AYGM Genel Müdürü Yalçın Eyigün, Rize’nin İkizdere ilçesinde gerçekleştirilen toplantıda İyidere Lojistik Limanı'na ilişkin kamuoyunda çıkan ve yalan yanlış ifadeler içeren haberler ile ilgili açıklamalarda bulundu. “Rize İyidere Lojistik Limanı’ projesinin hem bölge illerinin ekonomisine hem de ülkedeki ticaret hacmine önemli katkılar sağlayacağını belirten AYGM Genel Müdürü Eyigün, projenin işletmeye açılması ile birlikte Rize’de liman faaliyetlerinde hizmet veren işletmelerde ilk etapta bin kişinin doğrudan, 8 bin kişinin de dolaylı istihdam edileceğini bildirdi. İkizdere ilçesindeki taş ocağında da incelemelerde bulunan Eyigün, ilçedeki STK temsilcileri, muhtarlar ve vatandaşlarla görüştü. Yapılan çalışmalarla ilgili bölge halkının çevresel endişeleri olmasını anlayışla karşıladıklarını belirten Eyigün, bölge halkının endişe etmesini gerektirecek bir durum olmadığını, Rize İyidere Lojistik Limanı'nın çevresel açıdan en doğru yaklaşımlarla ve çevreye karşı etkileri azami şekilde kontrol altına alınarak inşa edildiğini kaydetti. 

“Rize İyidere Lojistik Liman Projesi”nin pek çok yeni işletmenin açılmasına ön ayak olacağını belirten Eyigün, projenin istihdamı sürekli arttıracağına dikkat çekti. Eyigün, “Bölgemizde liman faaliyetlerinin artması, tüm üretim ve ticaret faaliyetlerini ateşleyecektir. Limanımızla birlikte şehrimize 13 milyon ton kapasiteli bir lojistik merkez de kazandırılacaktır. Zira Karadeniz gelişmekte olan bir ticaret gölü haline gelmiş, Karadeniz’e kıyısı olan tüm ülkelerde limancılık ve denizyolları faaliyetleri konusunda büyük yatırımlara girişilmiştir. Türkiye’nin bu konjonktürel fırsatları değerlendirebilecek bir altyapıya sahip olması, ekonomimizin sağlam temeller üzerine oturtularak önümüzdeki 10 yıllara hazırlanması açısından çok önemlidir” açıklamasında bulundu.  


   
“CEVİZLİK TAŞ OCAĞI İÇİN ÇED RAPORU ALINDI” 

İyidere Cevizlik Taş Ocağı için Maden İşleri Genel Müdürlüğünden hammadde üretim izni alındığını belirten Eyigün, taş ocağı için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun da alındığını kaydetti. Taş ocağı faaliyetlerinin çevreye zarar vermemesi için bütün tedbirlerin alındığını ve teknik olarak ortaya konulduğunu dile getiren Eyigün, ocak faaliyetleri kapsamında yapılan üretim süresince hava emisyon ölçümlerinin yapılacağını ve çevre etkilerinin sürekli kontrol altında tutulacağını vurguladı. Herhangi bir olumsuz durum ile karşılaşılmaması için yer altı suyu takip istasyonları kurulacağı bilgisini veren Eyigün, “Alan içinde yüzeysel akış gösteren sular kapalı kesit içerisinde korunacaktır. Ocak içi yollar ve nakliye yolları düzenli olarak kontrol edilecektir. Rehabilitasyon çalışmalarında işletme yapılan alanda oluşturulan basamaklarda bitkisel toprak tabakası oluşturulacaktır. Bitkisel toprak tabakası üzerinde bitkilendirme ve ağaçlandırma çalışması yapılacak ve mevcut doğal yaşamın geri kazanılması sağlanacaktır. Etkilenen her 10 ağaç için 100 ağaç dikilecektir” dedi.  

Rize’nin İkizdere ilçesinde gerçekleştirilen toplantıya Genel Müdür Yalçın Eyigün’ün yanı sıra AYGM Genel Müdür Yardımcısı Necdet Sümbül, İkizdere Kaymakamı Cafer Kaymakçı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 11. Bölge Müdürü İhsan Gümrükçü, Karayolları 10. Bölge Müdürü Mehmet Aşık, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Havuz ve İkizdere Belediye Başkanı Hakan Karagöz de katıldı.  


YERİ BAKANLIK SEÇTİ

Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ'den Rize İkizdere Cevizlik Taş Ocağı'na ilişkin yapılan açıklamada, 'Taş ocağında maden araması yapıldığına, ocağın daha sonra farklı amaçlarla kullanılacağına dair iddialar asılsız olup Rize İyidere Lojistik Limanı projesi ile sınırlı ham madde temini tamamlandıktan sonra toprak üzerinde bitki ve ağaçlandırma çalışması yapılarak mevcut doğal yaşamın geri kazanılması sağlanacaktır.' ifadesi kullanıldı. Açıklamada, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına ait Rize İyidere Lojistik Limanı projesinin, bu işe ait ihaleyi kazanan Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ile Yapı ve Yapı İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi iş ortaklığı tarafından gerçekleştirileceği bildirildi. Proje sahasının fiziki koşulları ve limanın inşa edileceği yer sebebiyle liman sahasında dolgu yapılması ve kullanılacak bu dolgu malzemesinin deniz suyuna dayanıklı olması gerektiği belirtilen açıklamada, 'Bu amaçla projenin sahibi olan ilgili Bakanlık tarafından yapılan inceleme ve araştırmalar sonucunda uygun taş ocakları belirlenmiş, rezerv miktarı ve dayanıklılık değerleri dikkate alınarak koşulları sağlayan İkizdere Cevizlik Taş Ocağı için Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğünden ilgili mevzuat kapsamında ham madde üretim izni alınmıştır.' denildi.

Tüm yasal izinlerin tamamlanmasının ardından Rize İyidere Lojistik Limanı projesinin inşaat faaliyetlerine başlandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 'Bu süreçte yasal olarak ham maddenin temin edileceği taş ocağının seçilmesi konusunda, şirketimizin herhangi bir tespit yetkisi veya tasarrufunun bulunmadığını önemle belirtmek isteriz. Ham maddenin temin edilmesi planlanan İkizdere Cevizlik Taş Ocağı, Bakanlık tarafından seçilmiştir. Çevresel etkileri dikkate alınarak sürecin en başından itibaren ham maddenin temin edilebileceği tüm alternatif taş ocakları Bakanlık tarafından araştırılmıştır. Şirketimizin o bölgede yaşayan herkesin görüşlerini hassasiyetle ve ciddiyetle değerlendirdiğini bilmenizi isteriz. İmalatların tamamlanması ve liman için gerekli ham maddenin temini sonrasında taş ocağının rehabilitasyonu şirketimiz tarafından gerçekleştirilecektir. Taş ocağında maden araması yapıldığına, ocağın daha sonra farklı amaçlarla kullanılacağına dair iddialar asılsız olup Rize İyidere Lojistik Limanı projesi ile sınırlı ham madde temini tamamlandıktan sonra toprak üzerinde bitki ve ağaçlandırma çalışması yapılarak mevcut doğal yaşamın geri kazanılması sağlanacaktır.'

Editör: TE Bilisim