Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başlayan tören Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Bölge Adliye Mahkemesi içerisinde verilen küçük bir kokteyl ile sona erdi.  Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi 4 ceza, 5 hukuk dairesinden oluşuyor. Trabzon’un yanısıra Artvin, Giresun, Gümüşhane ve Rize’den davalara bakacak olan Bölge Adliye Mahkemesinin personeli geçtiğimiz aylarda atanmıştı. HSK 1. Dairesinin kararı uyarınca, Kayseri, Diyarbakır, Van ve Trabzon'da Bölge Adliye Mahkemelerinin, 02 Eylül 2019 tarihi itibariyle faaliyete geçirilmesine dair karar verilmişti.

5 İle Hizmet Edecek

Trabzon Bölge Adliye mahkemesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Kolcu, “Trabzon Bölge Adliye mahkemesi 2004 tarihli 5235 sayılı Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluşu Görev ve Yetkileri kanununa dayalı olarak Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun kararıyla 2 Eylül 2019 tarihi itibariyle faaliyete geçmek üzere bugün itibariyle açılmıştır. 

Dosya geçebilecek düzeye gelmiştir. Mahkememiz toplam 9 dairden teşekkül etmektedir. 5 Hukuk dairesi, 4 ceza dairesi mevcuttur. Her dairede bir başkan ve en az iki üye mevcuttur. Dairelerimizin ikisi hariç diğerlerinde 3’er üye mevcuttur. Ayrıca mahkememizde Bölge Adliye Cumhuriyet Başsavcılığı bölümünde bir Cumhuriyet Başsavcımız ve 5 Cumhuriyet Savcısı mevcuttur. 

Yazı İşleri Müdürü, Zabıt Katibi ve Mübaşirler gibi yardımcı personelimiz ilk derece adliyesinden Adalet Bakanlığı’nın kararıyla buraya atanmıştır. Onlarda bugün ve önümüzdeki günlerde iş durumuna göre başlayacaklardır. Trabzon Bölge Adliye Mahkemesi Doğu Karadeniz Bölgesinde yer alan Artvin, Rize, Gümüşhane, Trabzon ve Giresun illerindeki ilk derece Adli Yargı Mahkemelerinden istinaf edilen dava ve dosyalara istinaf mercii olarak, inceleme mercii olarak bakacaktır. 

Ayrıca Bölge Adliye Mahkemelerinin ilk derece mahkemesi gibi yargılama yapma yetkisi vardır. Gerektiğinde, eksik hususlar söz konusu olduğunda, kendisinin düzeltebileceği bir durum olursa kendisi düzeltip kararı o şekilde hükmedecektir veya durumuna göre ilk derece mahkemesine geri gönderebilecektir. Bölge Adliye Mahkemesinin Trabzon’umuza ve yargı çevresi içerisinde bulunan illerimize ayrıca tüm yargı camiasına ve milletimize hayırlı olmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Editör: TE Bilisim