Kozoğlu Trabzon özelinde rekolte komisyon tutanağına ihracatçı temsilcisinin bugün imza atmadığını belirterek, ihracatçının rekolteyi yüksek göstermeye çalışarak üreticinin alın terini yok saymak niyetinde olduğunu kaydetti.  

İHRACATÇI HER ŞEYİ BİLİYOR ÖYLE Mİ?!

İhracatçıların Fındık Rekoltesi Tahmin Komisyonu’nu hiçe saydığını ifade eden Kozoğlu, “İhracatçı Tarım Bakanlığı’ndaki teknik elemanları hiçe sayıyor, Fındık Araştırma Kurumu’ndan, Ziraat odalarından mühendisleri hiçe sayıyor. Komisyon içinde rekolte konusunda uzmanlaşmış insanlar var. Bunlar hiçbir şey bilmiyor, ihracatçı her şeyi biliyor öyle mi?! Ben ne dersem o anlayışı içindeler. Dün Trabzon’da rekolte sayımı yapıldı, ihracatçının temsilcisi bugün tutanağı bağlamak için yapılan toplantıya gitmedi ve imza atmadı. Her dönem böyle yapıyorlar. İnsanların emeklerine el koyup fiyatı düşürmeye çalışıyorlar. Ama bu çabaları kursaklarında kalacak. 30 liranın altında bir fiyat istemiyoruz. Maliyetleri hesap ettik. 16 ilde fındık yetiştiriliyor. 30 liranın altında bir fiyat üreticiyi kurtarmıyor. Üreticinin beklentisi 30 liradır” dedi. 

FİYAT HAFTAYA AÇIKLANIR!

Fındık fiyatının hala açıklanmadığını da ifade eden Kozoğlu, “İkinci bir rekolte yapılıyor, Cuma Günü bitecek. Fiyat haftaya açıklanır kanaatindeyiz.  Rekolte Tahmin Komisyonu’nda herkes var. Tarım Bakanlığı’nın elamanları var, ziraat odası, borsa, ticaret odaları, FKB, üniversiteler var. Rekolte kararının tek elden yapılması için 2016’da bir karar alındı herkes de buna onay verdi. Ondan sonra Tarım Bakanlığı rekolteyi yaptı. İhracatçılar rekolteye itiraz ettiler. Ondan dolayı ikinci rekolte yapılıyor. Bakanlığın bu istekleri kabul etmesi normal değil. Yarın başka biri rekolteyi kabul etmiyorum derse ne olacak? Arazilerde dallardaki fındık sayılıyor. Fındık çotanağında kaç tane sağlam fındık var, bir ocakta kaç tane dal var, bir dönümde kaç tane fındık dalı var. İstatistiki verilere göre bir rekolte tahmini yapılıyor ama ihracatçı bu tahmini imzalamıyor” şeklinde konuştu.  Öte yandan Trabzon için yapılan ikinci fındık rekoltesi tahmininin de 44 bin ton civarında şekillendiği iddia edildi.
 

Editör: TE Bilisim