400 BİN ÇİFTÇİ FINDIKLA UĞRAŞIYOR

Genellikle küçük arazilerde ve aile işletmeciliği biçiminde yapılan fındık tarımı, üreticisini her ne kadar memnun etmese de geçim kaynağı olduğu için vazgeçilemiyor. 

Ülkemiz bazında yaklaşık 600.000 hektar arazi üzerinde yapılan tespitlerde 400.000 kadar çiftçinin fındık üretimiyle uğraştığı aşikar. Yetkili kaynaklara göre ise fındık, yetiştirildiği bölgede doğrudan ya da dolaylı olarak yaklaşık 8 milyon nüfusu ilgilendiriyor.

ŞİFA DEPOSU

Giresun başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi’nde arazi eğimi çoğunlukla yüzde 20’nin üzerinde. Türkiye’nin en fazla yağış alan bölgesinde yetiştirilen fındık büyük bir şifa deposu olmasının yanısıra ağaçları; erozyon tehlikesine karşı da bir kalkan konumunda. FİSKOBİRLİK’in resmi sitesinde ise ayrı bir detay dikkat çekiyor. Resmi internet sitesinde fındığın anatomisi anlatılırken; önceleri kuruyemiş olarak tüketilen fındığın, gıda sanayiinin gelişmesiyle birlikte kullanım alanının genişlediğine dikkat çekiliyor. Yine verilen detaylarda fındığın; çikolata, bisküvi, şekerleme, tatlı pasta, dondurma imalatında yoğun olarak kullanıldığına, ununun, çikolatalı ürünlerin temel unsuru olduğuna vurgu yapılıyor. Son olarak sağlık yönünde fındık ve fındık ürünlerinin, uzmanlarca çocukların beslenmesinde özellikle önerildiğine de temas ediliyor. 

Sedat KARAKAYA

TAKA

İlgili Galeriler
Anahtar Kelimeler:
Fındıkçiftçi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.