Trabzon Ayasofya'nın bahçesi, restorasyondan sonra yeşile hasret kalacak gibi. Bahçenin içerisine yapılan yürüyüş yolları Ayasofya'ya kuş bakışı ortaya koyan yeşilliği neredeyse yok etti. 

Trabzon’da 2013 yılında müzeden camiye dönüştürülen Ayasofya’da 2018 yılının Aralık ayında başlayan restorasyon çalışmaları tartışma yarattı. Daha önce mahkemenin iptal ettiği iddia edilen ancak Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğünün ‘Devam Ettiğini’ açıkladığı restorasyon kapsamında Ayasofya Camisinin bahçesi yürüyüş yollarıyla resmen betonlaştırıldı. Ayasofya Camisinin eski görsellerinde üstten bakıldığında yeşil olan görüntüsü, yeni çekilen kuş bakışı görsellerde betonlaşmış bir hal alırken bu da eleştirilerin peşi sıra gelmesine neden oldu. Özellikle Ayasofya’nın etrafını ve duvarlarını boydan boya dolaşan ve genişçe yapılan yürüş yolları bahçede ki yeşil görüntüyü ortadan kaldırırken restorasyonun bu şekilde tamamlanması durumunda bölgenin eski görüntüsü mumla aranacak gibi duruyor. Ayasofya’da ki restorasyonun hala devam ettiği nasıl bir yol izleneceği ise merak konusu. Hatırlanacağı üzere 6 Mart 2020’de Ayasofya ile ilgili Restorasyonun İptal edildiği yönünde haberler yapılmıştı. Haberlerde, “Samsun Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesi, Müze'nin cami işlevi ile kullanılması için koruma ilkelerine aykırı olarak Koruma Kurulu’nun onayladığı restorasyon projelerinin iptaline hükmetti” ifadelerine yer verilmişti. Trabzon Vakıflar Bölge Müdürlüğü yaptığı açıklamada ise proje değişikliğine gidildiğini ancak çalışmaların devam ettiğini bildirmişti. Ayasofya’nın betonlaşması gerek AK Partili yöneticiler gerekse de diğer siyasi partililer tarafından tepkiyle karşılandı. Sosyal medyada bir çok yorum ve paylaşım dikkatlerden kaçmadı.

MAHKEME İPTAL ETMİŞTİ

Mimarlar Odası Başkanı Gürol Ustaömeroğlu, “Bir proje çerçevesinde yapıldı. Ayasofya ile ilgili projelerin iptal edildiğine dair 2 tane mahkeme kararı var. Buna rağmen inşaat devam ediyor. Mahkeme kararına karşı inşaat nasıl devam ediyor? İçeriye yeni bir projemi sunuldu. Bunun takibini yapıyoruz. İlgili kurumlara yazı yazdık cevap bekliyoruz. Orada betonlaşmaya yol açan peyzaj projesi, hangi projeye istinaden yapılıyor. İptal edilen projeleri kapsayıp kapsamadığının takibini yapıyoruz. Oradaki yeşili neden kaldırmak istediler. Ne rahatsız etti de beton bir pretuar yaptılar. Araç yolu gibi yürüyüş yolu yapıldı. Ayasofya’nın adı yeşillendirilmek adına para harcanıp da neden kamulaştırıldı. Kamulaştırıldığı zaman yeşil alan kazandırılıyor diye çok sevinmiştik. Şimdi orayı betonlaştırıyoruz. Bu ikisi çok çelişen bir uygulama” dedi.

Bahattin BAŞTÜRK 
 
Editör: TE Bilisim