 16 yıl sonra katil bulunmuş oldu. Katil cinayet işlendiğinde 17 yaşındaydı. Şimdi cezaevini boylamış oldu. Bizler de aklanmış olduk” dedi.

Kendisinin de şüpheli olarak gözaltına alınıp ifade verdiğini hatırlatan İsmail Akdemir de, “Olayda ilk şüpheli olarak evimi basıp beni aldılar. Benim eşimin halası oluyor öldürülen. Eşimle beraber gider yardım ederdik rahmetliye. Yakacak işlerini hallederdik, ihtiyaçlarını karşılardık. Yıllardır şüpheli olduğumuz ve katil bulunamadığı için herkes bize katilmişiz gibi baktı. Yıllar geçse de adalet yerini buldu. Bizde üzerimizdeki katil etiketinden kurtulmuş olduk” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim