Bu dönemde 95 Ülkeye yapılan Çay ihracatında, geçen yılın aynı dönemine oranla miktarda yüzde 23 ve değer bazında da yüzde 33 oranında artış yaşandı. En fazla çay ihracatı AB Ülkelerine yapılmış olup, en çok çay ihraç edilen ülkeler sırasıyla Belçika ve Almanya ve ABD oldu.  Ülkemizden yapılan çay ihracatının miktarda yüzde 66 ve değerde de yüzde 55’lik kısmı çayın başkenti olan Rize ilimizden gerçekleştirilmiştir. Yılın ilk çeyreğinde Rize’den 16 ülkeye 851 bin 745 KG karşılığında 2 milyon 805 bin 468 dolar tutarında çay ihracatı gerçekleştirildi. Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu; Doğu Karadeniz Bölgesinin en önemli tarımsal ürünlerinden olan çayın, yılın ilk çeyreğinde ihracata yüksek oranlı artışla başladığını ve ülkemizden yapılan çay ihracatının her geçen yıl hem ülke çeşitliği ve hem de miktar olarak artış göstermesinin önemli bir gelişme olduğunu ve Bölge ihracatına önemli katkı sağladığını belirtti.

TÜKETİCİYE ULAŞTIRILDI

 DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Kalyoncu, ağırlıklı olarak Türk nüfusunun yoğunlukta olduğu Avrupa ülkelerine ihracatın gerçekleştirildiğini ve özellikle Belçika ve Almanya'ya yoğun olarak ihraç edilen Türk çayının bu Ülkelerden dağıtım ağları ile tüm Avrupa içlerindeki tüketiciye ulaştırıldığını belirtti. Doğu Karadeniz Bölgemizde geçtiğimiz yıllarda yaşanan turizm hareketliliğinin de Türk çayının tanınma ve ihracatına önemli katkı yaptığını ve bu kanalla da çay ihracatımızda ülke çeşitliliğinin her geçen yıl arttığına vurgu yaptı.  Kalyoncu, Son yıllarda Milli markamız Çaykur'un yurtdışı piyasalarda yaptığı yoğun tanıtım çalışmaları yanında, özel sektördeki imalatçı firmalarımızın da arge ve inovasyona yatırım yaparak ürün çeşitliliğini artırmaları ve tüketici tercihlerine uygun yeni ürün türlerinin geliştirilmesinin çay ihracatımıza çok önemli katkı sağladığını belirtti.

DAHA FAZLA KATKI VERİLMELİ

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Kalyoncu, ihracatta çok daha üst rakamlara ulaşabilmemiz ve dünyada sudan sonra en fazla tüketilen içecek olan çayın dünya ticaretinden çok daha fazla pay alabilmemiz için üretim aşamalarındaki üretim kalitesinin arttırılması yanında, ürün çeşitliliğini de artırmamız ve bunun için de inovatif ürün türlerinin geliştirilmesi konusunda ar-ge ve inovasyona çok önemli yatırım yapılması gerektiğini ve bu alanlara yönelik olarak da Bölgemizde üniversite ve araştırma enstitülerinin çok daha fazla katkı vermeleri gerektiğini belirtti.

Editör: TE Bilisim