Trabzon’un yetiştirdiği önemli şahsiyetlerinden biri olan Osman Memişoğlu’nun ömür denen yolculuk serüveni 1933 yılında Arsın de başladı. İlkokul öğrenimi için Elmaalan Mahallesi’ne (Holefter)  gitti. Eğitime ilkokul üçüncü sınıftan son verip mekteb-i hayata atıldı. Askere gidene kadar çeşitli işlerde çalıştı. Gençliğinde rızkını çoğu Arsinli gibi denizde aradı.

KAPTANLIK ÜNVANINI NASIL ALDI?

Karadeniz’de fırtınanın patladığı bir seferinde kayığını limana en yakın karaya çıkarınca kaptanlık unvanını aldı. Balıkçıların yakaladığı avlarını toplayıp şehirdeki toptancılara satarak ilk büyük ticaret olayına adımını attı.

TUĞLA İMALATI GÜNLERİ

Daha sonra rızkını karada aramaya karar verdi ve tuğla imalatı işine girdi. Vatan borcu için göreve çağrılıncaya kadar bu işi sürdürdü. Askerlik dönüşü 1956 yılında yakın akrabası olan Bahriye Sultan ile hayatını birleştirdi. Bu evlilikten dört erkek bir kız çocukları dünyaya geldi. Osman Memişoğlu ticari hayatına gurbette devam etme kararı alıp doğunun merkezi konumunda olan Erzurum’a gitti.

ERZURUM’DA PARLAK BİR TİCARİ YAŞAM 

Bu şehirdeki ticaret serüveni ve ikameti otuz yıl sürdü. Bu zaman içerisinde gıda sektöründe güçlü ünlü markaların bayiliklerini elinde tuttu ve bölgede geniş çaplı bir ticaret hacmine ulaştı. Turizm sektöründe seyahat işine girdi. Erzurumun ileri gelen tüccarlarıyla Doğu Holding’i kurdu. Şehrin ticaret ve sanayi odalarında hayr kurumlarında ve sivil toplum derneklerinde hizmetlerde bulundu. İş insanı Osman Bey memleketinize unutmadı gıda toptancılığı, demir ticareti, araç lastikleri bayiliği ve Trabzon Seyahati kurdu. Ticarette ve dahi siyasette hatırı sayılır söz sahibi oldu.

İSTANBUL’DA HAKKA YÜRÜDÜ

Osman Memişoğlu 1987 yılında faaliyetlerini İstanbul’a taşıdı. Eğitim ve öğrenime son derece kıymet verdi onlarca talebelerin okumasına ve barınmasına yardımcı oldu. Memişoğlu hayırsever bi iş adamı olarak ardında hoş bir sada bırakıp bir cuma günü İstanbul da her canlı gibi ALLAH (cc) kutsal kitabında ki Nahl süresi 61 Ayete ram olup emanetini sahibine teslim eyledi. Osman Memişoğlu 88 yıllık ahir ömür serüvenini doğduğu topraklarda Arsin’in Konak Camii Külliyesinde nihayete erdirdi. Tüm geçmişlerimizin ruhu şad olsun. Allah rahmet etsin.

Editör: TE Bilisim