‘Karadeniz bölgemizin olmazsa olmazı fındık, bölge üreticimizin her sene can simidi gibi sarıldığı bir gelir kaynağıdır. Türkiye fındığı dış piyasada tercih edilen bir durumdadır. Gerek damak tadı gerekse lezzeti açısından özellikle dış devletlerin ve çikolata firmalarının tercih ettiği bir üründür. Dış piyasanın bu açıdan bu tercihi fındığımızı dünyanın % 75 hatta bazen % 90’lara varan dünya ihtiyacını karşılamaktadır.

2 MİLYAR DOLAR

Bu tercih ülkemize yaklaşık 2 milyar dolar gelir sağlamaktadır. Ülkemizde tarım ürünleri içinde ülkeye gelir getiren ürünlerin % 15’ini sadece kendi başına fındık sağlamaktadır. Hangi açıdan bakarsanız bakın hem üretici hemde Türkiye ekonomisi için bir numara gelir kaynağıdır. Bu nedenle fındık bölgemizin ve ülkemiz için vazgeçilmez bir üründür.

Geçmiş yıllarda fındığın, 4-5’i geçmeyen büyük fındık ticareti yapanların eline mahkum edilmesi, ufak tüccar  da dahil olmak üzere üreticimizle birlikte hep mağdur edilmiştir. Geçmişte yanlış raporlar, yanlış uygulamalar neticesinde üreticilerimiz çok mağdur edilmiştir.

GENEL BAŞKANINI UNUTMADI

Bu mağduriyeti önlemek, fındığın gerçek fiyatı olan maliyetinin üzerinde bir fiyatla gerçek manada değerini bulması için, bizler ziraat odası ve ziraat odaları olmak üzere, başta sn. Genel Başkanımız Şemsi BAYRAKTAR’ın öncülüğünde büyük bir mücadele verdik .Gerek  TV ekranlarında gerekse basın yolu ile fındıkta ki istikrarsızlığın  ve fındıktaki mağduriyetin giderilmesi yolunda hangi adımların atılması gerektiğini adeta haykırarak yetkilileri hem uyardık hemde fındığa sahip çıkmaları için her türlü çağrımızı, hiçbir şeyden çekinmeden yaptık.

Bu haykırışımız iki seneden beri karşılık buldu, ne dedik? Ülkemizde fındığın alıcıları tek ele düşürülerek fındık üreticisini adeta baronların eline terk edildi. Bu yaklaşım olmayan serbest piyasada, üreticinin çok olduğu alıcının az olduğu (Büyük firma olarak)piyasada rekabet oluşmaz, sonra da bu piyasaya  serbest piyasa denmez dedik.

TMO’NUN DEVREYE GİRMESİ

Başka ne dedik? Devlet bu olumsuzluğu çözmek için, bu gidişata dur demesi için TMO’yu devreye sokmalı fındık alımı yapmalıdır. Ayrıca fındık hasadı başlamadan fiyatların açıklanması gerekir dedik. Devlet 2018’de üreticinin elinden fındığı ucuza çıktıktan sonra fiyat açıklaması yapması kabul edilebilir bir şey değildi. Ayrıca devlet lisanslı depolar oluşturarak üreticiden aldığı fındığı depolarda bozulmadan muhafaza etmelidir. Eğer bu çağrılarımıza devlet kulak verir bu uygulamalar yürürlüğe sokulursa fındığa da devlet maliyetinin üzerinde bir fiyat verirse üretici bundan memnun olur ve oda emeğinin karşılığını alırsa, üretici fındık bahçesine girer fındığa daha iyi bakım yaparak fındıktaki kaliteyi ve rekolteyi arttırırız yaklaşımı anlam buldu .

 Devlet bu uyarılarımızı dikkate alarak 2018 den sonra 2019 ve 2020 yıllarında TMO yu devreye sokup ,hasat başlamadan da fiyat açıklaması üreticimizin memnuniyetine sebebiyet verecek sonuçları  meydana getirmeye başladı .
2020 yılı bu açılardan bakıldığı zaman bir dönüm noktasıdır. Devletimizin TMO yu devreye sokması, fındık hasadı başlamadan fiyat açıklaması, serbest piyasada  da rekabeti arttırmaya sebebiyet vermiştir. Fındık fiyatları üreticimizi memnun etmiş artık fındık bahçesine girmeye fındığa bakmaya üretimi ve kaliteyi arttırmaya sebebiyet vererek geri dönüşü olmayan istikrarlı bir yürüyüşe geçmiştir. % 50 randıman Levant kalite 22 TL, Giresun kalite 22,5 TL olması fındıkta fiyat istikrarını yavaş, yavaş  sağlanma yolunda emin adımlarla ilerlediğini görmek, bizleri üreticilerimiz adına sevindirmiş ve mutlu etmiştir.

25 TL’YE OTURSUN

Bundan sonra önümüzdeki yıllarda da devletin vereceği fiyatta da artık bu rakamların üzerinde seyredecektir. Bu atılan adımlar, fındıkta  daha da istikrar getirecektir. Ayrıca verilen dönüm başı alan bazlı destekte bu rakama eklendiğinde üreticimiz fındığına daha çok zaman ayıracak ve daha kaliteli, rekoltesi yüksek fındık için ellerini sıvayıp fındık bahçelerine daha istekli girecektir. Bu da daha kaliteli fındık daha çok fındık demek olacaktır.

Devletimizin bu yaklaşımı devam ettikçe serbest piyasa koşulları sağlanacak, piyasada da fındık fiyatlarının  25 TL’nin üzerinde seyredeceğini düşünüyorum.

Bu durumdan hem üreticimiz hem  de devletimiz daha çok kazanacaktır. Artık önümüzü görüyor ve gelecek için fındık üreticisinin yüzü daha çok gülecektir.’
Editör: TE Bilisim