Tüccar ve onun bağlı olduğu Borsalar ile İhraçatçılar fındık rekoltesinin 780 bin ton civarında olabileceğini iddia ediyordu. Ancak yaptıkları son açıklamada rekoltenin bakanlık sayımlarına göre 686 bin 412 ton olarak gerçekleştiğini bildirdiler.

ZİRAAT ODALARI

Ziraat Odası Başkanlarının açıkladığına göre ise Ordu’daki rekolte 220 bin tonlardan 165 bin tonlara gerilerken yine en fazla fındığın olduğu bölge oldu. Ziraat Odaları rekolteyi 668 bin ton olarak açıkladı.

Giresun’un Espiye ilçesi Demircili köyünden findık müstahsili Birol Türkmen, ‘Allaha şükür köyümüz de fındık mükemmel. Ayrıca fındık randımanlı. Biz Ağustos’un 10’un findığa başlayacağız’ dedi.

2021yılı Fındık sezonu için 18-19 günlük bir süre kalmışken rekolte de belli oldu. Rekolte Borsa ve  Ziraat odalarından gelen verilere göre 686 bin ton ile 660 bin ton aralığında gerçekleşmesi bekleniyor.

Özellikle rekoltede yine ilk sırası Ordu aldı. Ordu geçen yıl 220 bin tonlara kadar çıkarken bu yıl yaşanan afet sebebiyle rekoltenin 160 ile 170 bin ton arasında olması bekleniyor.

Rekoltede ikinci sırada ise Samsun var. Samsun’da fındık rekoltesi 100 bin tonun üzerinden gerçekleşecek. Giresun 80 bin tonu aşarken yine Sakarya da 95 bin tonlara kadar ulaştı.

Doğu ve Batı Karadeniz bölgesinde üretilen fındık Türkiye ihracatında da 2 milyar dolar gib bir rakamla önemli b ir yer tutuyor.

Giresun’un Espiye ilçesi Demircili köyünden findık müstahsili Birol Türkmen, ‘Allaha şükür köyümüz de fındık mükemmel. Ayrıca fındık randımanlı. Biz Ağustos’un 10’un findığa başlayacağız’ dedi.

Trabzon’un Yomra ve Arsin sahillerinde 1 Ağustos tarihi itibariyle fındık toplanmasına başlanırken 6 km yüksekte ise 5 ila 10 Ağustos tarihlerinde bahçeye girilecek.

Trabzon’un batısında ise Akçaabatta fındık daldan doplanıyor ve burada da 2 Ağustos tarihi ile fındık toplanmaya başlanacak. Vakfıkebir ve Beşikdüzü ise fındığı yerden topluyor. Bu iki ilçedeki üreticiler ise Eylül ayını ilk haftasından itibaren fındıkları yerden topluyorlar.

SONAY ÇALUK-LÜTFİ YEŞİL

Editör: TE Bilisim