Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesinde yapılan başarılı ameliyat takdir topladı.

KTÜ’den yapılan bilgilendirmede;

KTÜ Tıp Fakültesi Farabi Hastanesine başvuran 62 yaşındaki kadın hasta, sağ omzunda uzun zamandır var olan dayanılmaz ağrı, kolunu hareket ettirememe ve uyuşma şikayetlerinde muzdarip olduğunu belirtti.

Ortopedi ve Travmatoloji uzmanlarımız tarafından yapılan muayeneleri ve çekilen MRG (emar) tetkiki sonrası omuz çevresi kasında büyük bir yırtık tespit edilen kadında yırtığın tamir boyutunu aştığı görüldü. Bunun üzerine hastanede kritik bir karar alınarak bacaktan alınacak tendonun omza nakledilmesine karar verildi.

Prof. Dr.  Servet Kerimoğlu ve Dr. Öğretim üyesi Kerim Öner tarafından yapılan başarılı operasyon bacaktan alınan tendon, omza nakledildi.

Türkiye’de sayılı merkezlerde yapılan bu operasyon ile 62 yaşındaki kadının tedavisi başarılı bir şekilde bir şekilde gerçekleştirildiği belirtildi.

Omuz Çevresi Kas (Rotator Manşet) Yırtıklarının Bulguları Nelerdir?

En önemli bulgu ağrıdır. Ağrı omzun dış yanından başlayıp kolun ortasına doğru yayılır, genellikle kolu yukarı kaldırma sırasında ortaya çıkar ve geceleri uykudan uyandıracak kadar şiddetli olabilir. Kolu baş üstüne kaldırma sırasında ortaya çıkan kuvvet kaybı ve güçsüzlük görülebilir. Bu kuvvet kaybı ağrıya bağlı olabileceği gibi kasın görevini yerine getirememesine bağlı da olabilir. Tedavi edilmeyen hastalarda kireçlenme ortaya çıkabilir.

Omuz Çevresi Kas (Rotator Manşet) Yırtıklarının Tanısı Nasıl Konulur?

Tanıda en önemli nokta dikkatli ve kapsamlı bir muayenedir. Hastanın hikayesi önem arz etmektedir. Kas gücü eklem hareket açıklığı özel bazı testler sonrasında görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Direkt röntgen ve MRG görüntüleme yapılabilir. MRG görüntüleme tanıda en önemli araçtır. MRG görüntüleme, yırtığın büyüklüğü, yeri, kas ve tendonların kalitesi, kıkırdak durumu gibi birçok konuda bize önemli bilgiler sağlar. Değerlendirmede son aşama artroskopik incelemedir. Artroskopik inceleme ile kesin tanı ve tedavi hemen her zaman mümkündür.

Omuz Çevresi Kas (Rotator Manşet) Yırtıklarının Tedavisi Nasıldır?

İlaç tedavisi ve fizik tedaviye rağmen ağrısı devam eden hastalarda cerrahi tedavi yapılır. İlaç tedavisine cevap vermeyen, tam kat olmayan yırtıklarda artroskopik tedavi yapılmalıdır. Omuz manşet yırtıkları genellikle kemik sıkışmalar ile beraberlik gösterir. Sıkışmaya yol açan kemik çıkıntıların tıraşlanması işlemi yapılabilir. Kolda kuvvet kaybı olan hastalarda, genç ve kolunu aktif olarak kullanan bireylerde ve tam kat kas yırtığı olan hastalarda cerrahi tedavi gereklidir. Özellikle yüzde ellinin üzerinde olan tam kat olmayan yırtıklarda yırtığın ilerleme riski çok yüksektir. Bu tarz yırtıklarda cerrahi tedavi yapılmalıdır. Cerrahi tedavi yırtığın yerleşimine, boyutuna ve onarılabilir olmasına göre artroskopik veya açık yöntemlerle yapılabilir. Onarılması mümkün olmayan büyük ve eski yırtıklarda, başka bir bölgeden alınan kas nakilleri (Tendon transferi) yapılabilir. İleri yaşta ve kireçlenmesi fazla olan hastalarda omuz protezi ameliyatları yapılabilir.

Ameliyat Sonrası İyileşme Nasıldır?

Artroskopik rotator manşet onarımı sonrasında yırtığın boyutu ve tamirin sağlamlığına göre 3-6 hafta arasında bir kol askısı kullanmak gerekir. Doktorunuzun uygun göreceği şekilde 2-3 haftadan sonra pasif hareketler (bir başkasının yardımı ile yapılan) başlanabilir. Aktif hareketler ve güç egzersizlerine 6. haftadan sonra başlanacaktır. Omuzun son halini alması 6 aya kadar sürebilir.

Tamir Edilemeyen Rotator Manşet Yırtıklarında Başka Tedavi Yöntemleri Var Mıdır?

Görüntülemeler ve artroskopik inceleme sonucunda bazı yırtıkların tamir edilemeyeceğine karar verilebilir. Bu durumlarda hastanın vücudunun başka bir bölgesinden alınan kas dokuları omuza nakil edilebilir. Bu işlem artroskopik olarak kapalı yöntemle yapılabilmektedir. Gerek duyulması halinde mini açık tekniklere de başvurulabilir.

Editör: TE Bilisim