Giresun’un Espiye ilçesine bağlı Yeniköy Köyü'nden olan Bilgin Şen beyin içerisinde ve omurilikte sıvı toplanması sonucunda Arnold Chiari hastalığına yakalanmış ve bu hastalığın pençesinde uzun zaman mücadele etmişti. Doktorlar bu hastalığın felç ya da ölüme kadar götürebileceğini söylemiş, bu haber karşısında adeta yıkılmış ama hayata olan bağlılığını da elden bırakmamıştı Bilgin Şen. Kurtulduğu hastalığı anlatan Şen:

ÖLÜME GÖTÜREN HASTALIK

"Bu hastalık beni çok zaman rahatsız etti. Hatta öyle bir hastalık ki vücudunuzdan bir parça eti bıçakla koparmış olsanız asla ve asla acı hissetmiyorsunuz. Ve kestiğiniz parça umurumuzda olmayabiliyor. Yani felçli birinin kullanamadığı uzvu gibi cansız ve uyuşuk bir organa sahip oluyorsunuz. Felç ve ölüme neden olabilecek bir hastalık.  İşte o illet hastalık uzmanlara göre şöyle tarif ediliyor. Bu sendromun felçten ölüme kadar birçok riski bulunuyor. Tedavi edilmediği takdirde ilerleyen yaşlarda hastalıkta ilerlediği için felç kalma riski yüksek olabiliyor" dedi.

BU HASTALIK NASIL GELİŞİYOR?

Uzmanlar hastalıkla ilgili genel olarak şu bilgiyi veriyor: "Bu sendrom beyinciğin kafatasının altındaki büyük delikten fıtıklaşma ile oluşuyor. Normalde bu delikten sadece omurilik çıkıyor. Beyincigin omuriliği sıkıştırarak içerisinde sıvı biriktirmesine yol açması nedeniyle denge merkezi etkileniyor. Beynin içerisinde beyin omurilik sıvısının yolunda tıkanıklık oluşuyor. Bu nedenle de kafa içerisinde basınç artışı oluşarak hidrosefali gelişiyor. Tedavisi de ancak cerrahi yolla yapılabiliyor" diyor.

SEDAT KARAKAYA

Editör: TE Bilisim