Ayrıca, Trabzon Valiliği'nde ise Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey'in de yer aldığı kriz merkezi oluşturuldu.

Trabzon'un 11 ilçesinde başlayan ve 15 noktada devam eden örtü yangınları söndürülmeye çalışıyor. Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, 'Ciddi bir rüzgar var. Örtü yangını çok çabuk bir şekilde ilerleyebiliyor. Birinci derece riskli gördüğümüz yerlerde ekiplerimiz kritik noktalarda bekliyor.' dedi.

Trabzon'un Arsin ilçesine bağlı Güneyce Mahallesi'nde ormanlık alanda akşam saatlerinde bilinmeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü ve itfaiyenin yanı sıra İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri sevk edildi. Ekipler, kentin 11 ilçesinde başlayan ve 15 noktada devam eden örtü yangınlarını söndürmeye çalışıyor.

Trabzon'da dün akşam saatlerinde Akçaabat, Araklı, Arsin, Çaykara, Dernekpazarı, Köprübaşı, Of, Sürmene, Ortahisar ve Vakfıkebir ilçelerinde çıkan örtü yangınları üzerine

Vali İsmail Ustaoğlu başkanlığında kriz masası oluşturuldu.

Karadeniz'de 26 noktada orman yangını: Tarım arazileri zarar gördü, 5 ev kül oldu!

Bu kapsamda Ustaoğlu, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, ilgili kamu kurum müdürleri ile diğer yetkililer çalışmaları yerinde inceledi.
Örtü yangınının en fazla yaşandığı Arsin ilçesi Güneyce Mahallesi'ne gelen yetkililer, burada çalışmalar hakkında ilgililerden bilgi aldı.

Ustaoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, toplamda 37 noktada yangın çıktığını belirterek, ekiplerin yapığı müdahaleler sonucunda 22 noktadaki yangınların söndürüldüğünü ifade etti.

Kentin 15 bölgesinde halen yangınların devam ettiğini dile getiren Ustaoğlu, "Büyükşehir Belediyesine ait 15 araçla itfaiyenin söndürme çalışmaları sürüyor. Orman Genel Müdürümüz ve yardımcısı Trabzon'a geldiler. Civar illerden de ilimize 35 araç ve 212 personel gelerek ekiplerimize destek olacaklar. Tüm kurumlarımızla birlikte örtü yangınına karşı seferber olduk." dedi.

Ustaoğlu, farklı ilçelerde meydana gelen örtü yangını söndürme çalışmalarının titizlikle devam ettiğine işaret ederek şu değerlendirmelerde bulundu:

"Valiliğimiz bünyesinde kriz masamızı oluşturduk. Sadece Arsin ilçemizde tehlike arz eden 3 evimizde toplamda 6 vatandaşımızı tahliye ettik. Şu an itibariyle özellikle vatandaşımızın can güvenliği noktasında sıkıntı oluşturacak bir tehdit öngörmüyoruz. Ama gördüğünüz bölgede gibi ciddi bir rüzgar var. Özellikle gecenin ilerleyen saatlerinde bir fırtına bekliyoruz. Ancak tüm ekiplerimizle birlikte çalışmalarımız devam ediyor. Ekiplerimiz, hazırlıklı olarak bekliyorlar."

Örtü yangınında 3 ilçede baraka diye tabir edilen 6 evin kullanılmaz hale geldiğini kaydeden Ustaoğlu, "15 noktada çıkan yangını henüz kontrol altına alamadık. Ciddi bir rüzgar var. Örtü yangını çok çabuk bir şekilde ilerleyebiliyor. Birinci derece riskli gördüğümüz yerlerde ekiplerimiz kritik noktalarda bekliyor." diye konuştu.

Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Ustaoğlu, Güneyce Mahallesi'nde şu ana kadar 50 hektarın üzerinde bir alanın yandığını ama net bilginin gün ağarınca ortaya çıkacağını söyledi.
Ustaoğlu ve beraberindekiler daha sonra Akçaabat ilçesinin Akçaköy Mahallesi'nde çıkan örtü yangını söndürme çalışmalarını inceleyerek yetkililerden bilgi aldı.

Kriz merkezi oluşturuldu

Trabzon Valiliği'nden yapılı yazılı açıklamada, "İlimizin bazı ilçelerinin farklı noktalarında çıkan yangınlar nedeniyle, Valimiz İsmail Ustaoğlu başkanlığında valilik kriz masası oluşturuldu." ifadeleri kullanıldı.

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu başkanlığındaki kriz masasındaki toplantıya Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu ile kurum müdürlerinin katıldığı belirtildi.

Arsin ilçesindeki yangının etkisini devam ettirdiği ekiplerin yangını kontrol altına alma çalışmalarının ise devam ettiği öğrenildi.

Müdahaleler Devam Ediyor

Arsin Belediye Başkanı Sait Gürsoy,  yaptığı açıklamada, mahallede birden fazla alanda yangın çıktığını söyledi.

Gürsoy, yangının şiddetinin rüzgarın etkisiyle birlikte arttığını belirterek, "Kolluk kuvvetlerimiz ve ilgili birimlerimizle birlikte olay yerine anında hareket ettik. Bu kapsamda can ve mal kaybımızın olmaması bizim için sevindiricidir. Yaklaşık 5 evde tahliye çalışması gerçekleştirdik." dedi.

Mahallede 100 dekarlık alanın yandığını ifade eden Gürsoy, şunları kaydetti:

"Yangın rüzgarla birlikte yayıldı ve devam ediyor. Yangın üçüncü mahalleye de sıçramış durumda. Ekiplerimizle birlikte yangına noktasal müdahalelerde bulunuyoruz. Ama zorlu doğa şartları nedeniyle bölgede çalışmakta güçlük çekiyoruz. Tespitlerimize göre can ve mal kaybımız yok. Bu konuda elimizden geleni yapıyoruz. Trabzon Valiliğimiz tarafından kurulan kriz masası da şu anda aktif durumda. Biz de burada ekiplerimizle birlikte olay yerinde incelemelerde bulunuyoruz."

Güneyce Mahallesi'nde ikamet eden Arsin Belediye Encümeni Enver Dursun da yangının etkisini gösterdiği alanda ceviz, ıhlamur ve gürgen ağaçlarının bulunduğunu kaydetti.

Editör: TE Bilisim