Kış aylarında grip salgını herkesi tehdit ediyor. Son günlerde Trabzon’da hastanelerin acil servislerinde akşam saatlerinde yoğunluk yaşanıyor. Birçok kişi, grip ve soğuk algınlığı şikayetiyle hastanelere başvuruyor.  

Uzmanlar ise kış aylarında artan grip salgınına yönelik vatandaşları uyarıyor. Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü,  grip ile ilgili vatandaşları uyardı. Yapılan açıklamada vatandaşların önlem alması istendi. Açıklamada, “ Grip belirtileri, virüsün vücuda girmesinden sonraki 1-3 gün içerisinde ortaya çıkar. Aşağıdaki belirtilerden biri ya da birkaçı görülebilir; Ateş, titreme, kuru öksürü,  boğaz ağrısı,  burun akıntısı ve tıkanıklığı, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, şiddetli halsizlik, ishal, nadiren kusma.  Şikâyetler genellikle 7 gün sürer, ilk 2-3 gün içerisinde şiddetlenir ve sonrasında düzelme başlar, ancak iyileşme süresi 1- 2 haftaya kadar da uzayabilir.” denildi. 

Grip Aşısı Yaptırılmalı

Açıklamada, risk grubunda olan kişilerin hekime başvurmaları gerektiğine vurgu yapıldı.  “Temel olarak hasta bireylerin öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında yaydıkları damlacıkların, sağlıklı bireyler tarafından solunum yoluyla alınmasıyla bulaşmaktadır.” İfadelerini kullanılan açıklamada, “Çoğu hasta herhangi bir tıbbi tedavi almadan bir haftada iyileşir. Fakat risk grubunda olan kişilerde hastalık ciddi ve ağır seyredebilir ve hatta ölüm görülebilir. Bu nedenle risk grubundaki kişiler erken dönemde yani hastalık başladıktan sonraki 24 ile 48 saat arasında hekime başvurmalı ve antiviral tedavi almalıdır. Bu ilaçlar; tıpkı antibiyotikler gibi hekim tarafından önerilmedikçe, reçetesiz olarak kesinlikle kullanılmamalıdır. Hastalıktan korunmak için; el yıkama ve kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmeli, vücuttan su kaybını önlemek için bol bol sıvı alınmalı, özellikle taze sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmelidir. Hastalıktan korunmada ve hastalığa bağlı komplikasyonları azaltmada etkili olduğu bilinen grip aşısının özellikle kronik hastalığı olan ve risk grubu olarak değerlendirilen kişilerin yaptırması tavsiye edilmektedir.” cümlelerine yer verildi. 


Risk Grubundaki Kişiler Erken Önlem Almalı

Trabzon Tabip Odası Başkanı Ebru Sivri ise açıklamasında kış aylarında herkesi tehdit eden ancak hamileler, yaşlılar, kalp hastalığı olanlar ve çocuklar açısından daha büyük risk faktörü oluşturan grip ile ilgili şunları kaydetti: “ Grip, tüm yaştaki bireyleri etkiler. Ancak, özellikle gebeler, 50 yaş üstündekiler, 5 yaş altındakiler, akciğer, kalp hastalığı olanlar, böbrek, karaciğer yetmezliği olanlar, kanser, diyabet gibi hastalıklar veya ilaçlar nedeniyle bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar, organ nakli yapılanlar ve aşırı şişman kişiler gripten daha çok etkilenirler. Bu kişilerde grip hastaneye yatışlara hatta ölümlere neden olmaktadır.”

En İyi Tedavi Evde İstirahat Ve Destek

En iyi tedavinin evde istirahat etmek olduğunu söyleyen Sivri, “Gribin tedavisi istirahat ve destek tedavisidir. Ateş düşürücü ilaçlar, bol sıvı alımı önerilir. İlaç kullanılması, ancak risk grubundaki kişiler ve risk grubunda olmasa bile hastalığın ağır seyrederek komplikasyonlara yol açtığı kişilerde doğrudan grip virüsüne etkili kullanılması gerekir. Bu durumda yatak istirahatı ve destek tedavi ile yetinmeyip mutlaka doktora başvurmak gerekir.” diye konuştu. 
Sonay ÇALUK 
 
Editör: TE Bilisim