Çay sezonunun Dünya’da ve ülkemizde yaşanan Koronavirüs pandemi nedeniyle sıkıntılı başladığını hatırlatan Rize Ticaret Odası Başkanı ( RTB ) Mehmet Erdoğan, “ Sıkıntılı süreçlerden geçtik, özellikle il dışından çayı toplamaya gelemeyenler, işçi sorunu derken karmakarışık bir süreç yaşadık diyebilirim ama hem Rize’de ki pandemi kurulu, hem karar alma organları, Bilim Kurulu, Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığa ile yapılan görüşmelerle süreç yavaş yavaş yoluna girdi. İlk kez ÇAYKUR’dan önce özel sektör sezonu açtı. Geçtiğimiz Cuma günü itibariyle özel sektör sezonu açtı. Şuanda taban fiyatın alımlar devam ediyor.  Burada şunu belirteyim, kura çaya bir zam gelmemesi durumunda fiyatlar oynayabilir. Bu konu hakkında nasip olursa Sayın Hazine ve Maliye Bakanı Berat beyle bir görüşmemiz olacak. Telekonferans yöntemi ile kendisi ile yapacağımız görüşmede sayın Bakandan iki talepte bulunacağız. Birinci talebimiz kuru çaya yüzde 10 veya yüzde 8 gibi bir zam yapılması yönünde olacak, eğer bu zam yapılmayacaksa da özel sektörün düşük faizle bir kredi ile desteklenmesi yönünde isteğimiz olacak. ÇAYKUR’un desteklenmesi bununla birlikte özel sektöründe desteklenmesi demek Bölgenin desteklenmesi anlamına geliyor. Hal böyle olunca tarlada çayını toplayan, bunu taşıyan, sanayide işleyen her kesimden insanın gelirlerinin düşmemesine sebep olacaktır.  Sayın Bakanımıza bu iki talebi ileteceğiz.” Dedi”

“ÇAY SEKTÖRÜ MÜCBİR SEBEPLER KAPSAMINA ALINMASI GEREKİYOR”

Rize Ticaret Odası Başkanı Erdoğan, yaşanan pandemi döneminde çay sektörünün en çok etkilenen sektörlerden biri olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü; “ Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile yapacağım görüşmede çay sektörünün de Mücbir sebepler kapsamına alınmasına talep edeceğim. Çay sektörünün en çok etkilenen sektörlerden birisi olması başta kafe / kafeteryalar olmak üzere lokantalar da sıfıra yakın tüketim oldu. Özel sektör genelde ev dışı tüketim yerlerde satış yapar. Sektörün yüzde 50’sini kapsayan bu firmaların satışları yok denecek kadar düştü. Sektörü bu yüzden mücbir sebepler kapsamına almamız gerekiyor ki anca toparlama yoluna girebiliriz” ifadesini kullandı.

“KİMSENİN ÇAY DALINDA KALMAZ”

Kimsenin çayının dalında kalmayacağını söyleyen Başkan Mehmet Erdoğan; ”  Dışarıdan gelenler geldi. Çay üreticisi insanlarımızın birçoğu geldi diyebilirim. Benim il pandemi kuruluna verdiğim bilgide “ biz bize yeteriz” demiştim.  Bölgede 500 / 550 bin çay işiyle uğraşan nüfus var.  Bu insanlar bu bölgede yaşıyor ve eğer çay ile ilgileniyorsa biz çayımızı toplarız ve kimsenin çayı da dalında kalmaz. Kimsesi olmayan, akrabası bulunmayan kişilere de bir ekip kurulması ve bu insanlarının da çayının toplanmasını planladık. Kısaca kimsenin çayı tarlada kalmaz. Yine bu süreçte insan sağlığını ön plana alma adına bir dizi çalışmalar yaptık.  Çay üretimi yapacağız ama unutmayalım ki insan sağlığı çok önemli.  Çay hasadı ve üretim döneminde ayrıntılı bir şekilde nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlatan afiş ve broşürler bastırdık. Bu afiş ve broşürler bütün çay fabrikalarında ve alım yerlerinde asılacak. Bunun yanında maske dağıtımı yapacağız. Pandemiyi hem yaşayarak hemde bundan en az zarar görerek nasıl bu sektörü idam ettiririz bunun için uğraş veriyoruz. Bazı insanların derdi yok konuşuyor, onlar konuşmaya devam edecek, bizde çalışmaya devam edeceğiz” cümlesini kullandı.

Başkan Mehmet Erdoğan açıklamasının son bölümde KOVİD 19 salgını nedeniyle Gürcü İşçilerin gelmediğini bu durum karşısında krizi fırsata çevirebileceklerini dile getirerek şunları söyledi;

“ Gürcüler gelemiyor, hatta ben yıllardır gelmesini istemiyorum. Bunlar bize yıllar boyu çiftçiliğimizi unutturdular. Çiftçiyiz diyoruz tarlaya girmiyoruz, çiftçiyiz diyoruz alım yerinde yokuz, bu işleri telefonla hallediyoruz.  Bu kriz bize yeni bir fırsat yaratabilir. Ben size rakam vereyim 100 Milyon Dolar minimum sadece Gürcü işçilere gidiyor. Bu paranın yüzde 70’inin Rize’de kalması demek 70 Milyon Doların cebimize kalması demektir.  Biz bunu başaralım, tarlaya girelim, toplayalım. Kaliteli çay toplayalım, bu süreci fırsata çevirelim hem işçilikten kurtulalım hem kaliteli çay toplayıp, gelir düzeyimizi yükseltelim” ifadesini kullandı.

Alihan TELATAR
 
Editör: TE Bilisim