On binlerin umudu olan fındık için yeni umutlar doğmaya başlarken, bu umutlara yeşeren fındık dalı da destek veriyor.  Tarihi belgelerde günümüzden 2300 yıl önce Türkiye'nin kuzeyinde, Karadeniz kıyılarında üretilen fındık fındık, üreticisinin yüzünü hiç güldürmedi.   Fındığın son 6 yüzyıldan beri Türkiye'den diğer ülkelere ihraç edildiği bilinirken Türkiye’de bir değer bulamamsı da tartışılan konuların başını çekiyor. Dünya’nın fındık üretimi için gerekli uygun hava koşullarına sahip bir kaç ülkesinden biri olan Türkiye, toplam dünya üretiminin % 75'ini, ihracatının ise % 70-75'ini karşılıyor.

İKTİDAR BELEDİYESİNİN HAKİM OLDUĞU İLDE KENTTE HALK MUHALİFLE AYNI DÜŞÜNCEDE

Adalet ve Kalkınma Partisi Belediyesi’nin hakim olduğu Giresun’da genel olarak vatandaşlar, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile aynı görüşte. Kılıçdaroğlu'nun, " Fındık en az 4 dolar, yani 35 TL olmalı"  sözünden hareketle yorum yapan vatandaşlar kıyası ise çürük zeytin ile yaptı. Orta dereceli bir zeytinin 25 liraya kadar yükselişte olduğuna dikkat çeken Giresunlu vatandaşlar 4 ülkenin özellikle istediği fındığın Kılıçdaroğlu'nun dediği gibi 35 TL olması gerektiğini savundu.  Her fındık mevsimi mevsimlik işçilerin aldıkları yevmiyeyle,  fındık öncesinde bahçeye yapılan işlemlerin fındıktan gelecek kazancın önüne geçtiğini belirten üreticiler hesaplamaların doğru yapılması gerektiğini anımsattı.

30 KİLOMETRE FINDIKLIK VAR

Bir milli gelir olarak kabul edilen fındıkla ilgili olarak üreticiler uygulanan politikaların da yanlış olduğunun altını çizdiler. Fındığı üreticiden önce mecliste temsil edenlerin daha iyi olmaması gerektiğine işaret eden üreticiler her yıl gurbetçilerin ellerinden bir  fırsatla alınan mahsule de ayrıca tepki gösterdiler.  Bir arada Karadeniz sahillerinde yoğun bir şekilde yer alan fındık bahçeleri, sahilden içeriye doğru en fazla 30 km'yi geçmeyen alanda bulunuyor. Batı Karadeniz'de Zonguldak'tan (İstanbul'un doğusu) başlayarak doğuya doğru tüm Karadeniz boyunca deniz ve dağlar arasında yeşil bir kuşak gibi hemen hemen Gürcistan sınırına kadar uzanıyor.

SEDAT KARAKAYA

Editör: TE Bilisim