Trabzon Büyükşehir Belediyesi ocak ayı toplantıları başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, salonda bulunan Meclis üyeleri, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi ve TİSKİ Genel Müdürlüğünün üst yöneticileri ve basın mensuplarını selamlayarak Meclis toplantısının açılışını gerçekleştirdi. Başkan Zorluoğlu, 2022 yılının ilk meclis toplantısını takip eden, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, MHP İl Başkanı Bekir Sıtkı Tarım, CHP İl Başkanı Ömer Hacısalihoğlu ve İYİ Parti İl Başkanı Azmi Kuvvetli’ye gösterdikleri ilgi nedeniyle teşekkür etti.

ŞEHİTLERİ ANDI

Toplantıya şehitleri anarak başlayan Başkan Zorluoğlu, “Geçtiğimiz günlerde Suriye'de, Irak'ın kuzey bölgesinde ve Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde şehitlerimiz oldu. Buradan bütün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, yakınlarına ve milletimize baş sağlığı dileklerimi iletiyorum” dedi. 

BAŞSAĞLIĞI DİLEKLERİNİ İLETTİ

Geçtiğimiz günlerde babasını kaybeden Köprübaşı Belediye Başkanı Ali Aydın’a da sabır dileyen Başkan Zorluoğlu, “Belediye Meclis Üyemiz, Köprübaşı Belediye Başkanı Ali Aydın ağabeyimizin kıymetli babası Rahmeti Rahmana kavuştu, uğurladık. Amcamıza Allah’tan rahmet diliyoruz. Değerli Başkanımıza Mevla’m sabırlar ihsan eylesin” diye konuştu.   

BAŞKAN KARAL’I TEBRİK ETTİ

Trabzon Kent Konseyi seçimlerine de değinen Zorluoğlu, “Cumartesi günü Trabzon Kent Konseyi seçimleri yapıldı. Trabzon Kent Konseyi Başkanlığına yeniden seçilen Prof. Dr. Hasan Karal Bey’i ve yönetim kurulu üyelerini tebrik ediyoruz. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı. 

ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ’NÜ KUTLADI

Tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü de kutlayan Başkan Zorluoğlu, “Bu vesileyle tüm basın çalışanlarımızın bu güzel gününü tebrik ediyorum. İnşallah nice senelerde güzel haberlerle vazifelerini yapmalarını diliyorum” şeklinde konuştu.  

MEMURLARA %120 ‘SOSYAL DENGE’ ZAMMI YAPILDI

Bugün memurlar için imzalanan Sosyal Denge Sözleşmesi ile ilgili de bilgi veren Başkan Zorluoğlu, “Büyükşehir Belediyesi ve TİSKİ’deki memurlarımızı yakından ilgilendiren bir konu. Sosyal Denge Tazminatı Sözleşmesi imza törenini BEM-BİR-SEN Genel Başkanı Levent Uslu Bey ile beraber imzaladık. Bugüne kadar işçilerimiz ve tüm personelimiz için yaptığımız iyileştirmelere devam ettik. Bir adım daha attık. Geçtiğimiz yıl toplu iş sözleşmesinde belirlenen üst sınır olan yüzde 120 sosyal denge tazminatını memurlara vermeyi kararlaştırdık ve bunun sözleşmesini de yaptık. Büyükşehir Belediyesi ve TİSKİ bünyesinde çalışan personelimize hayırlı olsun. Göreve başladığımız günden itibaren hem işçi hem memur personelimize hakikaten çok üst düzeyde ücret iyileştirmeleri yapmış bir yönetimiz. Buna bu şekilde devam ediyoruz. Çünkü inanıyoruz ki ekonomik anlamda çok fazla sıkıntı çekmeyen personelimizin bu durumu işlerine olumlu etki ediyor ve iş kaliteleri daha da fazla artırıyor” dedi.

TÜM PERSONEL EŞİT PROMOSYON ALACAK

Banka promosyonu konusuna da değinen Başkan Zorluoğlu, “Maaşların yatırıldığı banka promosyonu konusunda sözleşme sona ermişti. Üç yıllık yeni periyot başlayacaktı. Güzel bir pazarlık sonucunda bu işi de neticelendirdik. Vakıfbak en iyi teklifi verdi. Hiçbir statü ayrımı yapmadan, maaşı azdı çoktu bakmaksızın herkesi aynı kabul ettik. Şubat ayı içerisinde yaklaşık 8 bin 300 lira  promosyon ödemesi,  Büyükşehir Belediyesi ve TİSKİ personelinin tamamına verilecek” diye konuştu.

ŞAMPİYONLARI KUTLADI 

Büyükşehir Belediyesinin spora ayrı bir önem verdiğini de dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Bu çerçevede Tekirdağ'da düzenlenen U23 Kadınlar Güreş Türkiye Şampiyonası’nda Mehtap Gültekin, Türkiye Şampiyonu oldu. Seher Nur Bulut Türkiye 2.’liği, Vahide Nur Gök, Özge Fındıkçı ve Ebru Yılmaz ise Türkiye 3.'lüğü elde ettiler. Büyükşehir Belediyespor, alınan bu sonuçlar neticesinde takım halinde de Türkiye Şampiyonu oldu. Bütün sporcularımızı gönülden tebrikleri ediyoruz. Yine Tayland’ın Bangkok kentinde yapılan U-23 kadınlar Dünya Muaythai Şampiyonası’nda 63,5 kilogramda mücadele eden 19 yaşındaki Trabzonlu milli sporcu Tuğçe Bektaş, dünya şampiyonluğuna ulaşmıştır. Genç sporcumuzu gönülden tebrik ediyorum. Ankara’da düzenlenen Dünya Kulüpler Şampiyonası’nda İtalyan ekibi Imoco Volley'i 3-2 yenen Vakıfbank Kadın Voleybol Takımı, Dünya Kulüpler Şampiyonu oldu. Daha önce 2013, 2017 ve 2018 yıllarında bu kupayı müzesine götüren Vakıfbank, 4. Kez Dünya Kulüpler Şampiyonası'nda mutlu sona ulaşmıştır. Millet adına büyük ve gurur duyduğumuz bir başarı. Vakıfbank kulübünü de gönülden tebrik ediyoruz” şeklinde konuştu. 

SERGİ VE YARIŞMA İLGİ GÖRDÜ

Kızlar Manastırı’nda aralık ayında düzenlenen etkinliklerle ilgili de açıklama yapan Başkan Zorluoğlu, “Kızlar Manastırı’nda Bükreş Osmanlı Doğu kalıbındaki şehir kolajı sergisi gerçekleştirildi, çok da ilgi gördü. Yine geleneksel hale gelen karikatür yarışmamız yapıldı. 31 şehirden 190 sanatçı 300 eserle katıldı. ‘2020 Bi Garip Sene’ isimli karikatür yarışmasında dereceye giren sanatçılara Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi’nde ödüllerini takdim ettik” dedi.

ENGELSİZ TAKSİ ENGELLERİ AŞIYOR

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, sosyal programların ardından, yürütülen faaliyetlerle ilgili de bilgilendirmede bulundu. Devam eden projeler arasında aralık ayında özellik arz eden çalışmalarla ilgili bilgi veren Başkan Zorluoğlu şu ifadeleri kullandı; “Geçtiğimiz günlerde Engelsiz Taksi uygulamasını kamuoyu ile paylaştık. Japonya Büyükelçiliği'nin sağladığı finansmanla bir araç temin edildi. Tam teşekküllü hale getirdik ve burada yaptığımız küçük merasimle engelsiz taksi uygulamamızı hizmete koyduk. Şu anda bir tane ama önümüzdeki günlerde ihtiyaca göre sayısını 3’e, 4’e, 5’e kadar çıkarabileceğiz. Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığımız koordinasyonunu yapacak. Engelli vatandaşlarımız ALO 153 TİKOM merkezine ulaştığında, evlerinden alınıp istedikleri yere gidebilecekler. 7/24 bu hizmeti sağlayacak kapasitemiz var. Japonya Büyükelçiliği ve Japonya hükümetine yaklaşık 60 bin dolarlık hibe desteği için teşekkür ediyoruz.”

İLÇE BELEDİYELERİMİZLE ÇALIŞIYORUZ

“Karla mücadele çalışması konusunda artık profesyonelleştik. İlçe belediye başkanlıklarımızla beraber çalışıyoruz. Yaptığımız protokoller çerçevesinde bilhassa kırsaldaki karla mücadele sürecini gayet başarılı şekilde devam ettiriyoruz. İlçe belediye başkanlarına ve ekiplerine gösterdikleri özveri nedeniyle teşekkür ediyorum.”

CAZİP HALE GETİRECEĞİZ

“Uzun Sokak taban düzenlemesi tamamıyla bitirildi. İyi bir çalışma olduğunu düşünüyoruz. Şehrimize yakıştı. Şimdi sıra, çevresindeki binaların cephe sağlıklaştırmasına geldi. Proje üzerinde son rötuşları yapıyoruz. İnşallah Uzun Sokak, Kunduracılar ve Maraş’ın da cephe sağlıklaştırmasını yaparak, buraları çok daha cazip bir hale getirmek istiyoruz.”

SPORDA PERFORMANS ÖLÇÜM VE YETENEK MERKEZİ’NDE SONA GELİNDİ

“Türkiye’de 2.’sini Trabzon’da yapmakla gurur duyduğumuz Sporda Performans Ölçüm ve Yetenek Merkezi yatırımımızda sona geldik. Geçici kabulü yapılmıştır. Donanımı daha önceden satın alınmıştı. Burada şehrimizden çok önemli sporcuları yetiştirecek bir altyapıyı oluşturuyoruz. Çok küçük yaşlardan itibaren gençlerimizin, çocuklarımızın performanslarını ölçmek, hangi çocuğun hangi spora yatkın olduğunu belirlemek açısından çok önemli bir görev yapacak. İnşallah kısa bir zaman içerisinde resmi açılışı gerçekleştireceğiz.”

ÇOCUK TRAFİK EĞİTİM PİSTİNİ HİZMETE AÇACAĞIZ

“Çocuk Trafik Eğitim Pisti, bazı şehirlerimizde var. Çocuklarımızın trafik bilinciyle büyümesi için yapılan bir çalışma. Geçici kabul yapılmıştır. İş kapsamında; gözetleme binası, derslik ve ilk yardım binası, benzin istasyonu, tren ve bisiklet yolu, AFAD spor ve eğitim alanı, açık eğitim alanı, küçük yaş grupları için parkur yapılmıştır. Stadyumun en doğusunda geniş bir alanda kurduk. İnşallah önümüzdeki günlerde hizmete açacağız.”

YOMRA VE OF’A HAYIRLI OLSUN

“Yomra ilçesi Trabzon Caddesi'nde Orta Refüj Düzenlemesi tamamlandı.  Geçici kabulü yapıldı. Aydınlatması da tamamlandı ve güzel olduğunu düşünüyoruz. Yomra ilçemize hayırlı olsun. Yine Of İlçesi Sanayi Caddesi Yaya Kaldırımı ve Orta Refüj Düzenlemesi, geçici kabulü yapıldı.”

KEYİF VEREN ALANLAR OLUŞTURUYORUZ

“Trabzon’a yakışır yeni taksi durakları yapıyoruz. Akçaabat, Kalkınma, Sahil-Moloz, Çömlekçi ve Erdoğdu’da şehri güzelleştiren, estetik küçük dokunuşlarla keyif veren alanlar oluşturuyoruz. Bu çalışmalara devam edeceğiz.”

DÖRT BİR TARAFI GÜZELLEŞECEK

“Ortahisar Millet Bahçesi tamamlandı ve hizmete açıldı. Çok da keyifli bir alan oldu. Kuzey tarafındaki binaları da yıktık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımıza bir sözümüz vardı. Batıdaki binaların cepheleri kötü olmuştu. Oranın cephe sağlıklaştırma projesi tamamlandı, ihaleye çıktık. 16 adet bina, 4.500 m² cephe yüzey mantolama, dış cephe boyama yapılacak. Trabzonspor’la ilgili de bazı figürler koymayı planlıyoruz. Tamamlandığında Ortahisar Millet Bahçesi’nin dört bir tarafı estetik anlamda güzel bir hale gelecek.”

ÇUKURÇAYIR’A PARK YAPILACAK

“Çukurçayır bölgesinde çok büyük bir nüfus yaşıyor. Uzun zamandır büyük bir parkın eksikliği yaşanıyor. İhalesini ve yer teslimini yaptık. 5 buçuk milyonluk bir iş. Tamamlandığında çocuk oyun alanları, çatılı piknik masaları, yürüyüş yolları ile ağaç dokusu bozulmadan yoğun nüfusa hizmet edecek bir hale gelecek. Parkımızı 2022’nin ikinci yarısında hizmete açmayı hedefliyoruz.” 

TRABZON SU TEMİN PROJESİ HIZLA DEVAM EDİYOR

“Trabzon Su Temin Projesi şu anda üzerinde çalıştığımız en büyük yatırımlardan bir tanesi. Şu ana kadar 187 km içme suyu hattı, 18 km yağmur suyu hattı,  12 km kanalizasyon hattı, 134 km fiber optik hattı, 12 km doğal gaz hattı yapımı tamamlanmıştır. Bunların büyük bir bölümü şehir merkezlerinde tamamlandı. Şu ana kadar 4.111 adet binanın canlı bağlantısı yaptık ve 23.875 aboneye yeni hattan su vermeye başladık. Ve bu abonelerden yok denecek kadar az şikâyet alıyoruz. Yapılan iş düzgün yapılmış, yeni su verdiğimiz hatlardan hiçbir sorun yaşamıyoruz.”

 ÇEVRE DOSTU YATIRIM

“Esiroğlu İçme Suyu Tesisi HES Projemiz, Büyükşehir Belediyemizin özel bir projesi. Enerji maliyetleri yüksek. Biz Esiroğlu’nda yaklaşık 37 milyon bedelle bir adet HES gerçekleştirdik. Ve 5 adet azami 500 kw kapasiteli ısı pompası yapılmıştır. Yeni güncellenen tarifeye göre aylık ortalama 2.000.000 TL, yıllık 24.000.000 TL TİSKİ’nin geliri olacak. Bu TİSKİ’nin yıllık enerji bedelinin yarısını karşılayabilecek bir büyülüktür. Yenilikçi bir yaklaşım ve çevre dostu bir yatırım olarak da hakikaten TİSKİ Genel Müdürlüğümüz önemli bir başarıya imza atmıştır. Genel Müdürümüzü ve emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.”

SORUN TARİHE GÖMÜLECEK

“Ortahisar İlçesi Kanalizasyon ve Yağmur Suyu İnşaatı kapsamında; 24 bin 600 metre kanalizasyon ve yağmur suyu hattı yapılmıştır. 16 mahallede 127 bin 600 kişiye hizmet veriyoruz. Bu yağmur suyu ve kanalizasyon yatırımları sayesinde, yağmurlar yağdığında ben evde eskisi kadar endişelenmiyorum. Bu yaz Trabzon’da çok yağmurlar yağdı ama ufak tefek sıkıntılar dışında bodrum katları suyla dolmadı. Bunlara TİSKİ’nin bu yıl ilave yapacağı yağmur suyu kanallarıyla Trabzon bu sorunu tarihe gömmüş olacak.”

RESMİ AÇILIŞINI YAPACAĞIZ

“Araklı ve Sürmene’de büyük bir işimiz vardı. Sadece İçme Suyu Şebeke Hattı değil aynı zamanda büyük bir içme suyu arıtma tesisi yaptık. Önümüzdeki günlerde oranın resmi açılışını yapacağız. Araklı ve Sürmene merkezi ile bazı mahallelerin temiz ve sağlıklı içme suyu almasını sağlayacak yapıyı oluşturmuş olduk.”

KARLIK VE KİREÇHANE TERFİ SİSTEMİ TAMAMLANDI

“Ortahisar ilçesinde bir kronik sorunumuz vardı. Her sene yaz aylarında Karlık, Kireçhane, Karakaya grubunda içme suyu krizi oluşuyordu. Hem kaynakların kuruduğu hem nüfusun geldiği dönemlerde sorun oluyordu. Müdahale ettik. TİSKİ iyi bir projeyle Esiroğlu tesislerimizden direkt hat çekmek suretiyle 50 litre saniye ilave su verdi. Bu yaz oradan az sıkıntı yaşandı. Önümüzdeki yaz orada sorun olmayacak şekilde Karlık ve Kireçhane Terfi Sistemi tamamlanmış oldu. O bölgedeki 32 mahallede 25 bin vatandaşımıza hayırlı olsun.”

İLÇELERDE MUHTELİF ÇALIŞMALAR YAPILDI

“Çaykara İlçesi Muhtelif Mahalleleri İçme Suyu ve Kanalizasyon İnşaatı tamamlandı. 20 km içme suyu isale hattı ve değişik imalatları gerçekleştirdik. Uzungöl Mahallesi kanalizasyon inşaatı da tamamlanan işlerimizden bir tanesi. Muhtelif ilçe yollarında içme suyu ve kanalizasyon arızalarından dolayı bozulan kısımların parke imalatları yapıldı. Muhtelif ilçelerde yağmur suyu ve kanalizasyon inşaatı yapımları tamamlandı. Su depoları onarımı ve yeni su depoları ilave edildi. Trabzon ilçelerinde muhtelif mahallelerde içme suyu hatları yapıldı.”

DURAN YA DA ERTELEDİĞİMİZ BİR YATIRIMIMIZ YOK

“Projelerimizi genel olarak değerlendirdiğimizde ekonomik sıkıntılarımız olmakla birlikte yatırımlarımızın sorunsuz şekilde gerçekleştiğini belirtmek isterim. Büyükşehir Belediyesinin büyük küçük birçok yatırımı aynı anda yükseliyor. Yüklenicilerimizin spesifik sıkıntılarını çözmek suretiyle onları da diri tutmaya çalışıyoruz. Zaman zaman zorlandığımız yatırımlarımız oluyor ama bu manada duran ya da ertelediğimiz bir yatırımımız yok.”

GÜNDEM MADDELERİ GÖRÜŞÜLDÜ

Başkan Zorluoğlu’nun açıklamalarının ardından Meclis gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Meclis toplantısı, 22 gündem maddesinin görüşülüp ilgili komisyonlara havale edilmesinin ardından sona erdi.

Editör: TE Bilisim