Akoluk mahallesinde fındık bahçeleri içerisinde Aşkale Çimento tarafından inşa edilen ve 30 milyon dolara mal olan öğütme ve paketleme tesisinde test çalışmaları başladı. Trabzon Çimento İşletme Müdürü Salih Dadaşoğlu, tesisteki tüm ünitelerin bütünüyle çevreye duyarlı, komple kapalı tip ekipmanlardan oluştuğunu ve tam otomatik çalışacak şekilde projelendirildiğini söyledi. Dadaşoğlu “Çevreye duyarlılığının yanı sıra çalışanların da hiç bir şekilde tozdan etkilenmemesi için ülkemizde ilk kez nakil bant sistemlerinin üstü komple kapalı olacak sistemler dizayn edildi. Akoluk'ta tamamlanma sürecinde olan ve 30 milyon dolarlık bir öğütme tesisi için oldukça yüksek yatırım bedelli bu işletme, gerek dolar kurundaki dalgalanmalara, gerek ülkemizdeki yaşanan hain darbe girişimine ve gerekse 2017 yılında bölgede yaşanan olumsuz hava şartlarına rağmen hiç durmadı. Böylece söz konusu yatırımla Trabzon'a modern bir sanayi tesisi kazandırıldı” dedi.

"Hiçbir şekilde tozdan etkilenme olmayacak"

Tesisin çevreye duyarlı olduğuna dikket çeken Dadaşoğlu, “Tesisteki tüm üniteler bütünüyle çevreye duyarlı, komple kapalı tip ekipmanlardan oluşmakta ve tam otomatik çalışacak şekilde projelendirilmiştir. Çevreye duyarlılığının yanı sıra çalışanlarının da hiç bir şekilde tozdan etkilenmemesi için ülkemizde ilk kez nakil bant sistemlerinin üstü komple kapalı olacak sistemler dizayn edildi. Şirket, tesiste bir öğütme ve paketleme tesisinde bulunan filtrelerin iki katından da fazla toplam 30 adet filtre sistemi kurarak çevreye, insanımıza ve şehrimize ne kadar önem verdiğini göstermektedir. Akoluk'ta test aşamasındaki öğütme-paketleme tesisi 30 bin metrekare alan üzerinde yaklaşık 6 bin metrekare kapalı alana sahip. Tesiste ısınmada kömür ve doğalgaz yerine Lng kullanılacak. Bu da söz konusu tesisin çevre hassasiyetinin önemli unsurlarından birisi olarak dikkat çekiyor.

 Kapalı stokhol önlerinde tamamen kapalı kamyon boşaltma sistemleri, torbalı ve açık çimento dolum sistemleri, üzerlerinde filtre sistemleri, paketleme sisteminde tam otomatik araç plaka tanıma ve dolum sistemleri Akoluk'taki tesisi tamamlayan önemli unsurların başında geliyor. Modern ARGE ve kalite kontrol laboratuvarı yanında çalışanlara hizmet edecek modern ve yaşanabilir sosyal tesisler de hızla tamamlanıyor” diye konuştu.
 
Editör: TE Bilisim